• 20 Απριλίου 2024,

Οδηγίες- συμβουλές για μικρότερη κατανάλωση ρεύματος (συνέντευξη)

 Οδηγίες- συμβουλές για μικρότερη κατανάλωση ρεύματος (συνέντευξη)

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Καβάλας κ. Παναγιώτης Κωνσταντινίδης (φωτογραφία) μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής σχετικά με την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Επιβεβαίωσε το γεγονός ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος σπίτι τους. Οι προτάσεις και οι συμβουλές του έχουν ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα σημειώνει την ανάγκη οι πολίτες να συνεργάζονται με πιστοποιημένους επαγγελματίες ηλεκτρολόγους αποφεύγοντας τη λεγόμενη «μαύρη» εργασία και διαδικασία.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι λέτε οι εργολάβοι-ηλεκτρολόγοι, τι γίνεται έξω στην αγορά; Τι γίνεται στα σπίτια; Έχει ακριβύνει και πόσο το ηλεκτρικό ρεύμα; Τι ακούτε για τους λογαριασμούς των Καβαλιωτών;

Απ: Η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πραγματική και το έχουμε καταλάβει στους λογαριασμούς που έχουν έρθει του Οκτωβρίου αλλά και με αυτούς που θα έρθουν τώρα του Νοεμβρίου.  Η αύξηση είναι της τάξεως του 15-20%. Αυτή η αύξηση λοιπόν είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως. Κυρίως στην Ευρώπη και μας επηρεάζει άμεσα σαν χώρα. Ένας σημαντικός λόγος είναι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που είναι πρώτη ύλη, παραγωγής ενέργειας. Δυστυχώς μετά την υγειονομική και οικονομική κρίση που ακόμη βιώνουμε έρχεται να προστεθεί και η ενεργειακή που θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα κύμα ανατιμήσεων από τον κλάδο των μεταφορών ως βασικά είδη διατροφής.   Αναμένουμε τις εξελίξεις. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να κρατήσει το κρατικό κομμάτι της ΔΕΗ  και να κρατάει την τιμή της Μεγαβατώρας χαμηλή ούτως ώστε να υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός  μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτικών εταιριών με αποτέλεσμα κρατηθεί η τιμή χαμηλά προς τους καταναλωτές.

Ερ: Η αύξηση που μας περιγράφεται δεν είναι αλλού μικρή και αλλού μεγάλη, σε όλο το τιμολόγιο είτε παίρνεις ρεύμα από τη ΔΕΗ είτε από τους άλλους ιδιώτες, είναι το ίδιο πράγμα;

Απ: Αυτό ακριβώς. Δυστυχώς δεν τη γλυτώνεις την αύξηση.

Ερ: Πως ακριβώς βλέπετε την αντίδραση του κόσμου;

Απ: Νομίζω ότι είτε αφορά επιχειρήσεις, είτε μικρές βιομηχανίες, είτε μεγάλες βιομηχανίες, είτε τα νοικοκυριά, το πρόβλημα είναι το ίδιο. Εγώ θα πρότεινα σαν Σύνδεσμος Εργολάβων- Ηλεκτρολόγων (πριν σας πω ορισμένες λύσεις και αντιδράσεις όλων μας), ότι πρέπει να συμβουλευόμαστε και να εμπιστευόμαστε πάντα πιστοποιημένους τεχνικούς που έχουν την κατάλληλη άδεια, επαγγελματίες ηλεκτρολόγους που γνωρίζουν τα κατάλληλα εργαλεία και συσκευές που μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια και όχι  διαφημίσεις που υπόσχονται θαύματα και που μπορούν να κρύβουν κινδύνους.

Ερ: Εσείς τι συμβουλές δίνετε σε κάποιον που μπορεί να κάνει την απαραίτητη εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος. Πως μπορούμε να κάνουμε οικονομία;

Απ: Επειδή το ρεύμα είναι κάτι το οποίο  στη σημερινή εποχή είναι απαραίτητο, δεν μπορούμε να το κόψουμε, άρα πρέπει να πάμε σε λύσεις εξοικονόμησης. Εφόσον ανέβηκε η τιμή και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, πρέπει να κάνουμε κάποια εξοικονόμηση. Οι λύσεις οι οποίες θα προτείνω είναι και σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά. Να χρησιμοποιήσουμε λαμπτήρες LED αντί των συμβατικών που είχαμε έως τώρα οι οποίοι εξοικονομούν μέχρι και 95% ενέργεια.

Συσκευές ενεργειακής κλάσης Α, είτε είναι ψυγείο, είτε είναι ηλεκτρική κουζίνα, είτε κλιματιστικό, είτε είναι αντλία θερμότητας. Πρέπει να ρωτάμε και να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς αυτό το ξαναλέω. Ο κάθε επαγγελματίας γνωρίζει στο είδος του, τι ακριβώς συσκευή μπορεί να κάνει τα ίδια πράγματα με πολύ λιγότερη ενέργεια δηλαδή όλες οι συσκευές έχουν ένα ταμπελάκι που γράφει πάνω την ενεργειακή κλάση Α, Β, Γ κτλ. Ένα πολύ απλό παράδειγμα που όλοι μπορούν να ακολουθήσουν ως καταναλωτές, πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα για να ψωνίσουν μια συσκευή να κοιτάνε το ταμπελάκι τι ενεργειακή κλάση έχει η συσκευή αυτή. Επίσης προτείνω τη χρήση ηλικιακών θερμοσιφώνων αντί απλών θερμοσιφώνων που χρησιμοποιούνε αντίσταση. Στη χώρα μας έχουμε τόσες πολλές ηλιόλουστες μέρες οι οποίες μπορούν να μας δίνουν ζεστό νερό για χρήση χωρίς να χρησιμοποιούμε ενέργεια καθόλου. Συσκευές όπως είναι οι αντλίες θερμότητας για θέρμανση  έναντι των ηλεκτρικών που βάζουμε στις πρίζες, ειδικά βέβαια τους χειμερινούς μήνες όπου ενεργειακά επιβαρύνουν πάρα πολύ. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες οι λογαριασμοί έρχονται πάρα πολύ αυξημένοι.

Ερ: Οι λάμπες LED που είναι το πιο απλό και οικονομικό είναι ακριβές όπως ήταν ή έχουν πέσει οι τιμές τους;

Απ: Όχι έχουν  πέσει οι τιμές τους πάρα πολύ. Οι τιμές είναι προσιτές προς όλους. Έχει ανέβει πολύ η ποιότητα τους. Στην αρχή όταν βγήκανε είχαν κάποια ελαττώματα. Τώρα βλέπουμε ότι έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Επισημάνω πάλι να μην παίρνουμε λαμπτήρες από διαφημίσεις. Να πηγαίνουμε σε καταστήματα, να ρωτάμε και να παίρνουμε σωστές LED. Επώνυμες όχι κινέζικες που κάνουν ορισμένοι εισαγωγές και δεν ξέρουμε τι προέλευση έχουν. Η ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο, τα κλιματιστικά είναι συσκευές που καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Επίσης κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που μας δίνει το κράτος μέσω του εξοικονομώ για να κάνουμε θερμομόνωση στο σπίτι, να αλλάξουμε κουφώματα. Ότι θέρμανση και να χρησιμοποιούμε στο σπίτι ακόμη και πετρέλαιο να έχουμε, κάνοντας θερμομόνωση το σπίτι, θα δούμε ότι αυτομάτως ότι η κατανάλωση καυσίμων θα πέσει στο ήμισυ.

Ερ: Λέτε οπότε αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες, θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τον λογαριασμό και να μειώσουμε την τιμή του ρεύματος;

Απ: Πιστεύω ότι θα έχει κάποιο θεμιτό αποτέλεσμα. Εφόσον δεν μπορούμε να αποφεύγουμε την αύξηση της τιμής, πρέπει να κάνουμε κάτι εμείς για να μειώσουμε τις καταναλώσεις μας.

Διαβάστε επίσης