Οι αλλαγές στο σχέδιο πόλης πέριξ της πλατείας Καπνεργάτη

 Οι αλλαγές στο σχέδιο πόλης πέριξ της πλατείας Καπνεργάτη

Προκειμένου να διευκολυνθεί το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ φιλόδοξο δημοτικό έργο ανάπλασης της πλατείας Καπνεργάτη και των γύρω από αυτήν δρόμων (έργο που δυστυχώς δεν ξεκίνησε ακόμη), εξελίσσεται στα συλλογικά όργανα του Δήμου η προβλεπόμενη διαδικασία. Σύντομα θα λάβει σχετική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Έως τώρα υπάρχουν γνωμοδοτήσεις άλλων συμβουλίων και επιτροπών.

Από την εισήγηση του θέματος προκύπτει ότι οι προωθούμενες αλλαγές του σχεδίου πόλης αφορούν όχι μόνο την πλατεία Καπνεργάτη αλλά μια ευρύτερη περιοχή που φθάνει μέχρι το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, το 15ο Δημοτικό σχολείο κτλ. Ουσιαστικά αυτά που προτείνεται να αλλάξουν αφορούν μόνο την πλατεία Καπνεργάτη. Με την ευκαιρία φαίνεται να λύνονται προβλήματα που είναι από καιρό γνωστά. Η αρμόδια δημοτική υπηρεσία εξηγεί ότι σκοπός της τροποποίησης του σχεδίου πόλης είναι: α) η ανάπλαση της πλατείας καπνεργάτη με την ανάδειξη και τακτοποίηση σημαντικών διατηρητέων κτιρίων της πόλης. β) η προσαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου στην υφιστάμενη κατάσταση με σκοπό την βελτίωση της κυκλοφορίας στην περιοχή των οχημάτων και την ασφαλή διακίνηση των πεζών. γ) Την εναρμόνιση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου όσον αφορά τον χώρο του 15ου ∆ημοτικού Σχολείου με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Προκειμένου οι αλλαγές να οριστικοποιηθούν και να αποτελέσουν τη βάση για το δημοτικό έργο στην πλατεία Καπνεργάτη, έργο που περιμένει, πρέπει να εκδοθεί ακόμη και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Υπολογίζεται δηλαδή ότι θα μεσολαβήσουν κι άλλοι μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό που μόλις πριν λίγο ξεκίνησε.

Στην εισήγηση του θέματος προκύπτουν συγκεκριμένα οι αλλαγές που θα προκύψουν στους δρόμους πλησίον και πέριξ της πλατείας Καπνεργάτη: 1) Αποχαρακτηρισμός της οδού Κύπρου από πεζόδρομο και ο χαρακτηρισμός αυτής ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, όπως και λειτουργεί σήμερα. 2)Χαρακτηρισμός της οδού ∆αμιανού σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. 3) Ο χαρακτηρισμός των οδών βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά του οικοδομικού τετραγώνου 6 του διαγράμματος της τροποποίησης σε πεζόδρομους (Το οικοδομικό τετράγωνο 6 είναι η περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη). 4) Χαρακτηρισμός της οδού Λεωνάτου, βορειοδυτικά του ∆ΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ 1 (Δημοτική Καπναποθήκη), και μεταξύ των οδών Ομονοίας και του εγκεκριμένου πεζόδρομου της Κασσάνδρου σε πεζόδρομο, ώστε να εναρμονισθεί με την υφιστάμενη κατάσταση. 5) Χαρακτηρισμός της οδού δυτικά και νότια του οικοδομικού τετραγώνου του Ο.Τ.Ε. στην συμβολή των οδών Κύπρου και Αβέρωφ σε πεζόδρομο.

6) Χαρακτηρισμός του αδιέξοδου δρόμου στο Ο.Τ. 1 της παρούσας τροποποίησης και βόρεια του ∆ΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ 13 (Εμπορικό Κέντρο) σε πεζόδρομο. 7) Χαρακτηρισμός της οδού νότια του ∆ΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ 1( Δημοτική Καπναποθήκη) σε πεζόδρομο. 8) Χαρακτηρισμός της οδού Αβέρωφ σε πεζόδρομο, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη με την ανάδειξη σημαντικών διατηρητέων κτιρίων και τη διασφάλιση της ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών, δημιουργώντας έτσι ένα χώρο πόλο έλξης ξένων τουριστών αλλά και κατοίκων της περιοχής σε ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά σημεία της πόλης.

 

Διαβάστε επίσης