Οι επαγγελματίες της Νέας Ηρακλείτσας περιμένουν τουρίστες και στήριξη από το κράτος

 Οι επαγγελματίες της Νέας Ηρακλείτσας περιμένουν τουρίστες και στήριξη από το κράτος

Ο Γιάννης Σαρρής είναι επικεφαλής της προσπάθειας που αυτό το διάστημα κάνει ο σύλλογος επαγγελματιών της Νέας Ηρακλείτσας. Είναι ο πρόεδρος σε ένα δραστήριο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο μέσα σε μικρό διάστημα κατάφερε αρκετά πράγματα. Ειδικά στην τουριστική προβολή. Ο Γιάννης Σαρρής επ ευκαιρία της έναρξης της νέας θερινής περιόδου(από σήμερα μάλιστα λειτουργεί και το δικό του κατάστημα στη Ν. Ηρακλείτσα) δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την επικαιρότητα της περιόδου που διανύουμε.

Η συνέντευξη

Ερ: Άνοιξε η εστίαση στη Ν. Ηρακλείτσα;

Απ: Εχει ανοίξει η εστίαση. Έχει ξεκινήσει θεωρητικά η δουλειά αλλά δεν είναι σύμμαχος μας  τη δεδομένη στιγμή, ο καιρός. Δεν μας βοηθάει ο καιρός για να μπορέσει να βγει ο κόσμος. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχει ξεκινήσει, ο κόσμος θα ξαναβγεί, τα καταστήματα μας είναι έτοιμα ώστε να μπορέσουμε να ξαναλειτουργήσουμε και να μπούμε σε μια νέα κανονικότητα.

Ερ: Ως επαγγελματίες βάλατε το χέρι στην τσέπη για να μπορέσετε να ξαναλειτουργήσετε τις επιχειρήσεις και μάλιστα να τηρήσετε και τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν.

Απ: ‘Έτσι ακριβώς. Το κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος εκ των πραγμάτων έχει περισσότερα κόστη και περισσότερα έξοδα  ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Εκ των πραγμάτων είχαμε  πολλά περισσότερα  έξοδα αν βάλουμε τις μάσκες, τα αντισηπτικά στις τουαλέτες,  τα αντισηπτικά μαντηλάκια τα οποία θα δίνουμε εμείς. Επίσης φάρμακα τα οποία θα καθαρίζουμε τα τραπέζια μας.  Είναι έξοδα τα οποία θα επιβαρυνθεί το κατάστημα και κανένας επαγγελματίας δεν θα μπει στη διαδικασία να κάνει αύξηση των τιμών.

Ερ: Θα φανεί στο λογαριασμό η μείωση του ΦΠΑ που έκανε το κράτος;

Απ: Για μας θα ήταν καλό να φανεί αλλά η μείωση του ΦΠΑ δεν θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο μόνο το οποίο θα φτάσει στην εστίαση. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο δραστικά μέτρα ώστε να μπορέσει άμεσα να φανεί και στον κόσμο και στους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους. Δε γίνεται μια επιχείρηση με τα μισά τραπέζια ή με τα ίδια τραπέζια σε μια συμφωνία με το Δήμο,  με λιγότερο τζίρο να κρατήσει το ίδιο προσωπικό. Πρέπει άμεσα να δει  τρόπους η πολιτεία να βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Να δώσει άμεσα χρήμα στην αγορά. Να βοηθήσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Το πιο σημαντικό είναι να κινηθεί άμεσα το χρήμα στην αγορά. Δεν μπόρεσαν χιλιάδες  συνάδελφοι να πάρουν την  επιστρεπτέα  προκαταβολή. Δεν μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό.

Ερ: Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα επανέλθει και με αφορμή τη βοήθεια που θα πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα επανέλθει.

Απ: Απλά σκεφτείτε ότι όταν ένα κατάστημα παραμένει κλειστό για 3 μήνες, σκεφτείτε τα ενοίκια, σκεφτείτε τις προμήθειες, σκεφτείτε το προσωπικό δηλαδή όλα τα έξοδα τρέχουν, δεν έχει σταματήσει πουθενά. Πώς να έχει έσοδα;

Θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους και άμεσα.

Ερ: Για τον τουρισμό πολλοί λένε ότι ο Ιούνιος χάθηκε από την άλλη μπορεί πολύ εύκολα να κατέβει ένας Βούλγαρος, ένας Ρουμάνος με το αυτοκίνητο του.

Απ: Εμείς στηριζόμαστε στον ατομικό τουρισμό. Το καλό με την Καβάλα, με την Νέα Ηρακλείτσα, με την Πέραμο είναι ότι στηριζόμαστε στον οδικό τουρισμό. Θεωρούμε ότι ο Βούλγαρος θα κατεβεί όπως κατέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρούμε ότι αγαπάει την Καβάλα, την Νέα Ηρακλείτσα και θα είναι το καλοκαίρι  πάλι κοντά μας. Έχουμε κάνει ήδη κάποιες συζητήσεις και απ` ότι  μας λένε θα κατεβούνε.  Περιμένουμε να κατεβούνε για να κάνουμε την επάνοδο. Δεν έχει βοηθήσει όμως ο καιρός.  Μετά από 3 μήνες όπου τα καταστήματα είναι κλειστά, ο καιρός θα λειτουργήσει καταλυτικά.

Εμείς προβάλλαμε τη Νέα Ηρακλείτσα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε κάποια άλλα σημεία προκειμένου να έχουμε και εγχώριο τουρισμό. Εμείς πιστεύουμε στον Έλληνα και θέλουμε τον Έλληνα.

Ερ: Οι επαγγελματικοί σύλλογοι, το λέμε γενικότερα και όχι για το δικό σας σύλλογο,  ενώνουν τους επαγγελματίες; Καμία φορά είναι και οι ανταγωνισμοί, οι συμπάθειες και αντιπάθειες σε μια μικρή κοινωνία.

Απ: Παντού και πάντα θα υπάρχουν αυτά. Σκοπός όμως είναι να μπορέσουμε να δούμε το κοινό καλό. Είναι μια μικρή κοινωνία και προβλήματα παντού θα  υπάρχουν όταν έχουμε  καταστήματα εστίασης στην Καβάλα, στη Ν. Ηρακλείτσα, στη Ν. Πέραμο.  Σε οποιοδήποτε σύλλογο και να είμαστε πάντοτε θα υπάρχουν προβλήματα. Σκοπός είναι να ξεπερνιούνται, δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε μόνο να ενώσουμε , πρέπει να δουλεύουμε για το γενικό καλό. Κεντρικό σημείο είναι η αγωνία όλων μας ειδικά για το φετινό καλοκαίρι το οποίο  πρέπει να είναι επιτυχημένο για τις επόμενες χρονιές.

Ερ: Η έναρξη της περιόδου για το Κουτούκι του Σαρρή γίνεται αύριο(σήμερα) στη Ν. Ηρακλείτσα σε αυτές τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες;

Απ: Είμαστε αισιόδοξοι, ανοίγουμε αύριο(σήμερα) Παρασκευή.  Έχουμε πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα στο κομμάτι της υγιεινής. Είναι μια ακόμη χρονιά για μας και θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Είμαστε έτοιμοι και θα σας περιμένουμε από αύριο(σήμερα) στη Ν. Ηρακλείτσα για να περάσουμε ένα ωραίο καλοκαίρι και λίγο να ξεχαστούμε. Οι προβληματισμοί  έχουν μπουκώσει τον κόσμο εδώ και 3 μήνες, καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα υπάρχει αλλά  από εκεί και μετά  πρέπει ο κόσμος να βγει, να ηρεμήσει γιατί τον έχουν βομβαρδίσει πάρα πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εμείς σαν σύλλογος έχουμε έρθει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και τον κ. Αντωνιάδη ώστε να μπορέσουμε τη Δευτέρα να μας παρέχουν κάποιο προσωπικό προκειμένου  να έρθει  στην Ν. Ηρακλείτσα  και να ενημερώσει για τα υγειονομικά πρωτόκολλα όλους τους επαγγελματίες.  Να ξέρουμε τι ισχύει ακριβώς, κάποια πράγματα δεν έχουν διευκρινιστεί.

 

 

 

Διαβάστε επίσης