• 28 Μαρτίου 2024,

Οι Φραντζέζοι, αναρωτιούνται για το εμβόλιο

 Οι Φραντζέζοι, αναρωτιούνται για το εμβόλιο

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


Δεν είχε κανείς παρά να ρίξει μια ματιά στον πρωτοσέλιδο τίτλο της εβδομαδιαίας  « Η Εφημερίδα της Κυριακής» (27-12-2020) για να σχηματίσει μια ιδέα του κοινωνικού-υγειονομικού κλίματος αυτών των ημερών που επικρατεί εδώ:  Τέσσερις λέξεις το συμπύκνωναν: «Το εμβόλιο φθάνει, (σ.σ.έφτασε) οι αμφιβολίες παραμένουν».

Πριν αρχίσω  το σημερινό σημείωμα έλεγα στον εαυτό μου: Όχι, χίλιες φορές όχι. Δεν θα πρήξω το συκώτι των αναγνωστών της «Πρωινής», τουλάχιστον αυτήν την εβδομάδα, εκτός και εάν υπάρξει κάτι το εξαιρετικό, γράφοντας για μια ακόμη φορά για το covid 19.  Αλλά σ’ αφήνει ο διάβολος να αγιάσεις; Να γράψεις κάτι άλλο πιο ευχάριστο, π.χ. για την παρατηρούμενη συρροή ατόμων στα συνοικιακά βιβλιοπωλεία ή στα μικρά εδωδιμοπωλεία επ’ευκαιρία των εορταστικών δώρων και προμηθειών; Δυστυχώς όχι.

Όποιο κανάλι τηλεοράσεως και αν ανοίξεις, σε όποιο σταθμό ραδιοφώνου και αν καταφύγεις, όποια καθημερινή εφημερίδα και αν ξεφυλλίσεις, την πιο παραμικρή πρωινή κουβέντα, μετά από το κλασσικό μπονζούρ,  που μπορείς να έχεις στο κεφαλόσκαλο με τον συγκάτοικό σου, αδύνατον να ξεφύγεις από την αναφορά στην πανδημία του ιού και τον εμβολιασμό. Κατανοητόν! Όταν  εκατομμύρια ψυχές αποδημούν παγκοσμίως στον Άδη, (κάπου 63.000 και βάλε στην Γαλλία), όταν χιλιάδες χτυπημένοι από τον κορωνοϊό δεν κρατιούνται στη ζωή παρά διασωληνωμένοι, ακόμη και όταν έχεις κάνει, δια μέσου της ρηνός το τεστ, και διατηρείς αμφιβολίες για την 100% αποτελεσματικότητά του, ε, τότε πώς να μην κατατρύχεσαι από τον φόβο του τι μας επιφυλλάσσει η επιούσα και πώς να μην επανέρχεται κάθε λίγο και λιγάκι στις κουβέντες και στους συλλογισμούς μας το φοβερό κακό που μας βρήκε;

Παρ όλα αυτά, αναρωτιέμαι αν αποτελεί συνταρακτική, πρώτης τάξεως είδηση, η κάλυψη δυο στηλών στις πιο σοβαρές εφημερίδες, του γεγονότος ότι ένας Γάλλος, κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου, επανελθών στην γενέτειρα ευρέθη νοσών με μεταλλαγμένο στέλεχος του καταραμένου ιού. Γιατί λοιπόν όλη αυτή η καθημερινή χωρίς τέλος κινητοποίηση και αναμετάδοση της παραμικρότερης είδησης για τον ιό, από το, ας το πούμε, «χαζοκούτι;»

Μεγάλο μέρος των τηλεθεατών απορούν γι’ αυτήν την δια της εικόνος επαναλαμβανόμενη επίδειξη όταν οι ειδήμονες διευκρινίζουν ότι μεταλλαγμένος ιός δεν είναι πιο επικίνδυνος από το κλασσικό  covid19 πλην όμως πιο μολυσματικός. Άδικος όμως κόπος να απευθύνεσαι εις ώτα μη ακουόντων, αφού το σαράκι του φόβου, πολλαπλασιασθέν, θρονιάζεται καθημερινώς στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι από τότε που εμφανίσθηκε ο ιός υπέστη δεκάδες μεταλλάξεις, όπως άλλωστε το πλείστον των ιών. Γιατί λοιπόν, να  μεγεθύνουμε μια είδηση αναφερόμενη στον «μεταλλαγμένο» και να ενσπείρουμε τοιουτοτρόπως περίσσιους φόβους στον ήδη τρομοκρατημένο πληθυσμό;

Κανένα καλής πίστεως άτομο, δεν αρνείται ότι αυτή η συνεχής, κουραστική προπαγανδιστική πληροφόρηση απεφασίσθη από την κυβέρνηση για προληπτικούς και προστατευτικούς της υγείας λόγους. Έχει καλώς. Δυστυχώς ο δίκην χοντροκομμένης προπαγάνδας πολλαπλασιασμός των εκπομπών, κυρίως της τηλεοράσεως, κουράζει. Ολιγότερον όμως ο έγγραφος Τύπος ο οποίος δεν πάει και αυτός πίσω στο θέμα προβολής της αφίξεως των πρώτων δόσεων του εμβολίου, πρωτίστως στα γηροκομεία και στα ευαγή ιδρύματα (19.500 δόσεις παρεδώθησαν το παρελθόν σαββατοκύριακο στην Γαλλία). Βεβαίως όλοι μας, ποιος λίγο, ποιος πολύ, σκεπτικοί για την αποτελεσματικότητά του, και επηρεασμένοι από τα αρνητικά σχόλια των κοινωνικών δικτύων, είπαμε «ας περιμένουμε λίγο να δούμε». Πάνω απ’ όλα όμως, σκεφθήκαμε ότι τα κλειδομανταλωμένα φορτηγά, προστατευόμενα από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, μεταφέροντα τις δόσεις του εμβολίου,σηματοδοτούν την φρενήρη κούρσα κέρδους, συνοψιζόμεν στο «όσο πιο γρήγορα μπορούμε, όσο πιο πολλά να βάλουμε στα ταμεία μας», απεφάσισαν στο πι και φι οι μεγάλοι διεθνείς φαρμακευτικοί οίκοι.

Και μια που μιλάμε για το εμβόλιο, λεχθήτω ότι μέχρι προ ολίγων ημερών, τέλη Δεκεμβρίου, η πλειοψηφία των δημοσκοπηθέντων (57%) Γάλλων, ως επίσης και των Ιταλών, αλλά με ολιγότερα ποσοστά, παρέμεινε σκεπτική ως προς τον εμβολιασμό, για να μην γράψω δύσπιστη έως και απορριπτική.

Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί δημοσιολόγοι χαρακτηρίζουν την Γαλλία ως χώρα άτυπη, ανορθόδοξη. Γάλλοι και Ιταλοί, είναι μεν διστακτικοί για το εμβόλιο, δεν είναι όμως όλοι, όπως γράφει η Καθημερινή της  Κυριακής 27ης Δεκεμβρίου, οπαδοί ακροδεξιών κομμάτων. Από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης μόνο οι Γερμανοί υποστηρίζουν άνευ επιφυλάξεων (70%) το εμβόλιο, ενώ αντιθέτως ένα κυμαινόμενο 10% με 20% που ψηφίζει ακραία κόμματα τάσσεται σαφώς εναντίον.

Και η Ελλάδα; Σε ένα δημοσιευθέντα πίνακα 32 ευρωπαϊκών και μη χωρών, των οποίων οι κάτοικοι θα ήταν διατεθειμένοι να εμβολιασθούν δεν είδαμε το όνομά της. Φίλοι Έλληνες μας πληροφορούν ότι προς το παρόν η πλειοψηφία είναι υπέρ του εμβολίου, αμφιβάλλουν όμως για τους δημοσιευθέντες αριθμούς. Φυσικά, τα διδόμενα ποσοστά, διαφόρων δημοσκοπήσεων, είναι δυνατόν με τον χρόνο να υποστούν αλλαγές (κυρίως, όπως ελπίζουν όλοι οι κυβερνώντες, ο αριθμός των δύσπιστων να μειωθεί) μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά όπως αποφαίνεται η λαϊκή σοφία, η πρώτη και αρχική εντύπωση μιας καταστάσεως μένει ανεξίτηλη στο μυαλό μας παρ’ όλες τις αλλαγές που επήλθαν.

Στην Γαλλία, παραδοσιακώς αντιτιθέμενη στους εμβολιασμούς, ποιοί υποστηρίζουν τα υπέρ και ποιοί τα κατά του εμβολίου; Σχεδόν η ολότητα των ειδικευμένων επιστημόνων στους ιούς ετάχθη υπέρ του εμβολιασμού, διότι, λένε, σώζει τα προχωρημένα στην ηλικία άτομα. Ο ανοσιολόγος, ειδικευμένος στην ανοσοθεραπεία, Steve Paskolo υποστηρίζει ότι το εισαχθέν εμβόλιο σηματοδοτεί μια αποφασιστική και γρήγορη στροφή για την ίαση της νόσου. Ο κορωνοϊός, επεξηγεί, δημιούργησε μια παγκόσμια ζήτηση μιας θεραπείας και επιβεβαίωσε την δυνατότητα αμύνης εναντίον του με την χρήση του εμβολίου σε πραγματικές εναρμονιζόμενες συνθήκες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Από την μεριά της, η κυβέρνηση διατείνεται ότι η πλειοψηφία των εκλεγμένων πολιτών, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκει και σε ποια περιοχή εκλέγεται, τάσσεται υπέρ της ενέσεως.

Οι αντιτιθέμενοι, στο εμβόλιο, κυρίως νέοι, εξηγούν ότι η εκπληκτική χρονική συντομία που χρειάσθηκε για την εξεύρεση και την παραγωγή του είναι ύποπτη. Όλα τα γνωστά και αποτελεσματικά εμβόλια (πανούκλα, χολέρα, ευλογιά) παρήχθησαν, λέγουν, μετά από έρευνες και δοκιμές  μερικών ετών, προσθέτουν δε ότι η τιμή κάθε μονάδος εμβολίου είναι υπερβολική (1970 ευρώ σύμφωνα με το Canard Enchcaîne), στα δε μη δημοσιευθέντα ακόμη συμβόλαια μεταξύ των πανίσχυρων φαρμακευτικών οίκων και των  κρατών υπάρχουν  ρήτρες και όροι που απαλλάσσουν τις φαρμακοβιομηχανίες σε περίπτωση που θα εκδηλωθούν δευτερεύουσες δυσάρεστες συνέπειες για τους εμβολιασθέντες. Κοντολογίς,η Γαλλία πρωταθλήτρια στον σκεπτικισμό, είναι διηρημένη  όσοn αφορά τον τρόπο αποτελεσματικής καταπολεμήσεως του θανατηφόρου ιού. Ευκαιρία για τους δημοσιολόγους και τους κοινωνιολόγους να γράψουν και να κάνουν αναλύσεις επί αναλύσεων…

Διαβάστε επίσης