Οι καφεζυθοπώλες στην επιτροπή τουρισμού και σε προετοιμασία επαναλειτουργίας

 Οι καφεζυθοπώλες στην επιτροπή τουρισμού και σε προετοιμασία επαναλειτουργίας

Το σωματείο των Καφεζυθοπωλών Ν. Καβάλας συμμετείχε δια του προέδρου του Γιώργου Βαφείδη στην προχθεσινή συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής του Δήμου. Παρά το ότι ο κλάδος είναι σε «μαρασμό» λόγω μη λειτουργίας της εστίασης, το σωματείο επιμένει στη δραστηριότητα του.

Η συζήτηση με τον κ. Βαφείδη ξεκινά από τα θέματα τουριστικής προβολής. Συνεχίζεται και καταλήγει στην εστίαση.

Η συνέντευξη

Ερ: Παρά το γεγονός ότι η εστίαση είναι κλειστή, το σωματείο σας έλαβε μέρος το μεσημέρι της Τετάρτης στη συνεδρίαση με  τηλεδιάσκεψη της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας.

Απ: Αυτό είναι γεγονός. Έλαβε χώρα η πρώτη επιτροπή του έτους, έγινε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και όχι δια ζώσης. Έγινε αρκετά καθυστερημένα. Αντιλαμβάνεστε ότι ο λόγος ήταν το φαινόμενο της πανδημίας κτλ. Παραβρέθηκαν αρμόδιοι σχετικοί φορείς του τουρισμού, της εστίασης, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκπρόσωποι της «Δημωφέλεια». Το συμπέρασμα της κουβέντας είναι ότι ο Δήμος πρέπει να δράσει γρήγορα και άμεσα γιατί ήδη μας έχει πάρει ο χρόνος και η τουριστική σεζόν κατά τα λεγόμενα της κεντρικής διοίκησης  αρχίζει να δραστηριοποιείται στα μέσα του Μάη. Λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκθέσεις και διάφορες εκδηλώσεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων διά ζώσης, ασχολήθηκαν μόνο με θέματα τα οποία μπορούσαν να προβληθούν μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, μέσω social κτλ. Οι δαπάνες αφορούν ως επί το πλείστον της συγκεκριμένης επιτροπής, διαφημιστικά σποτ τηλεοπτικά και κάποια βιντεάκια που θα παίξουν και αυτά σε διάφορα social media για την προβολή του τόπου. Επίσης συζητήθηκε το πόσο σοβαροί και προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όλοι ώστε να παραμείνει η περιοχή μας φιλόξενη και ασφαλής από τουριστικής πλευράς.

Ερ: Μέχρι και πριν από λίγους μήνες λέγαμε με σιγουριά ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι καλύτερο από του 2020. Επιμένετε σε αυτή την πρόβλεψη; Μπορεί να σωθεί η παρτίδα το καλοκαίρι;

Απ: Κοιτάξτε μια αισιοδοξία υπήρχε σχετικά με την τουριστική κίνηση του ερχόμενου καλοκαιριού. Βέβαια κάποιοι άνθρωποι που είναι πιο εξειδικευμένοι στο κομμάτι του τουρισμού θεωρούν πως θα είναι κατόρθωμα αν αγγίξουμε το 50% της τουριστικής κίνησης μιας καλής χρονιάς και όχι της χρονιάς που προηγήθηκε δηλαδή του 2020 που ήταν ιδιαίτερα προβληματική από πλευράς κίνησης.

Ερ: Πάντως ειδικά τον Απρίλιο αλλιώς τα περιμέναμε.

Απ: Σίγουρα τα περιμέναμε αλλιώς. Αυτό είναι γεγονός. Είδατε και εσείς ότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Δε γνωρίζουμε το αύριο. Σε ότι αφορά τον τουρισμό υπάρχει μια καταλυτική ημερομηνία που είναι στα μέσα του Μάη. Σε ότι αφορά την εστίαση πήγαμε και εμείς για τα μέσα του Μάη, τώρα πάμε για τις 3 του Μάη, γεγονός που το βλέπω πολύ μακρινό και πολύ δύσκολο αμέσως μετά από μια τόσο μεγάλη αργία να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση ένας τόσος μεγάλος κλάδος. Εγώ χωρίς να θέλω να γίνομαι κινδυνολόγος, πιστεύω ότι θα είναι δύσκολη η επανεκκίνηση του κλάδου και πιστεύω ότι η 3 Μαΐου δεν αποτελεί ημερομηνία σταθμό.

Ερ: Πρέπει να ρίξουμε λίγο και τα κρούσματα. Σήμερα ένας τουριστικός προορισμός όπως η Καβάλα και η εστίαση της Καβάλας εφόσον ανοίξει στις 3 Μαΐου, είναι στο βαθύ κόκκινο και αυτό δεν είναι καλό.

Απ: Βέβαια δεν είναι καλό. Μη ξεχνάμε ότι οι περιοχές οι οποίες μπήκανε στο βαθύ κόκκινο δεν βγήκανε από αυτό τον υγειονομικό χαρακτηρισμό σε λιγότερο από ένα μήνα.  Αν εξαντληθεί αυτός ο μήνας στο βαθύ κόκκινο, περνάμε τις 15 Μαΐου. Περνάμε και την ημερομηνία που έχει οριοθετηθεί για την επανεκκίνηση του τουρισμού.  Για αυτό θεωρώ ότι όλα είναι ρευστά και όλα πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν από πλευράς ημερομηνιών.

Ερ: Ξαφνικά και ενώ περιμέναμε την Άνοιξη… πραγματική Άνοιξη και «ελευθερία» βλέπουμε ότι ο Χειμώνας συνεχίζεται.

Απ: Ακριβώς ο Χειμώνας συνεχίζεται. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός από πλευράς φορέων, αρμοδίων, απλά δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογικά επιχειρήματα συμβαίνει αυτό. Όταν πέρυσι στην αντίστοιχη περίοδο βρισκόμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα με πολύ λιγότερα κρούσματα, με πολύ λιγότερους διασωληνωμένους, με πολύ χαμηλότερο ιικό φορτίο. Δε ξέρω μακάρι αυτοί οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις που κάνουν οι ειδικοί να βγουν και στις 15 του Μάη, τουλάχιστον να ξεκινήσει με ασφάλεια η τουριστική περίοδος.

Ερ: Δε ξέρουμε αν η εστίαση στις περιοχές με βαθύ κόκκινο, επανέλθει στην ημερομηνία που επανέλθει στις υπόλοιπες περιοχές. Αυτό στις 3 Μαΐου ισχύει και στο βαθύ κόκκινο;

Απ: Δεν υπάρχει τέτοια διευκρίνιση. Αν εξακολουθούμε να είμαστε σε βαθύ κόκκινο, εννοείται ότι δε θα έχουμε την ίδια επανεκκίνηση μαζί με την υπόλοιπη Ελληνική επικράτεια στις 3 του Μάη. Να είμαι συγκεκριμένος με τις υπόλοιπες περιοχές που είναι εκτός βαθύ κόκκινου.

Ερ: Ανακύπτουν δηλαδή πολλά ειδικά προβλήματα που σήμερα δεν τα υποψιαζόμαστε  αλλά μπορεί αύριο μεθαύριο μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Απ: Ακριβώς. Παρατηρείται ένας πανικός των δηλώσεων και ειδικότερα των αρμοδίων, των πολιτικών, των γιατρών, των ειδικών κτλ. Μη ξεχνάτε ότι με πρόσφατη δήλωση του ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι δεν μακρινό να ξεκινήσει ο τουρισμός και δίχως εστίαση. Έχει ειπωθεί και αυτό. Έχει εκφραστεί και αυτό δια στόματος μάλιστα αρμοδίου υπουργού.

Ερ: Βέβαια σήμερα να κάνει κάποιος μια βόλτα στα μαγαζιά του κλάδου, βλέπει ότι όλα προετοιμάζονται. Φαίνεται ότι όλοι κάτι κάνουν, γιατί είναι κοντά η επαναλειτουργία.

Απ: Αυτό είναι γεγονός. Δεν κρυβόμαστε. Είναι θέμα ημερών. Είτε 3, είτε 14 η 15, πλησιάζει η χρονική στιγμή για την επανεκκίνηση του κλάδου. Υπάρχει η δίψα από την πλευρά μας για παραγωγή, για έργο. Γνωρίζετε ότι από τις 13 Μαρτίου του 2020 βρισκόμαστε υπό καθεστώς στην κυριολεξία lockdown. Λειτουργήσαμε για λίγο το χρονικό διάστημα τέλη Μαΐου του 2020 με τα τέλη του Οκτώβρη και αυτό το χρονικό διάστημα ήταν προβληματικό. Δεν μπόρεσε ο κλάδος να λειτουργήσει ελεύθερα, πάλι ήμασταν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με περιορισμούς, με μειωμένες ώρες λειτουργίας, οπότε υπάρχει αυτό το φαινόμενο που λέτε. Ο κόσμος σιγά- σιγά αρχίζει να προετοιμάζεται, ελπίζει στο καλύτερο σε ότι αφορά την κίνηση και την εξέλιξη την επιδημιολογική.  Και ο Θεός βοηθός στην κυριολεξία.

Διαβάστε επίσης