• 6 Μαΐου 2024,

Προς συμφωνία σε όλα τα θέματα των λαϊκών αγορών

 Προς συμφωνία σε όλα τα θέματα των λαϊκών αγορών

Η διαπραγμάτευση μεταξύ της Κυβέρνησης και των Ομοσπονδιών των πωλητών και παραγωγών των λαϊκών αγορών συνεχίζεται. Τελευταία σε ένα διαφορετικό κλίμα. Πλέον είναι πιθανή η σύγκληση απόψεων και τελική συμφωνία των δύο μερών.

Όλα αυτά για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών, το οποίο αρχικά προκάλεσε «θύελλα» διαμαρτυριών. Τόσο εμπόρων (πωλητών) όσο και παραγωγών λαϊκών αγορών σε όλη την Ελλάδα. Το αρμόδιο υπουργείο επανήλθε, διόρθωσε, ανακάλεσε.

Άκουσε και προσάρμοσε.

Κατόπιν τούτου η διαβούλευση είναι σε καλό δρόμο αφού οι βασικές διαφορές δεν υπάρχουν πια. Παραμένουν μόνο κάποιες μικρές διαφωνίες (φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα κτλ) που είναι πιθανό κι αυτές να ξεπεραστούν.

Η συζήτηση δεν τελείωσε, συνεχίζεται αλλά οι εκπρόσωποι παραγωγών και εμπόρων πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά όλα τα άρθρα και όλες τις προτεινόμενες αλλαγές. Τότε θα επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι τόνοι έπεσαν κι αυτό είναι ορατό και σε τοπικό επίπεδο. Οι λαϊκές του Νομού Καβάλας γίνονται παντού κανονικά αφού νέα απεργία (όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στη λαϊκή των Κρηνίδων) δεν χρειάζεται. Και μάλλον δεν θα χρειαστεί.

Σε τοπικό επίπεδο παραμένει «ανοιχτό» το θέμα του νέου κανονισμού λαϊκών αγορών του Δήμου Καβάλας. Βρισκόμαστε στα ίδια, σε μία μόνο αλλά βασική διαφωνία επί των άρθρων του. Τα μέτρα των πάγκων των παραγωγών και των εμπόρων.

Οι παραγωγοί επιθυμούν να έχουν μεγαλύτερους πάγκους αλλά ειδικά στη λαϊκή της Καβάλας πολύς χώρος δεν υπάρχει. Οι δύο πλευρές έλαβαν το μήνυμα της διοίκησης του Δήμου Καβάλας. Να τα βρουν μεταξύ τους.

Το επιδιώκουν.

Λέγεται ότι ο μεταξύ τους διάλογος ξεκίνησε και συνεχίζεται. Και σε αυτό το θέμα υπάρχει μια κοινή επιθυμία για μια νέα συμφωνία επί των τετραγωνικών μέτρων των πάγκων. Όταν συμβεί αυτό τότε ο νέος κανονισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση και έγκριση τόσο στις δημοτικές επιτροπές όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επί των άλλων άρθρων του δεν υπάρχουν διαφωνίες. Αν δηλαδή συμφωνηθούν τα μέτρα των πάγκων τότε το θέμα έληξε από κάθε άποψη.

Ο νέος κανονισμός για τις λαϊκές του Ν. Καβάλας είναι απαραίτητος. Συζητείται εδώ και πολύ καιρό. Ίσως κι από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Κι ενώ όλα έβαιναν καλώς, προέκυψε ως έκπληξη η διαφωνία επί των τετραγωνικών μέτρων των πάγκων των παραγωγών σε σχέση με αυτούς των εμπόρων.

Λέγεται ότι ρόλο έπαιξε η αλλαγή της διοίκησης στο σωματείο των παραγωγών. Ωστόσο πρόκειται για επαγγελματίες που εργάζονται ο ένας δίπλα στον άλλον σε όλες τις λαϊκές.

Άρα γνωρίζονται κι άρα μέσω διαλόγου θα οδηγηθούν στην καινούργια κι απαραίτητη συμφωνία.

Διαβάστε επίσης