Κώστας Μορφίδης: Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος για τους πρόσφυγες

 Κώστας Μορφίδης: Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος για τους πρόσφυγες

Ο Κώστας Μορφίδης ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας τα προηγούμενα έτη και την επίμαχη περίοδο που αναζητούνταν χώρος για τη φιλοξενία των προσφύγων που καλώς ή κακώς βρέθηκαν στο Νομό Καβάλας.

Με αφορμή έρευνες για καταλληλότερο του Ασημακοπούλου χώρο, έρευνες που είναι σε εξέλιξη,  ο κ.  Μορφίδης ρωτήθηκε για την αντίστοιχη διαδικασία εκείνη την περίοδο. Τότε μάλιστα υπό την πίεση των γεγονότων και του ότι έπρεπε πολύ γρήγορα να βρεθεί ένας καταλληλότερος των αντίσκηνων χώρος για τους πρόσφυγες.

Όσα δήλωσε χθες δείχνουν ότι είναι δύσκολο τελικά να βρεθεί κάτι καλύτερο, κάτι παρόμοιο με αυτό που υφίσταται στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Και τότε όπως και τώρα γίνονται διάφορες έρευνες, συζητιούνται διάφορες προτάσεις αλλά σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται να ξοδευτούν πολλά χρήματα προκειμένου ακίνητα που είναι σε εγκατάλειψη να αποκτήσουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν ανθρώπους.

Για το θέμα ο Κώστας Μορφίδης είπε στην Πρωινή: «Εκείνη την περίοδο που οι πρόσφυγες βρίσκονταν στο Εκθεσιακό Κέντρο ή στα αντίσκηνα στην περιοχή Εσκί Καπού ψάξαμε κάθε δυνατή πιθανότητα και δεν βρήκαμε τίποτα. Δεν ξέρω αν υπάρχει μία άλλη λύση για να αδειάσει ο χώρος του πρώην στρατοπέδου. Είναι και τα χρήματα που θα απαιτηθούν να προετοιμαστεί ένα καινούργιο ακίνητο και θα είναι πολλά. Είναι δύσκολη η εξίσωση να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος. Εκείνη την εποχή αναγκαστικά επιλέξαμε τις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου».

Τις προηγούμενες ημέρες (ακόμη και χθες) υπήρξαν αντιδράσεις, αρνητικές θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κάποιος, στην ιδέα να προετοιμαστούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες οι εγκαταστάσεις του Ξιφία. Αρνητικά στην πρόταση απάντησε ο δήμαρχος Νέστου καθώς τα ακίνητα του Ξιφία είναι στην χωρική του αρμοδιότητα.

Αντίδραση υπάρχει και από τους κατοίκους της Νέας Καρβάλης. Εκδηλώθηκε χθες από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Νίκο Καρακεϊσογλου. Ο κ. Καρακεϊσογλου δήλωσε οριστικά αντίθετος στο ενδεχόμενο οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν στα ακίνητα του Ξιφία.

Είπε μάλιστα ότι οι αρμόδιοι που ενεπλάκησαν στο θέμα διαβεβαιώνουν τους φορείς της Νέας Καρβάλης ότι ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο τα ακίνητα του Ξιφία δεν υπάρχει.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι οι ίδιοι άνθρωποι που προτείνουν τον Ξιφία, όταν συζητούν με κατοίκους οι φορείς της Νέας Καρβάλης δηλώνουν ότι οι πρόσφυγες δεν θα φιλοξενηθούν στα ίδια κτίρια!

Ο κ. Καρακεϊσογλου είπε ότι αν χρειαστεί θα γίνουν και κινητοποιήσεις από τους κατοίκους της Νέας Καρβάλης ενώ το τοπικό συμβούλιο αναλαμβάνει πρωτοβουλία να ενημερώσει τοπικά συμβούλια όμορων δημοτικών κοινοτήτων. Κι ας πρόκειται για δημοτικές κοινότητες του Δήμου Νέστου.

Διαβάστε επίσης