Dark Mode Light Mode

Οι καθαρές θάλασσες του Νομού Καβάλας και ένα θέμα που υπερεκτιμηθεί

Με τον κ. Σωτήρη Ορφανίδη συζητήσαμε θέματα της θάλασσας. Επισημαίνοντας πόσο καθαρές είναι κι αυτό το Καλοκαίρι οι θάλασσες του Νομού μας. Όλες οι θάλασσες.

Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε νέα του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών, στο οποίο είναι διευθυντής έρευνας. Ο κ. Ορφανίδης απάντησε σε ερώτηση και για τους λαγοκέφαλους

Η συνέντευξη

Ερ: Οι θάλασσες στο Νομό μας είναι πεντακάθαρες. Είναι κάτι που ίσως δεν το εκτιμούμε όσο πρέπει ενώ είναι το μυστικό της τουριστικής μας επιτυχίας.  Εσείς από το Ινστιτούτο πως το παρακολουθείτε;

Απ: Οι θάλασσες μας είναι πολύ καθαρές, γιατί δεν έχουμε καμία όχληση στο Ινστιτούτο. Το λέω και από προσωπική εμπειρία και βέβαια σε αρεστή θερμοκρασία. Νομίζω ότι το μεγάλο προσόν για μας όλους τους Καβαλιώτες που ζούμε σ’ αυτήν την περιοχή είναι ότι η θάλασσα είναι δίπλα μας. Είναι κοντά μας.

Ερ: Δεν είναι αυτονόητο να είναι καθαρή η θάλασσα.

Απ: Όχι δεν είναι αυτονόητο. Ωστόσο θα έλεγα ότι η καθαρότητα των θαλασσών χαρακτηρίζει όλη την Ελλάδα. Αν θέλουμε να δώσουμε κάποια στοιχεία για το 2025, το 97,1% των θαλασσών ήταν σε άριστη κατάσταση. Με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Είναι ένα γεγονός το οποίο βέβαια παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια.  Μαζί με την Κύπρο και τη Βουλγαρία είμαστε οι τρεις χώρες που έχουμε τις καθαρότερες θάλασσες τα τελευταία χρόνια.

Ερ: Λιγόστεψαν τα περιστατικά με το πλαγκτόν  φέτος; 

Απ: Είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος μια τάση. Νομίζω ότι φέτος ήταν λίγο περισσότερα αλλά την Άνοιξη. Ίσως συνέπεσε εκείνη την περίοδο το Πάσχα όπου είχαμε τότε μια καλοκαιρία και άπνοια. Υπήρχαν κάποια συμπτώματα. Νομίζω όμως ότι και αυτά περιορίστηκαν και δεν είχαμε συνέχεια. Αναμένουμε για την επόμενη Άνοιξη ξανά παρόμοια γεγονότα. Το φυτοπλαγκτόν αποτελεί την πρωταρχική τροφή για το ζωοπλαγκτόν και στη συνέχεια για μικρά και μεγάλα θαλάσσια ζώα… Θέλουμε να υπάρχει. Υπάρχει σε αρκετή υψηλή ποσότητα στις ακτές μας εννοώ στο Βόρειο Αιγαίο σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό είναι θετικό. Πάνω εκεί στηρίζεται η αλιεία. Ξεκινάει η εισαγωγή ενέργειας στο θαλάσσιο σύστημα από το φυτοπλαγκτόν. Και με την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε οργανική ύλη. Αυτό είναι ένα από τα θαύματα της φύσης που συνήθως αγνοούμε.

Ερ: Τι να πούμε για τους λαγοκέφαλους;

Απ: Δεν είμαι ο πιο ειδικός να μιλήσω για τους λαγοκέφαλους. Ασχολούμαστε όμως στο πλαίσιο της θαλάσσιας στρατηγικής με τα ξενικά είδη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα στις ακτές μας. Γενικότερα πιστεύω ότι το θέμα με τους λαγοκέφαλους έχει υπερεκτιμηθεί. Υπάρχουν άλλα συμβάντα που δημιουργούν θανάτους στους λουόμενους αλλά όχι τα ξενικά είδη. Όχι οι λαγοκέφαλοι. Γενικώς τα φυσικά οικοσυστήματα θέλουν ένα σεβασμό. Ένα δάσος θέλει σεβασμό. Όπως και η θάλασσα. 

Ερ: Συνεχίζετε εντατικά τις έρευνες και πολλές φορές οι έρευνες του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών επεκτείνονται και εκτός χωρικών υδάτων της περιοχής μας.

Απ: Εννοείται. Το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ινστιτούτο θαλάσσιας έρευνας στην Ελλάδα. Απασχολεί 80 με 90 οικογένειες και αυτό πρέπει να το τονίσουμε. Ανθρώπους μορφωμένους οι οποίοι μένουν στον τόπο τους. Προσφέρει γνώση. Το κεφαλαίο για την ανάπτυξη σήμερα είναι η γνώση. Πάνω στη γνώση πρέπει να στηριχθεί και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται μ’ αυτό. 

Προηγούμενο άρθρο

Εκδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Ελευθερούπολης στη Ρουμανία

Επόμενο άρθρο

Στέλλα Αργυρίου για πραγματικές διακοπές και πραγματικούς απολογισμούς