Οι μαθητές μειώνονται αλλά τα σχολεία του Ν. Καβάλας αντέχουν!

 Οι μαθητές μειώνονται αλλά τα σχολεία του Ν. Καβάλας αντέχουν!

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου (προχθές) ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Κώστας Μπαντίκος υπέγραψε την καθιερωμένη για την εποχή απόφαση με την οποία ορίζονται τα σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο 2021-2021, καθώς συνεχίζουν και βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή.

Η αναστολή δεν είναι οριστική και έχει σχέση με την μείωση των μαθητών των σχολείων.

Στις περιφερειακές ενότητες της Θράκης ο κατάλογος αυτών των σχολείων είναι μακρύς. Αναφέρεται σε 10 ή και περισσότερα σχολεία στον Έβρο, στη Ροδόπη και την Ξάνθη που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας. Λιγότερα είναι τα σχολεία στην Καβάλα και τη Δράμα.

Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας παραμένει σε αναστολή μόνο το νηπιαγωγείο του Νέου Ξεριά. Ο λόγος που υπάρχουν αυτές οι προσωρινές αναστολές έχει σχέση με την μείωση των μαθητών λόγω υπογεννητικότητας και λεγόμενης «εσωτερικής μετανάστευσης». Οι μαθητές λιγοστεύουν παντού στην Ελλάδα και είναι λογικό να λιγοστεύουν και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Οι κατά τόπους υπηρεσίες εκπαίδευσης κάνουν ότι μπορούν να κρατήσουν ανοιχτά όσο το δυνατό περισσότερα σχολεία κάτι που φαίνεται στο συνολικό αριθμό των μαθητών. Υπάρχουν σχολεία και στο Νομό Καβάλας με τραγικά μικρό αριθμό μαθητών που πάντως προς το παρόν συνεχίζουν να λειτουργούν. Θα λειτουργήσουν και την επομένη εκπαιδευτική περίοδο.

Το συμπέρασμα είναι ότι στο Νομό Καβάλας έχουμε την μείωση των μαθητών, αυτή που υπάρχει σε όλη τη χώρα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων του Νομού αντέχουν και συνεχίζουν να λειτουργούν. Άλλωστε το νηπιαγωγείο του Νέου Ξεριά που είναι σε αναστολή λειτουργίας ήδη, θα συνεχίσει να είναι σε αυτήν την κατάσταση. Έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια. Παρόλα αυτά η υπηρεσία δεν αποφασίζει την οριστική διακοπή λειτουργίας του.

Από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας πληροφορηθήκαμε ότι η μείωση των μαθητών στο νηπιαγωγείο του Νέου Ξεριά συνεχίζεται και με τις εγγραφές για την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο. Ουσιαστικά έχει αφετηρία την απόφαση της συνένωσης του Δημοτικού Σχολείου του ίδιου χωριού με το 4ο Δημοτικό σχολείο Χρυσούπολης. Έτσι και τα νήπια του Νέου Ξεριά ακολουθούν την ίδια οδό. Φοιτούν στο 4ο νηπιαγωγείο Χρυσούπολης, γεγονός που βολεύει τις οικογένειες καθώς στη συνέχεια τα νήπια φοιτούν στο ίδιο δημοτικό σχολείο.

Το κράτος άλλωστε αναλαμβάνει την μεταφορά τους από το Νέο Ξεριά στη Χρυσούπολη.

Κάθε χρόνο το Νοέμβριο ξεκίνα αυτή η συζήτηση, για το τι θα γίνει την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο με τα σχολεία. Ποια θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ποια όχι. Σε συνέχεια της ίδιας διαδικασίας τον Ιούλιο αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας σχολείων όλων των βαθμίδων.

Εφόσον ένα σχολείο είναι σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα τριών περίπου ετών, κι αφού διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης του μαθητικού δυναμικού τότε η υπηρεσία αποφασίζει την οριστική αναστολή λειτουργίας του.

Αυτό φαίνεται ότι θα γίνει αργά ή γρήγορα και με το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο. Στην προκειμένη περίπτωση για το Νομό Καβάλας μικρό το κακό καθώς όλα τα υπόλοιπα σχολεία συνεχίζουν και υπάρχουν. Λειτουργούν κανονικά. Κάποια πολύ μικρό αριθμό μαθητών.

Εξ αυτού του λόγου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας υπάρχει μία συζήτηση για μία γενικότερη αναδιάρθρωση των σχολικών μονάδων αλλά αυτή η συζήτηση όλο αναβάλλεται ως προς την πραγματοποίηση της και κυρίως στη λήψη αποφάσεων. Με τα έως τώρα δεδομένα τα σχολεία θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά στις 11 Σεπτέμβρη ενώ οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι στη θέση τους την 1η Σεπτέμβρη.

Το Υπουργείο βάζει στόχο οι διορισμοί των αναπληρωτών να είναι γεγονός στις 25 Αυγούστου προκειμένου άπαντες οι εκπαιδευτικοί να είναι στη θέση τους την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη.

Διαβάστε επίσης