• 18 Απριλίου 2024,

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Καβάλας ενημερώθηκαν για τους τρόπους εντοπισμού των ψευδών ειδήσεων

 Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Καβάλας ενημερώθηκαν για τους τρόπους εντοπισμού των ψευδών ειδήσεων

Την Δευτέρα 21 και την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Καβάλας ενημερώθηκαν από τον κ. Δημήτρη Σπιτσέρη του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τους τρόπους εντοπισμού, αντιμετώπισης και  αποδόμησης των ψευδών ειδήσεων.

Η παραπληροφόρηση (fake news)  είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο της εποχής μας και διατρέχουμε όλοι τον κίνδυνο να πέσουμε θύματα της. Παρουσιάστηκαν στους  μαθητές απλά βήματα αντιμετώπισης της τα οποία μας αποκαλύπτουν πολλά για την ποιότητα του μηνύματος που διαβάζουμε, όπως:

  • ο έλεγχος γεγονότων,
  • έλεγχος του περιεχομένου, του συντάκτη, των πηγών
  • η κριτική στάση απέναντι στις πληροφορίες

Η ενημέρωση των μαθητών μας έγινε στα πλαίσια της  ενίσχυσης της εκπαιδευτικής δεξιότητας των παιδιών με συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές σε όλη την Ευρώπη, ώστε να αντιλαμβάνονται τους διαδικτυακούς κινδύνους, να μπορούν να διαχωρίζουν τις ψεύτικες ειδήσεις, να μπορούν να ξεχωρίζουν τις πραγματικές ειδήσεις από τις ιδέες ή από τις γνώμες με  κριτική σκέψη, αλλά και να τα βοηθήσει να είναι αύριο ενεργοί,  υπεύθυνοι και προστατευμένοι  ψηφιακοί πολίτες.

Tα Γραφεία Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λειτουργούν με φορέα υποδοχής το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και εταίρο την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Δ/ντής

Διαβάστε επίσης