• 20 Απριλίου 2024,

Οι πολίτες απηυδισμένοι λόγω περιορισμών

 Οι πολίτες απηυδισμένοι λόγω περιορισμών

 

 

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


Καλό μήνα και πάμε! Δεν ξέρω τι γίνεται στην Ελλάδα αλλά εδώ στην πάλαι ποτέ γενέτειρα χώρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως υπερηφανεύονται όλο και ολιγότερο σήμερα οι Γάλλοι, διοικούμαστε στον τομέα της υγείας βάσει των αριθμών και του μοντελισμού: τόσα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, τόσα χθες, τόσα εισελθόντα, τόσα εξελθόντα άτομα στις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), τόσοι εμβολιασθέντες, τάδε «μοντελισμός», κατά κανόνα αμφίβολος, για την πρόβλεψη της πορείας της αρρώστιας.

Τελευταίως,  μολονότι οι απειλές αυξήσεως της επιδημίας σκουραίνουν τον γαλλικό ορίζοντα, μια καχεκτική υποψία αλλαγής, εισέρχεται δειλά-δειλά στα δελτία ειδήσεων. Υποψιάζομαι ότι η δωδεκάμηνη επαναλαμβανόμενη και ανανεώσιμη επί 24ώρου βάσεως, ειδησεογραφία των πρακτορείων συνεχούς ροής νέων, σκορπίζουσα τον φόβο, αρχίζει σταδιακώς να στρέφει την προσοχή της και σε άλλα εκτός του ιού θέματα. Τι ανακούφιση για εκείνους (και για τον υπογράφοντα), να πληροφορούνται το τι συμβαίνει σε γεωπολιτικό επίπεδο στον κόσμο, εξαιρουμένης της πορείας των διαφόρων μεταλλαγών του μικροβίου. Και  εάν μεν μας μπάφιαζαν χρησιμοποιώντας μόνο την λέξη κορονοοϊός, έχει καλώς. Δυστυχώς όμως, για την ακοή μας (παρακολούθηση ραδιοφώνου και τηλεοράσεως) και την όρασή μας (ανάγνωση εφημερίδων και Ιντερνέτ), η καθημερινή με κάθε λεπτομέρεια αναφορά στην μεταδοτική αρρώστια μας νευριάζει και μας κουράζει. Συνοδεύεται από πλήθος υποδείξεων,  σχεδόν προσταγών, που αποσκοπούν στο να βάλουμε καλά στο μυαλό μας τις πάμπολλες συμβουλές προς αποφυγή μεταδόσεως του Covid 19.

Δεν θα σας κουράσω με την κάθε τόσο και λίγο επανάληψη των διαταγών που μας απευθύνουν «κάντε αυτό, όχι εκείνο», «φορέστε διπλή μάσκα», «αερίστε τους χώρους διαμονής» κ.τ.λ.. Περιορίζομαι μόνο στην ανυπόφορη απαγόρευση  που κωλύει την ομαλή ροή της καθημερινότητος. Αφορά το «στοπ» στην κυκλοφορία και την παραμονή μας στους δρόμους και στους εξωτερικούς χώρους από τις 6 η ώρα το δειλινό. Βαρέθηκα να το γράφω για πολλοστή φορά:  πώς θέλετε να κάνει ο αγοραστής τα ψώνια του την ώρα  που σχολάει από την δουλειά και την ίδια ακριβώς στιγμή τα καταστήματα κλείνουν τις πόρτες τους για να αποφύγουν οι καταστηματάρχες το πρόστιμο;

Ευτυχώς, τελευταίως δεν λείπουν οι κριτικές του έγγραφου Τύπου και της ραδιοτηλεοράσεως γι’ αυτό το παράλογο μέτρο. Ακόμη και ο συντηρητικός πρόεδρος της γερουσίας δήλωσε στην τηλεόραση ότι αποτελεί πρόβλημα για όλους.

Ο μέσος Γάλλος εξασκεί μια πολύ δριμύτερη κριτική. Παίρνοντας το καφέ μου σε ένα πλαστικό, όχι με ευχαρίστηση, ποτήρι και μάλιστα στο όρθιο, ακούω αθέλητα τις πικρόχολες παρατηρήσεις των άλλων πελατών για τις αδεξιότητες των κυβερνώντων και των υγειονομικών ειδικών που οι επαναλαμβανόμενες επισημάνσεις τους για την ανεμελιά κυρίως των νέων, καταντούν εκνευριστικές. «Μπούχτισα πια με αυτή την κατάσταση. Τώρα με τις καλές μέρες, ελπίζω ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν αυτό το παράλογο μέτρο», έλεγε προχθές ο ένας. «Μην ανησυχείς», απαντούσε ο άλλος. «Δεν είδες ότι στο Biarritz (Μπιαρίτζ,  νοτιοδυτική παράλιος πόλη του Ατλαντικού) ο κόσμος βολτάριζε στην πλάζ μέχρι αργά το απόγευμα;»; «Και που είσαι ακόμα, τώρα που νυχτώνει πιο αργά, ποιος θα μπορεί να υποχρεώσει τους νέους να μείνουν στο σπίτι;», σχολίαζε ένας άλλος. Και ο τρίτος συμπλήρωνε: «Προχθές, έβλεπα ότι οι παρόχθιοι χώροι του Σηκουάνα είχαν πλημμυρίσει από νέους που αστειεύονταν, γελούσαν και τραγουδούσαν».

Το δεύτερο αξιοσημείωτο γεγονός αφορά  την προσφάτως διεξαγόμενη συζήτηση για το εάν ή όχι θα πρέπει να περιορίζονται, οικεία βουλήσει, οι ευπαθείς ηλικιωμένοι στους τόπους κατοικίας τους προς αποφυγή επιβολής ενός γενικευμένου ολιγοήμερου εγκλεισμού. Επ’ αυτού, οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Μερικοί από τους ειδικούς της επιστημονικής συμβουλευτικής  την υποστηρίζουν, άλλοι την απορρίπτουν, οι εβδομηντάρηδες την κατακρίνουν, οι νέοι την επιδοκιμάζουν διότι πιστεύουν ότι χάρις στον εθελούσιο περιορισμό των ηλικιωμένων, θα μπορούν να μένουν έξω, να συγκεντρώνονται και να κυκλοφορούν ανά τας οδούς χωρίς τον φόβο ενός προστίμου. Το αλαλούμ δηλαδή σε όλη του την δόξα του…

Λαμβάνοντας  υπ’ όψιν του αυτή την αλλοπρόσαλλη κατάσταση και διαισθανόμενος την δυσανασχέτηση των συμπολιτών του, ο Μακρόν, σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές φήμες, προτίθεται να ανακοινώσει αυτές τις ημέρες -εάν ήδη δεν το έκανε την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές-  μερικές αλλαγές της σκαμπανεβάζουσας υγειονομικής πολιτικής του. Δεν θα ήταν άσχετες  με το γεγονός ότι οκτώ μακρονικοί βουλευτές υπέγραψαν και απέστειλαν ένα γράμμα στο πρωθυπουργό διαμαρτυρόμενοι για την διατήρηση εν ισχύει έως τον προσεχή Ιούνιο του διατάγματος «κατάσταση υγειονομικής επιφυλακής» που αντιτίθεται στα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Απαιτούν «την διαγραφή του διατάγματος συνεχούς επιφυλακής που δημιουργεί αυξανόμενη κόπωση στους πολίτες απέναντι μιας επείγουσας ανάγκης η οποία δεν  υφίσταται»… Δεν είναι επίσης άνευ σημασίας το γεγονός ότι τα τηλεοπτικά κανάλια συνεχούς ροής ειδήσεων, προέβαλλαν επισταμένως, πράγμα ασύνηθες, το διάβημα  καταργήσεως των εν μέρει αχρήστων κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων. Για να μην αναφερθώ σε ένα βουλευτή κόμματος  «Ανυπότακτη Γαλλία» που δήλωσε ότι ούτε επί γερμανικής κατοχής αλλά ούτε και κατά την διάρκεια του αποικιοκρατικού πολέμου με την Αλγερία υπήρχε παρόμοιος νόμος.

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση για την αγορά των εμβολίων συνεχίζεται αμείωτη. Εν μέσω αυτής της χωρίς πυξίδα πορείας της υγειονομικής πολιτικής, μέρος του Τύπου απεκάλυψε προ ημερών ότι το ακυρωθέν την τελευταία στιγμή «μυστικό δουλειάς», επέτρεψε στους ευρωβουλευτές να ρίξουν μια ματιά στα συμβόλαια προαγοράς από τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αφαιρέθησαν ή εκαλύφθησαν με μαύρες χονδρές μολυβιές ολόκληροι παράγραφοι. Οι ευρωβουλευτές υπέστησαν τον εξευτελισμό να συγκεντρωθούν σε ένα χώρο κάτω από συνεχή επίβλεψη, με απαγόρευση να τσεκάρουν, να φωτογραφήσουν ή να πάρουν μερικές σημειώσεις των υπογραφέντων κειμένων. Τελικά, κατόπιν εντόνων πιέσεων από μη κυβερνητικούς οργανισμούς, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες αναγκάσθηκαν να δημοσιεύσουν μερικά από αυτά τα συμβόλαια με την συγκατάθεση όμως των φαρμακευτικών εταιριών.

Μέχρι τούδε μόνο τρία συμβόλαια προαγοράς των εμβολίων, σε ένα σύνολο οκτώ, που υπεγράφησαν από  την Ε.Ε. με τις πολυεθνικές που αγκαζαρίσθηκαν στην κούρσα για τα εμβόλια, είναι προσβάσιμα για το ευρύ κοινό. Αντιθέτως, οι φαρμακοβιομηχανίες Moderna και Pfizer-bioNTech που πρώτες διέθεσαν στο εμπόριο τα εμβόλια, νέτα – σκέτα πιο ακριβά από τα άλλα, απορρίπτουν να δημοσιοποιήσουν τις συμφωνίες στις οποίες προέβησαν με την Ε.Ε. Κανείς  απλός πολίτης δεν ξέρει τι ακριβώς κρύβεται πίσω απ’ αυτή την εξοργιστική έλλειψη διαφάνειας.

Διαβάστε επίσης