Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την ανάκτηση δεδομένων από τον σκληρό σας δίσκο

 Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την ανάκτηση δεδομένων από τον σκληρό σας δίσκο

Όλοι έχετε πλέον στο σπίτι σας έναν τουλάχιστον υπολογιστή προκειμένου να καλύπτετε τις ανάγκες σας όπου και αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Είναι πολύ λογικό ο υπολογιστής σας κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα είτε λόγω παλαιότητας είτε κάποιου αστάθμητου παράγοντα. Ένα πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε, που όμως τις περισσότερες φορές επιλύεται, είναι το να χάσετε τα δεδομένα σας και να χρειαστεί να πραγματοποιήσετε την ανάκτησή τους. Η ανάκτηση δεδομένων είναι μία διαδικασία που θα πρέπει να αναλάβει ένας έμπειρος ειδικός, προκειμένου να έχει επιτυχία και να επαναφέρει τα δεδομένα σας. Βέβαια, είναι λογικό εάν σας έχει τύχει αυτό, να αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και σε ποιο βαθμό θα βλάψει ενδεχομένως τον υπολογιστή σας ή τον σκληρό σας δίσκο. Εμείς είμαστε εδώ για να λύσουμε όλες τις απορίες σας.

Εάν λοιπόν, παρατηρήσετε ότι ο σκληρός σας δίσκος ‘χτύπησε’, καλό θα είναι να κλείσετε επιτόπου τον υπολογιστή σας. Εάν στον σκληρό σας δίσκο βρίσκονται τα αρχεία συστήματος των Windows, τότε καλύτερα να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας πατώντας για λίγο το κουμπί του πύργου, και όχι όπως θα τον κλείνατε φυσιολογικά. Θα πρέπει βέβαια να συμβουλευθείτε άμεσα έναν ειδικό, και όχι κάποιον που δε γνωρίζει, καθώς στην τελευταία περίπτωση θα κινδυνέψετε να χάσετε τα δεδομένα σας. Όσον αφορά στο κόστος της ανάκτησης, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι ανεξάρτητα από τον όγκο των αρχείων που χρειάζεστε να ανακτηθούν από τη συσκευή σας, η χρέωση είναι η ίδια καθώς η διαδικασία που ακολουθείται θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Το κόστος ανάκτησης είναι σχετικό, καθώς εξαρτάται από τη δυσκολία ή μη με την οποία θα ανακτηθούν τα δεδομένα σας. Οπωσδήποτε πρώτα θα πρέπει να γίνει διαγνωστικός έλεγχος.

Κατά τη διάρκεια της ανάκτησης δεδομένων, πραγματοποιείται αρχικά μία εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο δίσκος σας. Μέσω του διαγνωστικού ελέγχου λοιπόν, θα ενημερωθείτε από τον ειδικό για το μέγεθος του προβλήματος, καθώς και για το πόσες ημέρες θα χρειαστούν ώστε να ανακτηθούν τα στοιχεία σας. Κατόπιν, θα σας γίνει ενημέρωση σχετικά με τα δεδομένα που μπορούν να ανακτηθούν και εφόσον τα χρειάζεστε, υπογράφεται ένα συμφωνητικό εχεμύθειας και από τις δύο πλευρές και ο ειδικός προχωράει σε ανάκτηση. Εάν δεν επιθυμείτε την ανάκτησή τους, ο διαγνωστικός έλεγχος δε θα πρέπει να σας χρεωθεί.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι χρόνος ανάκτησης των στοιχείων σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο του δίσκου, την εταιρεία κατασκευής του, το μοντέλο του, καθώς και το μέγεθός του. Προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχει, ενδέχεται να χρειαστούν και κάποια ανταλλακτικά. Όπως και να έχει, ο μέσος χρόνος που θα χρειαστεί για την επισκευή του είναι 3 με 7 ημέρες, ενώ αν έχει μία ηλεκτρονική βλάβη θα χρειαστούν 1 με 3 ημέρες. Εφόσον τα δεδομένα σας μπορούν να ανακτηθούν, ανάλογα με τον όγκο τους μπορείτε να τα πάρετε σε ένα DVD ή να σας μεταφερθούν σε κάποιο σκληρό δίσκο της επιλογής σας. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο όγκος των δεδομένων σας δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το κόστος της ανάκτησής τους, αλλά περισσότερο το χρόνο που θα χρειαστεί ο τεχνικός ώστε να τα επαναφέρει.

Προκειμένου να είστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν έχει καταστραφεί η επιφάνεια του σκληρού δίσκου, δε μπορεί να πραγματοποιηθεί και η ανάκτηση δεδομένων. Η καταστροφή αυτή μπορεί να επέλθει και από ένα απλό περιστατικό, όπως να διαπεράσει την επιφάνεια του δίσκου σας και να εισχωρήσει στο εσωτερικό του λίγη σκόνη.

Στην περίπτωση όπου θα στείλετε ταχυδρομικά το σκληρό σας δίσκο για διάγνωση και επισκευή, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη συσκευασία του προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του λόγω των κραδασμών που θα υποστεί. Ιδανικά θα πρέπει να τυλίξετε το δίσκο με φυσαλίδες και να τον τοποθετήσετε σε ένα κουτί ίδιου μεγέθους με αυτόν, αφού γεμίσετε τα κενά που μπορεί να υπάρχουν με χαρτί ή κάποιο άλλο υλικό. Μην ξεχνάτε ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιχειρήσετε να ανοίξετε το σκληρό δίσκο μόνοι σας και να προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε κάτι αν δε γνωρίζετε. Το πιθανότερο είναι να κάνετε κακό στο δίσκο, καθώς τα μέρη του είναι πολύ ευαίσθητα και δεν πρέπει να εκτίθενται στην ατμόσφαιρα. Επίσης, για να παρέμβετε στα μηχανικά του μέρη θα πρέπει να διαθέτετε τον απαραίτητο εξοπλισμό εκτός από την εμπειρία, οπότε καλό θα είναι να τον εμπιστευθείτε εξ αρχής στους ειδικούς.

Εάν σας συμβεί να ρίξετε κάτω κατά λάθος τον σκληρό σας δίσκο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι για την ανάκτηση των δεδομένων σας παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες όπως ο τύπος και η γεωμετρία του δίσκου σας, καθώς και εάν αυτός βρισκόταν σε λειτουργία κατά την πτώση. Στην τελευταία περίπτωση, οι πιθανότητες ανάκτησης δυστυχώς δεν είναι με το μέρος σας, καθώς ενδέχεται να έχει προκληθεί βλάβη στις κεφαλές του.

Στην περίπτωση όπου ρωτήσετε κάποιο τεχνικό εάν μπορεί να πραγματοποιήσει την ανάκτηση στο χώρο σας, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αρνηθεί. Η διαδικασία αυτή απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, εργαλεία και ανταλλακτικά, τα οποία φυσικά και δεν είναι δυνατόν να μπορεί να μεταφέρει στο δικό σας χώρο.

Ένας εξειδικευμένος τεχνικός είναι σε θέση να επιλύσει πολλά προβλήματα που θα προκύψουν με τον υπολογιστή σας. Έτσι εάν έχετε ένα laptopτο οποίο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να τον επισκεφθείτε άμεσα. Οι επισκευέςτων laptop είναι μία διαδικασία η οποία εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος  που έχει η συσκευή σας για την επίλυσή του.

Η επισκευή macbook, καθώς και η επισκευή imac εάν έχετε έναν σταθερό υπολογιστή τέτοιου τύπου, είναι ακόμα δύο διαδικασίες που ένας καλός τεχνικός οφείλει να γνωρίζει, όποια και αν είναι η αιτία που έχουν πρόβλημα οι συσκευές σας.

 

Ευχαριστούμε την Εταιρεία PcSecurity για το παραπάνω άρθρο

Διαβάστε επίσης