• 4 Μαΐου 2024,

Όλα των έργων δύσκολα! Εξαγγέλλονται αλλά ουδείς γνωρίζει πότε θα αρχίσουν και κυρίως πότε θα ολοκληρωθούν

 Όλα των έργων δύσκολα! Εξαγγέλλονται αλλά ουδείς γνωρίζει πότε θα αρχίσουν και κυρίως πότε  θα ολοκληρωθούν

Τις προηγούμενες ημέρες, τελευταίες των απερχόμενων και πρώτες των νέων διοικούντων. συζητήσαμε διάφορα σημαντικά τοπικά έργα. Αυτά προβλήθηκαν ποικιλοτρόπως, θα συνεχίσουν να προβάλλονται αφού η ώρα να ολοκληρωθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία αργεί. Δεν είναι μόνο οι παρατάσεις που συνεχώς δίνονται. Είναι διάφορα άλλα προβλήματα που ανακύπτουν, προκαλούν συνεχώς καθυστερήσεις σε διαδικασίες που αρχικά περιγράφηκαν σύντομες και κυρίως άμεσες. Για όλα τα έργα υπάρχουν πρόωρες πανηγυρικές ανακοινώσεις. Δίδεται η εντύπωση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά αλλά στο τέλος συμβαίνει το αντίθετο.

Η Πρωινή έγραψε χθες για το έργο ύδρευσης των Φιλίππων. Αν και ανακοινώθηκε ως κάτι απόλυτα εφικτό και ώριμο, που θα ξεκινούσε γρήγορα, τελικά το έργο μπλέχθηκε στην φοβερή ελληνική γραφειοκρατία. Ακόμη και σήμερα το έργο έχει ασαφές χρονοδιάγραμμα ενώ παρά τις υποσχέσεις του ΤΑΡ δεν ξέρουμε ποιος και από πού θα το χρηματοδοτήσει. Το έργο που θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης σε όλη τη ΔΕ των Φιλίππων δεν θα δημοπρατηθεί φέτος. Στην καλύτερη περίπτωση θα δημοπρατηθεί το δεύτερο 6μηνο του 2020. Θα ολοκληρωθεί; Για το πότε κανείς δεν αποτολμά πρόβλεψη.

Παράδειγμα δεύτερο. Η κατασκευή παιδικού σταθμού στο Περιγιάλι. Έργο που κάπου κάπου εξελίσσεται. Δεν λέει να τελειώσει αν και η έναρξη του παραπέμπει στην προηγούμενη δεκαετία. Παράδειγμα τρίτο. Η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου. Οι μελέτες ξεκίνησαν το 2015 ενώ το έργο (αν δημοπρατηθεί τον Οκτώβρη) θα τελειώσει το 2023. Παράδειγμα πιο πρόσφατο. Οι μικρές βελτιώσεις στην Κεντρική Πλατεία (πάνω μέρος). Σταμάτησε αμέσως μετά την έναρξη του. Η πλατεία αν και κεντρική είναι εργοτάξιο. Σταματημένο. Αν όπως λέγεται το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν υπάρχει άμεση προοπτική επίλυσης του. Θα πρέπει να συνηθίσουμε το κυριότερο μέρος της πλατείας να είναι εργοτάξιο (όχι σωστά περιφραγμένο) με διάφορα οικοδομικά υλικά σκόρπια. Από εδώ και από εκεί. Παράδειγμα τελευταίο. Βερούλειο. Θα δοθεί προς χρήση σε μία εβδομάδα; Ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι.

Όλα αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι όλα των έργων είναι δύσκολα. Ίσως για αυτό οι προηγούμενοι αιρετοί προτιμούσαν τις εκδηλώσεις και όχι τη συγκεκριμένη ταλαιπωρία. Επειδή η Ελλάδα δεν αλλάζει και τα διαφημιζόμενα έργα συνεχίζουν να αργούν, δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί κι αυτήν την φορά η ίδια επιλογή. Αφού με τα έργα δεν τα καταφέρνουμε, ας εκτονωθούμε στις εκδηλώσεις.

Τα δημοτικά ή περιφερειακά έργα συνήθως χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ φθάνει στο τέλος του κι έτσι δύσκολα θα υπάρξουν νέες εντάξεις. Για να ενταχθεί ένα νέο έργο στο ΕΣΠΑ πρέπει οι υπηρεσίες να είναι σίγουρες ότι θα τελειώσει έγκαιρα. Υπάρχει η επιλογή να γίνει «γέφυρα» από το ένα ΕΣΠΑ στο άλλο. Στο επόμενο. Πάλι θα υπάρξει καθυστέρηση μιας και τούτες οι … «γέφυρες» δεν φημίζονται για την απλότητα τους.

Διαβάστε επίσης