Όλοι αθώοι στο τριμελές

 Όλοι αθώοι  στο τριμελές

«Κατάληψη» στο δικαστικό μέγαρο έκαναν χθες το πρωί αιρετοί και πρώην αιρετοί του Δήμου Παγγαίου. 38 κατηγορούμενοι δικάστηκαν και τελικά άπαντες αθωώθηκαν, στο τριμελές Καβάλας, γιατί δεν κατέθεσαν εγκαίρως δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Από τους τριάντα οκτώ κατηγορούμενους η συντριπτική πλειοψηφία ήταν στο δικαστήριο από το πρωί. Δύο – τρεις που απουσίαζαν, φρόντισαν να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο. Ήταν δε τόσοι πολλοί οι κατηγορούμενοι που για να κάτσουν στο εδώλιο φυσικά δεν χωρούσαν, έτσι υποχρεώθηκε το δικαστήριο να τους δώσει οδηγία να καθίσουν στις θέσεις του ακροατηρίου. Πολλοί επίσης ήταν οι εμπλεκόμενοι συνήγοροι υπεράσπισης. Η δίκη έγινε παρουσία του πρώην δημάρχου Βασίλη Ξουλόγη, που όπως λέγεται έκανε την αρχική καταγγελία. Η καταγγελία του κ. Ξουλόγη προς πάσα κατεύθυνση, απασχόλησε τις δικαστικές αρχές, πριν από έναν χρόνο και επειδή η έρευνα ήταν κατεπείγουσα μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών, η υπόθεση έφτασε χθες στο ακροατήριο και προς γενική έκπληξη, δεν υπήρξε κανένας λόγος αναβολής. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ήθελαν η δίκη να γίνει, καθώς άπαντες πίστευαν ότι θ΄ αθωωθούν. Πρόβλεψη που τελικά δικαιώθηκε.

Πολλοί από τους κατηγορούμενους πρότειναν μάρτυρα υπεράσπισης τον αντιδήμαρχο του Δήμου Παγγαίου, Χρήστο Μποσμπότη, αλλά μάρτυρας κατά την ακροαματική διαδικασία δεν υπήρξε κανένας. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου φώναξε κατ΄ αρχήν έναν – έναν τους κατηγορούμενους και είχε σύντομο διάλογο μαζί τους μπαίνοντας στην ουσία της υπόθεσης. Εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του Προέδρου του Δικαστηρίου, που είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι ένα χρόνο στην Καβάλα κι όπως καταλαβαίνω ο Δήμος Παγγαίου, είναι ένας προβληματικός Δήμος γενικά». Πολλοί χαμογέλασαν με νόημα, ενώ γενικότερα η διαδικασία έγινε σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, παρά το ότι πολλοί κατηγορούμενοι βρέθηκαν πρώτη φορά σε αίθουσα δικαστηρίου και είχαν σχετική αγωνία κι άγχος.

«Μου είπαν ότι δεν είμαι υποχρεωμένος», ήταν η συνηθισμένη απάντηση των κατηγορουμένων, στην ερώτηση του Προέδρου γιατί δεν έκαναν τη σωστή χρονική στιγμή δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Άλλος ισχυρίστηκε ότι άλλαξε η διεύθυνση όπου έπρεπε να κατατεθεί η δήλωση πόθεν έσχες και δεν τη γνώριζε. «Η υπηρεσία μου είπε ότι δεν χρειάζεται», ισχυρίστηκαν άλλοι κατηγορούμενοι, επιρρίπτοντας ευθύνη σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

Τέλος μια άλλη δικαιολογία που ακούστηκε στην αίθουσα, ήταν η εξής: «Δεν είχα κανένα λόγο να κρύψω τα περιουσιακά μου στοιχεία, καθώς η περιουσιακή μου κατάσταση δεν άλλαξε τα χρόνια που ήμουν στη διοίκηση του Δήμου Παγγαίου».

Μεταξύ των κατηγορούμενων υπήρχαν πρώην και νυν αντιδήμαρχοι, πρώην και νυν δήμαρχοι, ακόμη και μέλη δημοτικών επιτροπών. Πολλοί παρέδωσαν στον Πρόεδρο του δικαστηρίου αντίγραφο της φορολογικής τους δήλωσης, για να πείσουν ότι η περιουσιακή τους κατάσταση δεν άλλαξε. Σε γενικές γραμμές υποστήριξαν από τη μια ότι δεν είχανε κανένα δόλο, από την άλλη άπαντες, κάθε ένας με τον τρόπο του, προσπάθησαν να δείξουν στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου ότι έστω κι εκπρόθεσμα κατέθεσαν δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τα επίμαχα έτη.

Το δικαστήριο πείσθηκε ότι δεν υπήρχε δόλος και τους αθώωσε πανηγυρικά, σε μια διαδικασία που τελικά ήταν αρκετά σύντομη.

Πριν αρχίσει η δίκη και μετά το τέλος της, δημιουργήθηκαν πολλά πηγαδάκια και συζητήσεις, όχι μόνο για το παρελθόν και το Δήμο Παγγαίου, αλλά και για παρόν και το μέλλον του Δήμου αυτού. Οι κατηγορούμενοι αθώοι έφυγαν χαμογελαστοί από το δικαστικό μέγαρο, καθώς η περιπέτεια στην οποία ενεπλάκησαν για χρονικό διάστημα ενός περίπου χρόνου, ανήκει ήδη στο παρελθόν.

Ανακοίνωση του Δήμου Παγγαίου: Αθώοι κρίθηκαν και οι 38 Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Παγγαίου, τόσο της σημερινής σύνθεσης, όσο και αυτοί που θήτευσαν την τριετία 2011-2014, οι οποίοι αντιμετώπιζαν την κατηγορία της μη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες, μετά από καταγγελία του πρώην δημάρχου Παγγαίου, Βασίλειου Ξουλόγη.

Να σημειωθεί ότι στη θετική έκβαση της υπόθεσης συνετέλεσε η αναφορά του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, κατά την ακροαματική διαδικασία, σχετικά με την οργάνωση, πλέον, του Δήμου σε θέματα έγκαιρης ενημέρωσης των Δημοτικών Συμβούλων για το πόθεν έσχες, με τον ορισμό αρμόδιου υπαλλήλου, κάτι που δεν συνέβαινε στη θητεία της προηγούμενης Διοίκησης.

Επίσης, για τον δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη, αναδείχτηκε ότι η κατηγορία για τη  μη υποβολή  δήλωσης πόθεν έσχες για το 2013, δεν ευσταθούσε, καθώς  η Γ’ Μονάδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, βεβαίωσε, ότι ο  κ. Αναστασιάδης υπέβαλλε δήλωση πόθεν έσχες για το σύνολο των ετών.. (Δελτίο Τύπου Δήμου Παγγαίου).

 

 

 

Διαβάστε επίσης