Ώρα Ίντερεκ- Από το Φθινόπωρο υλοποιούνται οι εγκεκριμένες προτάσεις

 Ώρα Ίντερεκ- Από το Φθινόπωρο υλοποιούνται οι εγκεκριμένες προτάσεις

Στη διάρκεια του προσεχούς Φθινόπωρου μπαίνουν σε φάση υλοποίησης διάφορα προγράμματα Ίντερεκ, στα οποία συμμετέχουν ένα σωρό τοπικοί φορείς. Μεσολάβησε κενό δύο περίπου ετών, ανάμεσα στο Ίντερεκ που τέλειωσε και στο επόμενο που επί της ουσίας αρχίζει τώρα. Για την Ανατολική Μακεδονία Θράκη και τον Νομό Καβάλας το πιο γνωστό πρόγραμμα Ίντερεκ είναι αυτό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία. Ωστόσο τα συγκεκριμένα διακρατικά προγράμματα που αφορούν το Νομό μας είναι αρκετά περισσότερα. Πρόκειται για ένα σωρό εγκεκριμένες προτάσεις που το Φθινόπωρο (αφού νωρίτερα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις) μπαίνουν σε διαδικασία υλοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα παραδείγματα:

Πρόγραμμα Ίντερεκ «Ερμής» με θέμα την αντιμετώπιση προβλημάτων διάβρωσης των ακτών. Ο Δήμος Παγγαίου θα επωφεληθεί ποσού περίπου 170.000 ευρώ. Πρόκειται να εκπονήσει μελέτη για τη διάβρωση των ακτών αρμοδιότητας του, από τη Νέα Πέραμο έως τον ποταμό Στρυμώνα. Όταν η μελέτη ολοκληρωθεί θα είναι η αφετηρία προκειμένου το τελικό έργο να αναζητήσει και να βρει χρηματοδότηση.

Πρόγραμμα Ίντερεκ για την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό Αγροτικών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας. Ο Δήμος Παγγαίου έχει εξασφαλίσει πίστωση 400.000 ευρώ για την αναβάθμιση των αγροτικών ιατρείων του σε Παλαιοχώρι και Νέα Πέραμο. Μέσω του ίδιου προγράμματος θα ενισχυθεί με εξοπλισμό το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης.

Πρόγραμμα Ίντερεκ με τη συμμετοχή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Ποσό 650.000 ευρώ για την ανανέωση του εξοπλισμού του ιδρύματος. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ιατρική Εταιρία που θα αναλάβει να υλοποιήσει πρόγραμμα ενημέρωσης των κατοίκων δημοτικών διαμερισμάτων σε όλο το Νομό.

Δύο προγράμματα Ίντερεκ «Κοινωνικής Οικονομίας». Στο ένα από αυτά μετέχει το ΤΕΙ Καβάλας (μαζί με τα χωριά SOS). Το ΤΕΙ Καβάλας έχει εξασφαλίσει ποσό 100.000 ευρώ περίπου. Στο δεύτερο μετέχει ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 170.000 ευρώ.

Τα νέα προγράμματα Ίντερεκ έχουν περιθώριο ολοκλήρωσης το 2023. Με τα έως τώρα στοιχεία αυτά θα είναι όσα στην προηγούμενη περίοδο ωστόσο ο προϋπολογισμός τους σε επίπεδο ΑΜΘ είναι μεγαλύτερος.

Διαβάστε επίσης