• 25 Απριλίου 2024,

Ορεξάτη η επιτροπή του ΤΕΕ ΑΜ για τα Τενάγη

 Ορεξάτη η επιτροπή του ΤΕΕ ΑΜ για τα Τενάγη

Ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ κ. Απόστολος Παυλίδης έκανε ανάρτηση χθες το μεσημέρι για την πρώτη συνάντηση των μελών της ομάδας εργασίας που ασχολείται και θα ασχοληθεί με τα πλημμυρισμένα Τενάγη.

Η συνάντηση έγινε την περασμένη Παρασκευή κι επόμενη (πάντα με τηλεδιάσκεψη) θα γίνει μάλλον την Τετάρτη (αύριο). Το κείμενο του κ. Παυλίδη αναφέρει:

«H Ομάδα Εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το ζήτημα των Τεναγών Φιλίππων πραγματοποίησε την 1η της συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης. Έγινε εκτίμηση και συζήτηση του πληροφοριακού υλικού που έχουμε συγκεντρώσει και αφορά τις σχετικές ενέργειες που έχουν γίνει διαχρονικά. Συνεχίζουμε και αυτήν την εβδομάδα με διεύρυνση της Ομάδας Εργασίας και ακρόαση επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων. Υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε συναδέλφους μηχανικούς που επιθυμούν να καταθέσουν τις απόψεις τους και να εργαστούν στο πλαίσιο του αντικειμένου της Ομάδας Εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου». Όπως φαίνεται αυτοί που θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα είναι αρκετοί ακόμη. Η δε εργασία που ξεκίνησε τώρα δεν έχει σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά και συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Σε τι είδους κείμενο θα καταλήξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με το υλικό που βρέθηκε και έχει στα χέρια της η ομάδα εργασίας,  λύθηκαν πολλές απορίες για την τροπή που έλαβαν τα πράγματα (εκπόνηση μελέτης με κατά προτεραιότητα σενάριο τη σήραγγα προς τον κόλπο μετά τον Μπάτη). Όλα φέρονται να ξεκινούν από την Περιφέρεια ΑΜΘ που αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αναθέτει εκπόνηση μελέτης, η οποία τελειώνει το 2014. Για το απαραίτητο αποστραγγιστικό έργο προτείνει μεταφορά των νερών από τα Τενάγη με σήραγγα 1) στον κόλπο μετά τον Μπάτη ή 2) στον ποταμό Αγγίτη και μετά στον ποταμό Στρυμώνα.

Το ένα έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 35 εκ ευρώ και το άλλο 210 εκ ευρώ. Όταν λοιπόν η προμελέτη στέλνετε στην Αθήνα, τότε το υπουργείο επιλέγει να μελετήσει οριστικά το φθηνό σενάριο. Του έργου των 35 εκ ευρώ, με το οποίο τα νερά των Τεναγών μεταφέρονται στον κόλπο της Καβάλας. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και τελειώνει αν και οι φορείς είναι αρνητικοί με το περιεχόμενο της μελέτης και τη λύση που προτείνεται. Με λίγα λόγια το πρόβλημα ή το λάθος ξεκίνησε από τις υπηρεσίες κυρίως της Κομοτηνή προ 10 περίπου ετών. Στο διάστημα που μεσολάβησε δεν διορθώθηκε κι έτσι κινδυνεύουμε ένα πρόβλημα ή ένα λάθος να γίνει ώριμο προτεινόμενο δημόσιο έργο.

Η ομάδα εργασίας θα συνεδριάσει εντός των ημερών. Θα συνεχίσει την ενημέρωση της συζητώντας με τον κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο και τον διευθυντή της περιφερειακής υπηρεσίας δημοσίων υδάτων.

Διαβάστε επίσης