Οριακά κάτω από το όριο τα νιτρικά στο νερό του Ζυγού

 Οριακά κάτω από το όριο τα νιτρικά στο νερό του Ζυγού

Η Διεύθυνση Υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας μαζί με τη ΔΕΥΑΚ παρακολουθούν στενά το γνωστό πρόβλημα στο νερό ύδρευσης του Ζυγού, εκεί όπου τα νιτρικά εμφανίζονται σε αυξημένα ποσοστά. Αρχές Σεπτέμβρη οι δύο υπηρεσίες συνεργάστηκαν μαζί, πήραν δείγματα του νερού και η ΔΕΥΑΚ αμέσως μετά έκανε τις απαραίτητες αναλύσεις. Αυτή η διαδικασία συμφωνήθηκε να γίνεται μία φορά το μήνα, στις πρώτες μέρες του. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Σεπτέμβρη, έδειξαν ότι το πρόβλημα στο νερό του Ζυγού παραμένει. Σύμφωνα με πληροφορίες τα νιτρικά είναι αυξημένα, ελάχιστα κάτω από το όριο, μία μάλιστα τιμή φαίνεται να είναι ελάχιστα πάνω από το όριο.

Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, υπενθυμίζει στη ΔΕΥΑΚ ότι πρέπει να δράσει άμεσα, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο. Η γεώτρηση που έχει προγραμματισθεί να γίνει θα καθυστερήσει. Όλα δείχνουν ότι θα υλοποιηθεί η πρόταση του αντιπεριφερειάρχη, για συνεργασία της ΔΕΥΑΚ με την Περιφέρεια, πιθανώς και με το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Αυτή η συνεργασία που θα καθυστερήσει τη γεώτρηση, αφορά το σημείο όπου η γεώτρηση θα εκτελεστεί. Θα επιλεγεί δηλαδή μέσω έρευνας καθηγητών πανεπιστημίου, το καταλληλότερο σημείο για να δοκιμάσει η ΔΕΥΑΚ με γεώτρηση να βρει καθαρό νερό. Μέχρι την ώρα της γεώτρησης και των αποτελεσμάτων αυτής, όλοι εύχονται οι αναλύσεις στο νερό του Ζυγού να έχουν τα ίδια αποτελέσματα, έστω οριακά, κάτω από το επιτρεπτό όριο.

Αν συνεχισθούν αυτά τα αποτελέσματα, τότε η ΔΕΥΑΚ θα έχει το χρόνο που χρειάζεται για να ωριμάσει η διαδικασία επιλογής της γεώτρησης και κυρίως να ξεκινήσει αυτή, που είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση ωστόσο που οι επόμενες μετρήσεις δείξουν υπέρβαση των ορίων, είναι βέβαιο ότι η Διεύθυνση υγείας θα προβεί σε μέτρα, όπως άλλωστε έχει προειδοποιήσει και την ΔΕΥΑΚ και το Δήμο Καβάλας.

Μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη οι εμπλεκόμενοι στο πρόβλημα, λοιποί τοπικοί φορείς, έπρεπε να καταθέσουν προτάσεις στην ΔΕΥΑΚ και στο Δήμο Καβάλας.

Μόνο το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου γνωστοποίησε τις προτάσεις του, εκδίδοντας σχετικό δελτίο τύπου. Οι υπόλοιποι φορείς ακόμα κι αν κατέθεσαν προτάσεις στη ΔΕΥΑΚ και το Δήμο Καβάλας, δεν τις έκαναν ευρύτατα γνωστές.

 

Διαβάστε επίσης