Ώριμα και εφικτά τα σχέδια του ΟΛΚ για τα 3 μεγάλα λιμάνια του

 Ώριμα και εφικτά τα σχέδια του ΟΛΚ για τα 3 μεγάλα λιμάνια του

Πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική από αυτές των προεκλογικών ημερών που διανύουμε ήταν η χθεσινή συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΟΛΚ Χρήστου Ηλιάδη. Παρουσίασε ώριμα και απολύτως εφικτά σημαντικά έργα που προετοιμάζονται κι αφορούν το «Φίλιππος Β’» (νέο λιμάνι), το κεντρικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» και το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Ιχθυόσκαλας. Το οποίο πέραν του ότι προτείνεται να μεγαλώσει θα κληθεί να παίξει ρόλο ενός σύγχρονου λιμανιού μόνο για αλιευτικά σκάφη. Έτσι θα υπάρξει χώρος στο κεντρικό λιμάνι για να αναπτυχθούν περισσότερο οι πλωτές εξέδρες. Για τις θέσεις στις οποίες το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αυτές που υπάρχουν δεν επαρκούν. Τα έργα τα ωριμάζει ο ΟΛΚ αλλά θα χρηματοδοτηθούν είτε από το κράτος, είτε από την Περιφέρεια. Ταυτόχρονα ο κ. Ηλιάδης παρουσίασε τις μακέτες της ανάπλασης που ετοιμάζεται κι αφορά τον χώρο όπου έδεναν τα φέρι μποτ και το πεζοδρόμιο προς τη θάλασσα στην αρχή της οδού Αβέρωφ (έως την οδό Ερυθρού Σταυρού).

Για το νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’» η διαδικασία των υποπαραχωρήσεων εξελίσσεται αλλά αποτέλεσμα (έμμεση ιδιωτικοποίηση) αναμένεται το 2020. Σε ιδιώτες θα προσφερθούν 282 στρέμματα. «Για το αν υπάρχουν ή όχι ενδιαφερόμενοι θα φανεί στην πορεία» είπε ο κ. Ηλιάδης.

Για το κεντρικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» υπάρχει πολύ πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που λύνει τα τελευταία γραφειοκρατικά προβλήματα ως προς την έκταση των πρώην αποθηκών. Πλέον ο επενδυτής κ. Γεωργούλιας μπορεί να περιμένει μόνο την έκδοση της απαραίτητης οικοδομικής άδειας. Αποδίδονται στον Δήμο Καβάλας τα 21 στρέμματα που υποσχέθηκε ο πρώην υπουργός Κουρουμπλής. Ετοιμάζεται η δημοπράτηση μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ της επέκτασης δικτύου ηλεκτροφωτισμού και τροφοδοσίας ελλιμενισμένων σκαφών στον προσήνεμο μόλο. Αναζητούνται 350.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης διαπλάτυνσης και επέκτασης υπήνεμου μόλου (ΝΟΚ).

Για το λιμάνι της Ιχθυόσκαλας σχεδιάζεται η εκπόνηση μελέτης επέκτασης κρηπιδώματος – προστασία λιμενολεκάνης κτλ. Θα επεκταθεί τόσο το υφιστάμενο κρηπίδωμα όσο και ο μόλος μπροστά από το δικαστικό μέγαρο.

Τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο θα γίνει στην Καβάλα μια μεγάλη εκδήλωση (ημερίδα) για τα 100 χρόνια του ΟΛΚ. Στη διάρκεια της ο Οργανισμός θα θέσει προς συζήτηση την ιδέα δημιουργίας μαρίνας. Είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει ο ΟΛΚ μαζί με τους άλλους τοπικούς φορείς. Τέλος ο κ. Ηλιάδης δήλωσε τη διαφωνία του για την επιστροφή της διαδικασίας του εκτελωνισμού στο χώρο μπροστά από το Τελωνείο. Όπως είπε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα όσο αυτή γίνονταν στο νέο λιμάνι.

 

Διαβάστε επίσης