«Όσο καίνε οι πυρσοί η Καβάλα δεν κινδυνεύει»

 «Όσο καίνε οι πυρσοί η Καβάλα δεν κινδυνεύει»

Αρκετά σύντομη και αρκετά ήρεμη ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα και το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Αρχικά τέθηκε υπόψη των δημοτικών συμβούλων αίτημα γονέων και κηδεμόνων του 25ου Δημοτικού Σχολείου, η αυλή του οποίου ζητούν να είναι ανοιχτή και προσβάσιμη στα παιδιά και όταν το σχολείο δεν λειτουργεί.

Το θέμα όπως ισχυρίστηκε η διοίκηση του Δήμου θα απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνολικά. Για τις αυλές όλων των δημοτικών σχολείων της πόλης. Με προϋπόθεση να μην ενοχλούνται οι περίοικοι. Το θέμα ειδικότερα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Στις πρώτες στιγμές της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και όσο μιλούσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, έγιναν αναφορές στο θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Συγκινημένοι σχολίασαν το γεγονός ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Πεφάνης, ο δήμαρχος, η Δήμητρα Τσανάκα, ο Βαγγέλης Παππάς ο Κώστας Κουνάκος και άλλοι.

Πριν από την ημερήσια διάταξη η Δήμητρα Τσανάκα ρώτησε να μάθει τι γίνεται στα Πετρέλαια και αν κινδύνευσε ή κινδυνεύει η Καβάλα. Ο Μάκης Παπαδόπουλος έθεσε σειρά ερωτημάτων. Για το κολυμβητήριο ζήτησε να μάθει πότε κατατέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας τα  σχετικά δικαιολογητικά. Ρώτησε αν έχει το κτίριο άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης.

Για το παλιό δικαστήριο ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για τη διαπραγμάτευση του Δήμου με την ΕΤΑΔ και αν όντως υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας για το ΔΙΠΑΕ. Έθεσε θέμα προβολής του Cosmopolis και ζημιών που είπε ότι γίνονται με τα μπάνερ που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της πόλης. Ρώτησε επίσης ποιος ανέλαβε αυτήν την εργασία, να σχεδιάσει τα σήματα και τα μπάνερ της διοργάνωσης.

Ο Βαγγέλης Παππάς για το θέμα των Πετρελαίων είπε ότι «… όσο καίει ο πυρσός υπάρχει ασφάλεια και για τις εγκαταστάσεις και για την πόλη». Ζήτησε επίσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μόνωσης στη στέγη του κλειστού γυμναστηρίου για να μη γίνουμε ρεζίλι -όπως τόνισε- στα επόμενα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας Ένωση καλαθοσφαίρισης.

Ο κ. Χρήστος Ποτόλιας έθιξε το θέμα των μαθητών που διαμαρτύρονται για τη συγχώνευση των τμημάτων. Ζήτησε ανάκληση των συγχωνεύσεων των τμημάτων. Σχολίασε αρνητικά τη συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ. Ο Ηλίας Καλανταριδης ζήτησε να αναγορευτεί επίτιμος δημότης Καβάλας ο πρώην Δήμαρχος της Νυρεμβέργης κ. Μάλι.

Ρώτησε να μάθει γιατί έχει σταματήσει το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού γυμναστηρίου στον Αμυγδαλεώνα.

Ο Μανώλης Κελαϊδάκης επέρριψε ευθύνες στην Ενεργειακή Αιγαίου γιατί με αιφνίδια εντολή της την περασμένη Πέμπτη, διακόπηκε στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης η παροχή φυσικού αερίου.

Χαρακτήρισε την ενέργεια σαμποτάζ και αυτοκτονική κίνηση. Η Καβάλα -είπε ο Μανώλης Κελαϊδάκης- κινδύνευε. Ήταν εγκληματική ενέργεια, συμπλήρωσε. Συνέχισε λέγοντας ότι στη συνέχεια, από την Κυριακή και μετά η ασφάλεια επανήλθε στο εργοστάσιο.

Όσο ανάβουν οι πυρσοί η Καβάλα δεν κινδυνεύει, κατέληξε. Σε ερώτηση του Μάκη Παπαδοπούλου απάντησε αρνητικά. Είπε δηλαδή ότι δεν είναι σε κατάληψη το εργοστάσιο. Ο Θέμης Καλπακίδης ρώτησε για την τύχη των κανονισμών των λαϊκών αγορών και την λαϊκή των Κρηνίδων, αν θα αλλάξει σημείο πραγματοποίησης ή όχι.

Στις απαντήσεις του ο Θόδωρος Μουριάδης είπε για την άδεια κολυμβητικών δεξαμενών του κολυμβητηρίου ότι έληξε το 2015. Από τότε κανείς δεν σκέφτηκε να την ανανεώσει, τόνισε. Σημειώνοντας ότι για την μη ύπαρξη αυτών των αδειών αυτών υπήρξε καταγγελία.

Η άδεια λειτουργίας του κολυμβητηρίου ανανεώνεται- είπε- κάθε χρόνο, με παρατάσεις που δίνει το κράτος. Η υφιστάμενη άδεια –τόνισε- ισχύει.

Περιέγραψε το σχέδιο του Δήμου Καβάλας για σταδιακή απεμπλοκή του από τα γήπεδα. Όπως ήδη συμβαίνει –είπε- στα γήπεδα της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Για το κολυμβητήριο είπε ότι συζητείται οι σύλλογοι να μην πληρώνουν τον Δήμο αλλά να αναλάβουν με τα ίδια χρήματα που πληρώνουν τον Δήμο κάποια από τα έξοδα λειτουργίας του χώρου.

Για το παλιό Πρωτοδικείο είπε ότι υπάρχουν συζητήσεις με την ΕΤΑΔ. Περιμένουμε τόνισε την πρόταση της ΕΤΑΔ. Για τη σύσκεψη που για το θέμα έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Θόδωρος Μουριάδης είπε ότι το θέμα αυτό δεν αφορά την Περιφερειακή Ενότητα. Γεγονός που σημείωσε ότι εξήγησε στον κ. Αντωνιάδη. Που παρόλα αυτά έκανε τη σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή.

Για το αίτημα του ΔΙΠΑΕ να αναλάβει το παλιό δικαστήριο, ο Θόδωρος Μουριάδης είπε ότι ΔΙΠΑΕ έχει εγκαταστάσεις. «Δεν μπορώ να καταλάβω το ενδιαφέρον του ΔΙΠΑΕ για το παλιό δικαστήριο. Χρησιμοποιεί δικαιολογίες» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Ανακοίνωσε ότι πέντε ακόμη παιδικές χαρές θα ετοιμαστούν για να λειτουργήσουν όλες στη δημοτική ενότητα Φιλίππων. Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022 υπάρχει κονδύλι 100.000 ευρώ για δύο παιδικές χαρές. Στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα και τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Το προσεχές διάστημα θα εκπονηθούν μελέτες για κατασκευή και λειτουργία ακόμη 17 παιδικών χαρών.

Διαβάστε επίσης