• 25 Απριλίου 2024,

Π. Δημητρακές και Σ. Ιωαννίδης περί του νέου κανονισμού λειτουργίας των λαϊκών αγορών

 Π. Δημητρακές και Σ. Ιωαννίδης περί του νέου κανονισμού λειτουργίας των λαϊκών αγορών

Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, το τοπικό συμβούλιο Καβάλας γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά στο κείμενο του νέου κανονισμού για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στην Καβάλα και τις Κρηνίδες. Ο κανονισμός αποτελείται από 15 άρθρα, προβλέπει ομοιόμορφες τέντες χρώματος λευκού και συγκεκριμένες θέσεις για 366 πάγκους στην Καβάλα και 200 στις Κρηνίδες. Με το περιεχόμενο του έχουν ήδη συμφωνήσει οι μικροπωλητές.

Ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Παναγιώτης Δημητρακές μας ενημέρωσε ραδιοφωνικά ότι ορισμένες επιμέρους αντιρρήσεις είχαν διατυπωθεί, όπως για παράδειγμα αναφορικά με τις θέσεις στάθμευσης των οχημάτων τους όπισθεν των πάγκων, κάτι που απαγορεύεται βάσει του νέου κανονισμού για τη λαϊκή της Καβάλας. Ως δύσκολη χαρακτήρισε ο κ. Δημητρακές και τη χρήση ομοιόμορφων λευκών τεντών πάνω από τους πάγκους. Χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα της λαϊκής αγοράς στη Ξάνθη, όπου ο δήμος από το βράδυ της προηγούμενης τοποθετεί τον εξοπλισμό ώστε οι μικροπωλητές να στήνουν μόνο τους πάγκους.

Στην Καβάλα όμως τα δεδομένα δυσκολεύουν εξαιτίας του γεγονότος ότι η αγορά φιλοξενείται στο χώρο του υπαίθριου πάρκινγκ. Η εξασφάλιση της ομοιομορφίας επομένως είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι των επαγγελματιών. Όταν η αγορά μιας ομπρέλας κοστίζει 300 – 400 ευρώ δεν είναι εύκολο κάθε επαγγελματίας να επιβαρυνθεί με το κόστος μιας ομοιόμορφης τέντας.

Μικρής εκτάσεως αγορές όπως εκείνη των Κρηνίδων δε συμφέρουν οικονομικά στη μετακίνηση των παραγωγών, ίσως γι’ αυτό το «ισοζύγιο» μεταξύ άλλων μικροπωλητών και παραγωγών να είναι ανισομερές. Πάντως, ο κ. Δημητρακές σημείωσε ότι ο κλάδος επιθυμεί τη λειτουργία μιας ολοκληρωμένης λαϊκής αγοράς, όπως ακριβώς είναι η σημερινή, όπου θα πωλούνται όλα τα προϊόντα.

«Είμαστε καλά όπως λειτουργούμε σήμερα και δε θέλουμε οποιαδήποτε αλλαγή. Εξάλλου, όλα τα παζάρια έχουν και το κατάλληλο στήσιμο. Εμείς είμαστε οι καταλληλότεροι για να ορίσουμε το στήσιμο και τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Αποδεκτοί οι κανόνες, αλλά ας φροντίσει πρώτα ο δήμος να χαράξει τις γραμμές κάθε πάγκου ώστε να γνωρίζει κάθε παραγωγός τα όριά του», διευκρίνισε ο Παναγιώτης Δημητρακές.

Ο πρόεδρος των μικροπωλητών εμποροβιοτεχνικών προϊόντων λαϊκών αγορών Σωτήρης Ιωαννίδης σχολίασε ραδιοφωνικά το νέο κανονισμό και ειδικότερα τις ομοιόμορφες τέντες αναφέροντας: «Ας μας εξασφαλίσουν χορηγούς για την εξασφάλιση των τεντών, αφού χρήματα δεν υπάρχουν κι εμείς είμαστε σύμφωνοι. Εκτός εάν συνεισφέρει οικονομικά ο δήμος στην κατασκευή.

Κάποια θέματα επί των οποίων διατηρούσαμε την άποψή μας, τα είχαμε επισημάνει στο πλαίσιο διαβούλευσης με τη δημοτική αρχή. Όπως για παράδειγμα το θέμα στάθμευσης των οχημάτων πίσω από τους πάγκους. Στις Κρηνίδες επιτρέπεται αλλά στην Καβάλα απαγορεύεται. Συμφωνούμε με το ωράριο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς έτσι θα προσπαθήσουμε να αδειάσουμε το χώρο έγκαιρα προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία της καθαριότητας».

 

*

Διαβάστε επίσης