Παντελής Τζίνης: Κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες στη Θάσο!

 Παντελής Τζίνης: Κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες στη Θάσο!

Ο κ. Παντελής Τζίνης είναι πρόεδρος του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Δήμου Θάσου.

Στο παρελθόν και πάντα συνδικαλιστικά, εκπροσώπησε και τους μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους. Η Πρωινή τον κάλεσε να αναφέρει τις απόψεις του για το μεγάλο πρόβλημα των ημερών. Την μη έκδοση οικοδομικών αδειών για τη Θάσο. Αμέσως ξεχώρισε αυτό που πρέπει- κατά τη γνώμη του- να γίνει αμέσως.

Να ανακληθεί η απόφαση (πράξη) της Αποκεντρωμένης. Και μετά όλα τα άλλα. Εκ των οποίων ξεχωρίζει την τακτοποίηση 200 αδειών που είναι σε εκκρεμότητα. Ήταν υπό επεξεργασία από την ΥΔΟΜ (Πολεοδομία) του Δήμου Καβάλας αλλά οι συγκεκριμένες άδειες δεν εκδόθηκαν ποτέ λόγω της αλλαγής που προκάλεσε η Αποκεντρωμένη.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι προτείνει ο Σύλλογος σας όσον αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών στη Θάσο;

Απ: Καταρχήν το πρόβλημα αφορά την αδυναμία έκδοσης οικοδομικών αδειών για τη Θάσο από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Θάσου. Μέχρι και πριν ένα μήνα την αρμοδιότητα την είχε η Υπηρεσία Δόμησης Καβάλας (Πολεοδομία Καβάλας). Μετά ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης εξέδωσε διαπιστωτική πράξη η οποία χορηγεί επάρκεια έκδοσης οικοδομικών αδειών στην Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Θάσου. Σταμάτησε η ΥΔΟΜ Καβάλας να εκδίδει τις άδειες για τη Θάσο αλλά η ΥΔΟΜ Θάσου δεν μπορεί να εκδώσει τις άδειες διότι αυτή η επάρκεια είναι πλασματική. Δε βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα στελέχωσης. Στη ΥΔΟΜ Θάσου δεν υπάρχει προσωπικό, μηχανικοί και διοικητικοί υπάλληλοι. Ούτε υπάρχει και η απαραίτητη τεχνογνωσία να εκδίδονται οι άδειες. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό γιατί υπάρχει μια ημερομηνία ορόσημο, η οποία είναι η 30η Σεπτεμβρίου δηλαδή σε λιγότερο από δυο μήνες, μέχρι την οποία θα πρέπει να έχουν εκδοθεί 200 οικοδομικές άδειες τις οποίες άφησε σε εκκρεμότητα η ΥΔΟΜ Καβάλας. Αλλιώς θα χαθούν κάποιες περιουσίες δημοτών.

Ερ: Υπάρχουν δυο επιλογές. Η πρώτη είναι να δοθεί μια οριστική λύση και η άλλη είναι να δοθεί μια παράταση στην προθεσμία της 30ης Σεπτέμβρη.

Απ: Από συζητήσεις και εξετάζοντας τα δεδομένα με γνώστες των τεχνικών θεμάτων της έκδοσης οικοδομικών αδειών αλλά και των θεμάτων της δημόσιας διοίκησης, έχουμε καταλήξει ότι υπάρχει ένας τρόπος για να δοθεί άμεσα λύση. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από νομοθετική ρύθμιση, την οποία ψήφισαν και οι βουλευτές της Καβάλας αφού ανήκαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα πάλι είναι η ίδια κυβέρνηση. Θα πρέπει καταρχήν οι ίδιοι οι βουλευτές να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Δε ξέρω αν τους έχει ενημερώσει κάποιος, ώστε να δημιουργήσουν την προϋπόθεση ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης να ανακαλέσει τη διαπιστωτική πράξη που έδωσε την επάρκεια στη ΥΔΟΜ Θάσου. Δεν υπάρχει επάρκεια στη ΥΔΟΜ Θάσου. Εφόσον γίνει αυτό, θα μπορέσει η ΥΔΟΜ Καβάλας να κλείσει τις εκκρεμότητες που άφησε. Μεταξύ των οποίων και οι 200 υποθέσεις (άδειες σε εκκρεμότητα). Η ΥΔΟΜ Καβάλας έχει κάνει εργασία πάνω σε αυτές τις οικοδομικές άδειες. Είναι άδικο να κατηγορείται. Οι συνάδελφοι έχουν δουλέψει και είναι θέμα ημερών να τις διεκπεραιώσουν αυτές τις υποθέσεις.

Ερ: Υπάρχει ένα φοβερό μπλέξιμο. Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Γιατί είμαστε μπροστά σε αυτό το φοβερό μπλέξιμο.

Απ: Γιατί δε στελεχώνονται οι υπηρεσίες γενικότερα. Δε στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό, με μηχανικούς οι υπηρεσίες γενικότερα. Είναι από τα παράδοξα του δημοσίου που ψηφίζονται κάποιοι νόμοι και ταλαιπωρούνται και οι υπηρεσίες και οι δημότες στην τελική.

Ερ: Για να κάνει έκδοση αδειών η ΥΔΟΜ Θάσου πόσους μηχανικούς θέλει και πόσους μηχανικούς έχει;

Απ: Η Θάσος είχε ανέκαθεν και έχει όλες τις αρμοδιότητες της Πολεοδομίας εκτός από την έκδοση οικοδομικών αδειών. Αυτήν τη στιγμή για να κάνει η Θάσος (η ΥΔΟΜ του Δήμου Θάσου) έκδοση οικοδομικών αδειών χρειάζονται σύμφωνα με το νόμο, τουλάχιστον δυο μηχανικοί και ένας διοικητικός υπάλληλος έξτρα από αυτούς που υπάρχουν ήδη και έχουν άλλα αντικείμενα εργασίας. Επίσης χρειάζεται εκπαίδευση. Δεν μπορείς να εκδόσεις οικοδομικές άδειες από τη μια μέρα στην άλλη.

Ερ: Υπάρχει και μια άλλη λύση, αυτό που έκανε ο Δήμος Νέστου. Έκανε έναν οργανισμό και συνεργάζεται με τον οργανισμό ή να γίνει σύμβαση του Δήμου Θάσου με εξωτερικούς μηχανικούς. Να γίνει μια προγραμματική σύμβαση κτλ.

Απ: Αυτό χωρίς να ανακληθεί η απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης για την διαπιστωτική πράξη, δεν μπορεί να γίνει. Αν ανακληθεί η πράξη του γενικού γραμματέα με μια νομοθετική ρύθμιση ή με μια απλή εγκύκλιο να το πω απλά. Αν μεσολαβήσουν οι τέσσερεις κυβερνητικοί βουλευτές. Αν διεκπεραιωθούν οι εκκρεμότητες που άφησε η ΥΔΟΜ Καβάλας. Παράλληλα να γίνει κι αυτό που λέτε. Η ΥΔΟΜ Καβάλας αν ανακληθεί η διαπιστωτική πράξη του γραμματέα της Αποκεντρωμένης, μπορεί να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις που άφησε σε εκκρεμότητα μεταξύ των οποίων τις 200 που είναι σοβαρές. Μιλάμε για περιουσίες δημοτών και επιχειρηματιών που θα χαθούνε. Δεν είναι ένα απλό ζήτημα.

Ερ: Αν ένας πολίτης θέλει να βγάλει μια οικοδομική άδεια σήμερα για οικόπεδο στη Θάσο , τι πρέπει να κάνει; Που πρέπει να πάει;

Απ: Θα πρέπει να πρωτοκολληθεί ο φάκελος μέσα στο σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη ΥΔΟΜ Θάσου και θα πρέπει να περιμένει για να βρεθεί μια λύση. Αλλά υπάρχουν και εκκρεμείς υποθέσεις που πρέπει να διεκπεραιωθούν από τη ΥΔΟΜ Καβάλας. Η ΥΔΟΜ Καβάλας έχει κάνει δουλειά πάνω σε αυτές τις υποθέσεις. Οι τέσσερεις βουλευτές είναι το κλειδί για να δοθεί λύση και πρέπει να δοθεί λύση μέσα στη θερινή περίοδο του Αυγούστου. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Υπάρχει η ημερομηνία 30/9 και τώρα πρέπει  να δοθεί λύση.

Διαβάστε επίσης