Παραμένει το πρόστιμο των 12.000 ευρώ σε σούπερ μάρκετ της πόλης

 Παραμένει το πρόστιμο των 12.000 ευρώ σε σούπερ μάρκετ της πόλης

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης εξέτασε και απέρριψε την ενδικοφανή προσφυγή γνωστής εταιρίας σούπερ μάρκετ (κατάστημα Καβάλας) κι έτσι το σε βάρος της εταιρίας πρόστιμο των 12.000 ευρώ συνεχίζει να ισχύει.

Πρόκειται για αποτέλεσμα ελέγχου πριν το πρόσφατο Πάσχα. Η εταιρία έχει στην Καβάλα ισχυρή παρουσία. Ο έλεγχος έγινε στις 26 Απριλίου του 2021 (Μεγάλη Δευτέρα) από υπάλληλους του Τμήματος Εμπορίου & Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ Καβάλας.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης τα δεδομένα έχουν ως εξής: «…προκύπτει ευκρινώς τόσο από τις φωτογραφίες του φακέλου όσο και από το σώμα της προσβαλλόμενης απόφασης στα ψυγεία προθήκες πώλησης είχε ανά κατηγορία προϊόντων α) Αρνάκι γάλακτος (ολόκληρο –τεμαχισμένο χεράκι παϊδάκια –τεμαχισμένο μπούτι/παϊδάκια) β) κατσικάκι γάλακτος (τεμαχισμένο χεράκι/παϊδάκια-μπούτι /παϊδάκια) γ) παραπροϊόντα (Γαρδουμπάκι παραδοσιακό-κοκορέτσι ρουμελιώτικο-συκωταριά αρνίσια-έντερα αρνίσια) δ) χοιρινά (πανσέτες –σουβλάκια).

Κάθε πινακίδα είχε την ονομασία του πωλούμενου τροφίμου, την τιμή /Kgr και την ανακριβή δήλωση «Μόνο για λίγο!» απουσιάζοντας της αρχικής παλαιάς και νέας μειωμένης τιμής διότι άνωθεν και κάτωθεν αυτών των πινακίδων πηχυαίος και με κεφαλαία γράμματα επροβάλλοντο πινακίδες αλλά και ενσωματωμένες στις ψυγειοπροθήκες επιγραφές «ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ OFFERS».

Το σκεπτικό της ίδιας απορριπτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης αναφέρει επίσης ότι: « …διαπιστώθηκε ότι στα προϊόντα Κατσικάκι γάλακτος-Πανσέτες χοιρινές –Γαρδουμπάκι παραδοσιακό-Κοκορέτσι ρουμελιώτικο-Συκωταριά αρνίσια- Έντερα αρνίσια –αρνάκι γάλακτος α) τεμαχισμένο, β) ολόκληρο κλειστές προσυσκευασίες εντός των ψυγείων προθηκών πώλησης επωλούντο ως προϊόντα «ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ» χωρίς να αναγράφεται η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή.

Η δήλωση «προσφορές» χωρίς την ανάλογη διαδικασία τιμών αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή». Η εταιρία εφόσον επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει να αμφισβητεί την επιβολή του προστίμου προσφεύγοντας αυτήν τη φορά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Πριν από το συγκεκριμένο πρόστιμο η ίδια υπηρεσία είχε υποβάλλει και άλλα, όλα σε σούπερ μάρκετ της Καβάλας, για τους ίδιους πάνω κάτω λόγους. Για μη σύννομες προωθητικές ενέργειες που κατά την υπηρεσία δεν περιελάμβαναν πραγματικές προσφορές.

Η κάθε υπόθεση εκτός του διοικητικού προστίμου περιλαμβάνει και ποινικό μέρος. Κατά πληροφορίες προηγούμενες ίδιες υποθέσεις που δικάστηκαν στο Μονομελές Καβάλας κατέληξαν όλες σε καταδικαστικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης