• 28 Απριλίου 2024,

Παραμύθια για τον αλτρουϊσμό και τη βοήθεια

 Παραμύθια για τον αλτρουϊσμό και τη βοήθεια

Την Τετάρτη 26 Απριλίου οι «Παραμυθάδες» πιστοί στο ραντεβού μας με τις «Ηθικές Αξίες» βρεθήκαμε στο Παιδικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας όπου αφηγηθήκαμε παραμύθια για τον Αλτρουισμό και τη Βοήθεια. Στην εκδήλωση συμμετείχε εθελοντικά και η ψυχολόγος Χρύσα-Μαρία Ταβανλή, η οποία παρουσίασε το θέμα από την δική της επιστημονική πλευρά.

Στην σημερινή εποχή όπου δοκιμάζονται οι αντοχές όλων μας, προσπαθήσαμε να περάσουμε το μήνυμα στα παιδιά αλλά και στους γονείς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που παραμερίζουν την καχυποψία και τον εγωισμό και ρίχνουν το βλέμμα τους στους ανήμπορους και αυτούς που έχουν την ανάγκη μας.

Μιλήσαμε για τη γενναιότητα και τον ηρωισμό που πηγάζουν από την ανάγκη για βοήθεια προς τον συνάνθρωπο μας. Μιλήσαμε για ανθρώπους που παραμέρισαν το προσωπικό τους συμφέρον και υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα άλλων ανθρώπων. Με ασπίδα την ανάγκη για το γενικό καλό, νίκησαν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους κι έτσι τύποι αδύναμοι και φτωχοί έδειξαν ότι τα καταφέρνουν στα δύσκολα προκειμένου να στηρίξουν άλλους πιο αδύναμους που βρίσκονται σε δυσκολότερες καταστάσεις.

Ο Αλτρουισμός μπορεί να είναι μια λέξη που σπάνια χρησιμοποιείται στη σημερινή εποχή, όμως έμπρακτα η ανθρωπιά και ο εθελοντισμός συναντούνται σχεδόν καθημερινά στη ζωή μας. Η αλτρουιστική συμπεριφορά βρίσκεται στο DNA μας και τελικά μας προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση. Στενοχωριόμαστε με τον πόνο του άλλου και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον απαλύνουμε, ακόμη και όταν πρόκειται να χάσουμε κάτι εμείς οι ίδιοι.

Γι’ άλλη μια φορά νιώσαμε πλουσιότεροι φεύγοντας από την εκδήλωση κι ελπίζουμε ότι περάσαμε το μήνυμα που θέλαμε σε όλες αυτές τις παιδικές ψυχές που ρούφηξαν μέχρι και την τελευταία λέξη κάθε αφήγησης μας. Έχοντας στο νου μας τα παραμύθια που παρουσιάσαμε, τον «Γίγαντα Κοκκινογένη», τον «Λιόντο», τον «Φεγγαροσκεπαστή», τον «Χρυσό Πρίγκιπα», την «Μικρή Μιμόζα» και «το δώρο της Παπλωματούς» σε συνδυασμό με τα λόγια του Ιωάννη Στοβαίου: «Ο εγωιστής συγκεντρώνει τον κόσμο στον εαυτό του, ενώ ο αλτρουιστής δίνει τον εαυτό του σε όλο τον κόσμο», ας προσπαθήσουμε να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι άνθρωποι κάθε μέρα. Συμμετείχαν οι παραμυθάδες: Καπατζιάς Τάσος, Κεσικιάδου Ελισάβετ, Μίχα Μέλη, Μπουγά Μαρία, Ράπτη Αδελαΐδα, Τσαπανίδου Ζωή, Τσίρκας Χρήστος, Τσιφλίδου Αρετή (Κείμενο Αρετή Τσιφλίδου)

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης