• 18 Απριλίου 2024,

Παρατηρήσεις για το Cosmopolis

 Παρατηρήσεις για το Cosmopolis

Με τα καθιερωμένα πυροτεχνήματα το βράδυ της Κυριακής (λίγο μετά τις 11) ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ Cosmopolis που επηρέασε θετικά την πόλη της Καβάλας. Περισσότερο δε την συνοικία της Παναγίας. Λίγο πριν την τελευταία βραδιά των εκδηλώσεων μίλησε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων της ίδιας συνοικίας κ. Φώτης Λαζαρίδης. Δήλωσε ότι φέτος η διοργάνωση είχε πάρα πολύ κόσμο και ιδιαίτερα φιλοξενούμενους της Καβάλας. Τόσο από τους όμορους νομούς όσο και από το εξωτερικό (Βαλκάνιοι κτλ).

Οι παρατηρήσεις του κ. Λαζαρίδη αφορούν τα χορευτικά συγκροτήματα που φιλοξενήθηκαν. Είπε με νόημα ότι τα μέλη τους δεν ήταν και τόσο εκδηλωτικά όσο προηγούμενα χρόνια. Δεν έκαναν δηλαδή -με την καλή έννοια- την φασαρία που χρειάζεται σε αυτές τις εκδηλώσεις, ειδικά επί της κεντρικής οδού της συνοικίας.

Μία άλλη παρατήρηση του Φώτη Λαζαρίδη αφορά το γεγονός ότι το Σάββατο το απόγευμα και το βράδυ δεν λειτούργησαν όλα τα περίπτερα των χορευτικών συγκροτημάτων. Κάποια –είπε ο Φώτης Λαζαρίδης-  ήταν κλειστά ενώ θα έπρεπε- συνέχισε- να είναι συνεχώς ανοιχτά, όλες τις ημέρες και ώρες του φεστιβάλ.  Όταν του εξηγήσαμε ότι αυτό έγινε επειδή το Σάββατο χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν στο Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης απάντησε ότι παρά τα αυτά έπρεπε να είναι ανοιχτά ακόμα και όταν οι χορευτές ήταν στη Νέα Καρβάλη .

Σύμφωνα με τον σύλλογο των κατοίκων της Παναγίας το Cosmopolis επωφελήθηκε από το ότι οι παράλληλες εκδηλώσεις του απλώθηκαν σε όλη τη συνοικία. Όπως είπε ο κύριος Λαζαρίδης οι επισκέπτες της Παναγίας δεν έμειναν μόνο στα βασικά σημεία των εκδηλώσεων αλλά με την αύξηση αυτών περπάτησαν σε όλη τη συνοικία.

Ο Φώτης Λαζαρίδης χαρακτήρισε πρόχειρο τον Ρένο Χαραλαμπίδη,  φάνηκε να προτιμά παρουσιαστές του φεστιβάλ προερχόμενους από την Καβάλα. Τους φετινούς τους σχολίασε θετικά.

Το Σάββατο μέρος του φεστιβάλ Cosmopolis μεταφέρθηκε και πραγματοποιήθηκε στο «Ακόντισμα» της Νέας Καρβάλης. Είναι κάτι που συνηθίζεται από τότε που το Cosmopolis απορρόφησε το φεστιβάλ της Nέας Kαρβάλης « Ήλιος και πέτρα».

Η εκδήλωση στη Νέα Καρβάλη έγινε με πολύ κόσμο και το «Ακόντισμα» ήταν σχεδόν γεμάτο.

Πριν τους χορούς μίλησε ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης που αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Στέγης Πολιτισμού επί σειρά δεκαετιών μέχρι του σημείου το Cosmopolis ένα βράδυ από τη διάρκεια του να μεταφέρεται στη Νέα Kαρβάλης συνεχίζοντας την παράδοση του «’Ηλιος και πέτρα».

Διαβάστε επίσης