• 8 Μαΐου 2024,

Παρουσίαση του φεστιβάλ Cosmopolis στην Αθήνα, αλλά…

 Παρουσίαση του φεστιβάλ Cosmopolis στην Αθήνα, αλλά…

 

Στο «Scry coffee bar» της Φωκίωνος Νέγρη στην Αθήνα, πρόκειται να παρουσιαστεί και να προβληθεί δεόντως, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, το φετινό φιλόδοξο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Cosmopolis.

Η πρόσκληση που στάλθηκε σε δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και άλλους ανθρώπους του χώρου του πολιτισμού, τους καλεί «για να απολαύσουν ένα κρασί και να συζητήσουν για το φεστιβάλ Cosmopolis και την Καβάλα».

Η πρόσκληση αναφέρει μάλιστα ότι την παρουσίαση θα κάνουν ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της «Δημωφέλειας» Τάκης Αγγελίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Cosmopolis Άλκης Ζοπόγλου.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι στο πλαίσιο των πολλών και εντατικών προσπαθειών που καταβάλει η διοίκηση του δήμου Καβάλας και προσωπικά ο δήμαρχος για την όσο το δυνατόν ευρύτερη προβολή του Cosmopolis. Μοιάζει σαν ένα στοίχημα που έβαλε ο Θόδωρος Μουριάδης για να ξεπεραστούν αφενός τα όποια προβλήματα προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού αφετέρου όμως και της γενικότερης πολεμικής που γίνεται στη συγκεκριμένη διοργάνωση από μερίδα της αντιπολίτευσης στο δήμο η οποία βαδίζει συντεταγμένα στη γραμμή του μηδενισμού και της απαξίωσης κάθε προσπάθειας της διοίκησης.

Ωστόσο η αποκλειστική προσήλωση της διοίκησης του Δήμου στο Cosmopolis, αδικεί σε ύψιστο βαθμό τον μεγάλο και ιστορικό πολιτιστικό θεσμό της Καβάλας, το Φεστιβάλ Φιλίππων, μια διοργάνωση που συμπληρώνει φέτος 63 χρόνια ζωής και που γαλούχησε γενιές και γενιές Καβαλιωτών και τους έφερε σε επαφή με το αρχαίο δράμα και τον λόγο των μεγάλων αρχαίων ποιητών.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης παλεύει μόνος του, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με πολύ μικρό μπάτζετ (σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνεται με εκείνο του Cosmopolis), αντιμετωπίζοντας μάλιστα πολλές φορές και ένα κλίμα αδιαφορίας και εγκατάλειψης.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος Καβάλας οφείλει να βάλει σε μια ζυγαριά τα πράγματα, να μετρήσει το ειδικό βάρος και τις διαδρομές τόσο αυτών των ίδιων των διοργανώσεων όσο και των υπευθύνων τους και να μοιράσει το ενδιαφέρον του, υλικό και ηθικό, με τρόπο δίκαιο και αμερόληπτο συνυπολογίζοντας την ιστορία και την σπουδαιότητα του κάθε θεσμού ξεχωριστά.

Θ.Θ.

Διαβάστε επίσης