Παρουσιάζεται η σημαντική δουλειά της Σαπφώς Αγγελούδη

 Παρουσιάζεται η σημαντική δουλειά της Σαπφώς Αγγελούδη

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι στο δημαρχείο η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Μίλησε για δύο διαφορετικά αλλά παρεμφερή θέματα, ουσιαστικά για δύο προσεχείς εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας. μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής στη δημοτική καπναποθήκη όπου θα γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση δίτομου συγγραφικού έργου της Σαπφώς Αγγελούδη.

Η συμπολίτισσα αρχιτέκτονας έπειτα από έρευνα πολλών ετών έγραψε την ιστορία των 36 δημάρχων και εκτελών χρέη δημάρχου στην Καβάλα, που ταυτόχρονα είναι και μέρος της ιστορίας της πόλης μας. Στην εκδήλωση της Παρασκευής προσκλήθηκαν συγγενείς των 36 προσώπων, οι βιογραφίες των οποίων περιλαμβάνονται στο δίτομο έργο, προκειμένου να λάβουν τιμητικά ένα αντίγραφο της έκδοσης.

Όπως πληροφορηθήκαμε, οι περισσότερες εκ των 36 οικογενειών ανταποκρίνονται θετικά κι έτσι θα βρεθούν στην εκδήλωση της Παρασκευής. Η δήμαρχος δήλωσε πως αισθάνεται τιμή και συγκίνηση για την παρουσίαση του έργου της Σαπφώς Αγγελούδη. Όπως εξήγησε, η συγγραφέας αφιέρωσε κομμάτι της ζωής της στην τοπική ιστορία. Ξεπερνώντας γραφειοκρατικές δυσκολίες φτάσαμε στο σημείο κυκλοφορίας του έργου, σημείωσε η κ. Τσανάκα.

Θύμισε επίσης ότι στη δημοτική βιβλιοθήκη γίνεται ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού που αφορά στις τοπικές εφημερίδες, ενώ ο Δήμος Καβάλας επανήλθε με πρότασή του για συνεργασία με το αρχείο του Νίκου Ρουδομέτωφ την οποία απηύθυνε στο γιο του Βίκτωρα.

Φανερά συγκινημένη και κυρίως χαρούμενη η Σαπφώ Αγγελούδη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η δουλειά της έφτασε στο σημείο να παρουσιάζεται επίσημα. Είναι ένα χρέος στις οικογένειες των 36 δημάρχων, παρατήρησε η κ. Αγγελούδη, ευχαριστώντας τη δήμαρχο. Ξεχώρισε το Νικόλαο Σερδάρογλου που των χαρακτήρισε ήρωα – δήμαρχο στον οποίον και αφιερώνει το έργο της. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι ένας άνθρωπος που θαύμασε. Ξεχώρισε επίσης τον Γιώργο Μπαρμπαλέξη, ο οποίος χρημάτισε για λίγο καιρό δήμαρχος Καβάλας και στη συνέχεια, όπως προέκυψε από την έρευνα της κ. Αγγελούδη, επέστρεψε στο χωριό του την Πέρνη, αποσιωπώντας το γεγονός της θητείας του στον Δήμο Καβάλας.

Η Σαπφώ Αγγελούδη υποσχέθηκε ότι θα ενημερώνει το έργο της με σκοπό την ανατύπωσή του και παραδέχθηκε ότι μέσω της δουλειάς της που άρχισε το 2010 επιτέλεσε το χρέος της προς την πόλη της Καβάλας.

Στο δεύτερο μέρος της συνεντεύξεως, η Δήμητρα Τσανάκα παρουσία του προέδρου στο Σύλλογο Δυτικομακεδόνων Αλέξανδρου Γούλα, προσκάλεσε τους Καβαλιώτες στην εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του Παύλου Μελά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στον δημοτικό κήπο.

 

Διαβάστε επίσης