• 19 Μαΐου 2024,

Περαιτέρω μείωση μαθητών στα δημοτικά σχολεία της Καβάλας

 Περαιτέρω μείωση μαθητών στα δημοτικά σχολεία της Καβάλας

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες τα σχολεία που καταργούνται και δεν θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβρη.

Παντού ο λόγος είναι ο ίδιος, η μεγάλη μείωση των μαθητών. Τα σχολεία που αναφέρονται στην ίδια απόφαση- ανακοίνωση είναι σχολεία που ήδη δεν λειτουργούν. Η διακοπή λειτουργίας τους οριστικοποιείται χωρίς επ’ αυτού να υπάρχει σημαντική είδηση. Π.χ. για την ΠΕ Καβάλας γίνεται μόνο μία αναφορά, το νηπιαγωγείο του Ξεριά. Το οποίο ωστόσο δεν λειτουργεί από την σχολική περίοδο του 2018-2018. Στους άλλους Νομούς τα σχολεία που κλείνουν οριστικά είναι περισσότερα. Σημειώνουμε ότι μείωση μαθητών αναφέρεται και στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Και εκεί διαπιστώνεται μείωση νέων μαθητών.

Πάντως η συγκεκριμένη απόφαση γίνεται αφορμή έρευνας σχετικά με το γνωστό σταθερό πρόβλημα της χώρας, την υπογεννητικότητα. Εξ αιτίας της οποίας οι μαθητές κάθε χρόνο είναι και λιγότεροι. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι περισσότερο ορατό στα δημοτικά σχολεία, λιγότερο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ο δε φετινός (από τον Σεπτέμβρη) αριθμός των μαθητών είναι ο μικρότερος των πολλών προηγούμενων ετών μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη. Δηλαδή το πρόβλημα κάθε χρόνο θα είναι και εντονότερο. Προς το παρόν σε όλη την Ελλάδα δεν τηρείται η νομοθεσία. Αν τηρούνταν κατά γράμμα θα έπρεπε να γίνουν πολλές συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων όμορων περιοχών, συνοικιών κτλ.

Στην περίπτωση του Δήμου Καβάλας οι αριθμοί – όπως είναι φυσικό- μιλούν από μόνοι τους. Παράδειγμα πρώτο. Οι μαθητές στη συνοικία της Παναγίας, συνοικία στην οποία παλαιότερα λειτουργούσαν δύο δημοτικά. Εν τω μεταξύ αυτά συγχωνεύτηκαν πλην όμως πάλι οι μαθητές είναι λίγοι. Τα παιδιά του 7ου Δημοτικού (στον Φάρο της Παναγίας) αναφέρεται ότι είναι με το ζόρι 80. Στο σχολείο του Προφήτη Ηλία όχι μόνο η Α’ τάξη αλλά και άλλες τάξεις έχουν μονοψήφιο αριθμό μαθητών. Το 12ο δημοτικό σχολείο, ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία παραδοσιακά, θα έχει από τον Σεπτέμβρη 100 περίπου μαθητές. Το 12ο δημοτικό συνεχίζει να λειτουργεί σε άλλα κτίρια αφού στο δικό του εκτελείται δημοτικό έργο. Υπάρχει δε άλλο δημοτικό σχολείο στην πόλη στην Δ’ τάξη του οποίου φοιτούν μόλις 9 μαθητές! Από την άλλη πλευρά το πρόβλημα που έρχεται καθώς κάθε χρόνο θα είναι και εντονότερο, είναι αυτό που αποτυπώνεται στους καινούργιους μαθητές. Δηλαδή στους μαθητές της Α’ Ταξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις μονοψήφιος αριθμός νέων μαθητών σε σχολείο είναι μια συνηθισμένη διαδικασία.

*Εντός των προσεχών ημερών, μάλλον εντός της εβδομάδας, το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τους νέους διευθυντές εκπαίδευσης σε κάθε Νομό. Θα είναι ο διευθυντής εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας. Η διαδικασία και στο Ν. Καβάλας έγινε κανονικά αλλά με όχι πολλούς ενδιαφερόμενους- υποψήφιους για τις δύο θέσεις. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν οπότε άπαντες οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν τις αποφάσεις του Υπουργείου.

 

 

Διαβάστε επίσης