Dark Mode Light Mode

Περί Πανελλαδικών εξετάσεων και αδειών μητρότητας αναπληρωτριών εκπαιδευτικών

Φωτογραφία αρχείου

Ενώ η Κυβέρνηση επιχαίρει για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, εμείς γνωρίζουμε ότι αυτή δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την καθοριστική συμβολή των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού.

Οι αμοιβές όμως αυτών που εμπλέκονται στις πανελλαδικές είναι εξευτελιστικά χαμηλές και οι συνθήκες εργασίας μέσα στις μη κλιματιζόμενες αίθουσες ιδιαίτερα δύσκολες.

Πιο οι συγκεκριμένα, η αμοιβή των επιτηρητών/τριών ανέρχεται στο ποσό των 14€ μικτά ανά επιτήρηση, ενώ των βαθμολογητών/τριών στο ποσό των 2.10€ μικτά ανά γραπτό.

Τα χρήματα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν αντιστοιχούν στο έργο που επιτελείται και δεν καλύπτουν ούτε το κόστος μετακίνησης ούτε αυτό της σίτισης, αν πάρουμε υπόψη ότι η παραμονή στα βαθμολογικά κέντρα μπορεί να φτάσει και τη μία ημέρα.

Η ΕΛΜΕ Καβάλας αναγνωρίζει το έργο των εκπαιδευτικών, στηρίζει τα δικαιώματα τους και απαιτεί:

  1. Αυξήσεις στις αμοιβές αυτών που εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις και ιδιαίτερα των επιτηρητών/τριών και βαθμολογητών/τριών.
  2. Βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στα βαθμολογικά και εξεταστικά κέντρα, ώστε να επιτελούμε – μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί- απρόσκοπτα το έργο μας.
  3. Αύξηση του μισθού του/της νεοδιόριστου/ης εκπαιδευτικού στα 1200 ευρώ και αναλογικά αυξήσεις σε όλα τα ΜΚ.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Η πρόεδρος                                                                                                                     ο Γ. Γραμματέας

Ελένη Σακαλή                                                                                                         Παναγιώτης Τσολάκης


Ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, με ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 20 Απρίλη, μας ενημέρωνε πως «όλες οι μανάδες, ανεξαρτήτως το πού εργάζονται, λαμβάνουν κρατική στήριξη για 9 μήνες». Ξέχασε να πει πως σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα:

  • μία αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που είναι έγκυος δικαιούται εκτός από τους 2 μήνες άδειας τοκετού και τους 2 μήνες άδειας λοχείας,
  • μόνο 3,5 μήνες άδεια ανατροφής τέκνου, την ίδια ώρα που και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα πλέον η άδεια ανατροφής τέκνου είναι 9 μήνες.
  • Για να φτάσει το 9μηνο, η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι να λάβει μετά την άδεια λοχείας και μετά την άδεια ανατροφής τέκνου μία γονική άδεια 4 μηνών, που όμως είναι άνευ αποδοχών.
  • Επίσης, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης και αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν την αναρρωτική τους άδεια.
  • Τα επιδόματα τοκετού και λοχείας δίνονται υπό την προϋπόθεση να έχει συμπληρωθεί ένας απαραίτητος αριθμός ενσήμων, θέτοντας εκτός περιπτώσεις γυναικών που εργάστηκαν μόνο μία χρονιά ως αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί.

Αν λάβουμε υπόψη το γερασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων μας και το γεγονός ότι κυρίως οι αναπληρώτριες μπορούν να κυοφορήσουν, αντιλαμβανόμαστε πως τέτοιου είδους εξαιρέσεις συμβάλλουν στην όξυνση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η ΕΛΜΕ Καβάλας απαιτεί:

  • 9μηνη άδεια των αναπληρωτριών για την ανατροφή τέκνου.
  • Εξασφαλισμένα δικαιώματα στις αναπληρώτριες με επαπειλούμενη κύηση.
  • Επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες για όσο διάστημα δεν εργάζονται.
  • Εξίσωση των αδειών των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Η πρόεδρος                                                                                                                       ο Γ. Γραμματέας

Ελένη Σακαλή                                                                                                         Παναγιώτης Τσολάκης

Προηγούμενο άρθρο

Κατηγορεί τον δήμαρχο για κακοδιαχείριση και προσφεύγει στη δικαιοσύνη και στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης

Επόμενο άρθρο

«Λάμψη» αστέρων στο επιτυχημένο τουρνουά της Περιφέρειας ΑΜΘ (φωτογραφίες)