Πετυχημένη εκδήλωση για το σακχαρώδη διαβήτη (φωτογραφίες)

 Πετυχημένη εκδήλωση για το σακχαρώδη διαβήτη (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ενημερωτική εκδήλωση για το σακχαρώδη διαβήτη.

Οργανώθηκε από τον τοπικό σύλλογο «Γλυκιά Αγκαλιά». Ο σύλλογος είναι δραστήριος, έχει την ιστορία του στην πόλη και το Νομό. Μια ιστορία 21 ετών! Επηρεάστηκε από την περίοδο της πανδημίας, όταν και περιόρισε τις δραστηριότητες του. Αρχικά ήταν επικεντρωμένος στα άτομα με νεανικό διαβήτη.

Αυτό στην πορεία άλλαξε. Προς το καλό του συλλόγου. Σήμερα ο σύλλογος αποσκοπεί στη βοήθεια, ενημέρωση και συμπαράσταση όλων των ατόμων με διαβήτη. Σκοπός του είναι πιο συγκεκριμένα η ενημέρωση και η εκπαίδευση τόσο των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη όσο και των οικογενειών και φροντιστών τους.

Αυτό επιτυγχάνεται με εκδηλώσεις όπως αυτή της περασμένης Κυριακής. Οι εκδηλώσεις γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη συμμετοχή ιατρών, επαγγελματιών υγείας. Ο σύλλογος είναι μέλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη).

Στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής μίλησαν: Γιώργος Τσούτσας ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος, υποψήφιος διδάκτορας του ΑΠΘ. Στράτος Ζολώτας ποδολόγος, BSc (Hons) Podiatry BSc Phusics και Βασιλική Λαζαρίδου Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Πριν τις ομιλίες υπήρξε καλωσόρισμα από εκπρόσωπο του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου.

Την ημερίδα – ενημερωτική εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης, η δημοτικός σύμβουλος Αναστασία Ιωσηφίδου, η υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καβάλας Ευστρατία Χριστοδούλου, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Σμάραγδος Κρεμύδας, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Αθανασία Γαϊτανίδου. Ήταν επίσης μέλη του συλλόγου, συγγενείς τους και άλλοι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της εταιρίας ASCENSIA. Όλες οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Στην εισήγηση του ο κ. Τσούτσας αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του διαβήτη, στις επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από την ύπαρξη του και στην φροντίδα που πρέπει να έχει ένα άτομο που πάσχει. Ο κ. Ζολώτας μίλησε για τις επιπλοκές του διαβήτη (νευροπάθεια, αγγειοπάθεια κτλ), τις προϋποθέσεις για ένα σωστό υπόδημα σε ένα διαβητικό πόδι.

Τις τεχνικές πρόληψης και φροντίδας του ποδιού ενός ατόμου που πάσχει. Τέλος η κ. Λαζαρίδου για τις διατροφικές τάσεις για το σακχαρώδη διαβήτη και στις λοιπές παθήσεις, τη φροντίδα που πρέπει να δείξουν στη διατροφική τους διαδικασία οι ασθενείς.

Διαβάστε επίσης