Πιέσεις στην Αρχαιολογία να βιαστεί με την έρευνα της στην οδό Βενιζέλου

 Πιέσεις στην Αρχαιολογία να βιαστεί με την έρευνα της στην οδό Βενιζέλου

Με σαφή αλλά και διακριτικό, κατάλληλο για την περίπτωση τρόπο ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γάκης απευθύνεται στην Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας.

Ζητά να δράσει άμεσα στην αξιολόγηση των ευρημάτων στο έργο του φυσικού αερίου στην οδό Βενιζέλου. Γιατί μόνο έτσι το έργο θα αρχίσει πάλι.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι αρχαίο εύρημα εντοπίστηκε; Σε ποια περιοχή και πόσο σταματάει το έργο κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου;

Απ: Είναι στην περιοχή της οδού Βενιζέλου σε μια έκταση περίπου 100 μέτρων. Σε δυο τμήματα των 50 μέτρων. Ουσιαστικά εκεί έχουν βρεθεί κάποια αρχαιολογικά ευρήματα. Πιστεύω και ενώ περιμένουμε την επίσημη θέση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ότι  ως προς τη σπουδαιότητα των ευρημάτων αυτών, δεν είναι ούτε ευρήματα μεγάλης έκτασης, ούτε ευρήματα για τα οποία θα χρειαστεί να γίνει κάποια αρχαιολογική περεταίρω επεξεργασία και έρευνα στο σημείο. Αυτό που γίνεται τώρα, είναι ότι δυο υπάλληλοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εξετάζουν αυτά τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί και ψάχνουν στο συγκεκριμένο σημείο μήπως υπάρχει και κάτι άλλο, το οποίο δεν πρέπει να καταστρέψει η εταιρεία του φυσικού αερίου κατά την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης του αγωγού.

Ερ: Από την άλλη πλευρά βιαζόμαστε επειδή είναι η οδός Βενιζέλου. Ένας κεντρικός δρόμος της πόλης.

Απ: Το έχουμε επισημάνει και εμείς αλλά και η ΔΕΔΑ ΑΕ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Είναι κεντρικότατος δρόμος ο οποίος έχει πάρα πολύ κίνηση και θα πρέπει ότι γίνει να γίνει άμεσα. Η ΔΕΔΑ είχε σχεδόν ολοκληρώσει την εργασία και ήδη είχε τοποθετηθεί ο αγωγός στην ίδια ευρύτερη περιοχή. Θα ήμασταν στην αποκατάσταση του οδοστρώματος αν δεν είχε συμβεί αυτή η καθυστέρηση. Στα κεντρικά σημεία έχουμε ρίξει βάρος ώστε να γίνονται γρήγορα οι αποκαταστάσεις για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Πιστεύω ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία αντιλαμβάνεται ότι το σημείο που γίνονται οι εργασίες και έχουν εντοπιστεί οι αρχαιότητες είναι κεντρικότατο και θα πρέπει και αυτοί να κάνουν τις δουλειές τους ακόμη πιο γρήγορα, προκειμένου να δούμε και να ολοκληρώσουμε τις εργασίες εκεί. Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα των επόμενων ημερών να δώσει ανακοίνωση-πόρισμα και άδεια συνέχισης των εργασιών η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Ερ: Πότε θα γίνουν οι πρώτες συνδέσεις φυσικού αερίου; Το δίκτυο κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό και κατασκευάζεται. Εκεί που έγινε, θα μπορεί να γίνει χρήση του οικιακού φυσικού αερίου, αρκεί να γίνουν τα βανοστάσια. Που είναι τα βανοστάσια; Σε ποια φάση είναι τα έργα της κατασκευής τους;  Πόσα είναι τα απαραίτητα;

Απ: Τα βανοστάσια είναι ένα στο Χαλκερό απ’ όπου ξεκινάει ο χαλύβδινος, ο μεγάλος αγωγός που φέρνει το αέριο. Ένα δεύτερο στην Άσπρη Άμμο και ένα τρίτο είναι στην περιοχή του Περιγιαλίου. Τα βανοστάσια σαν κατασκευές είναι ολοκληρωμένα. Έχουν κατασκευαστεί και έχουν γίνει και τα τεστ αντοχής τους προκειμένου να δούμε ότι δε θα έχουν πρόβλημα κατά τη λειτουργία τους. Νομίζω ότι σε μια εβδομάδα, δέκα ημέρες όπως υπολογίζουμε εκτός απροόπτου και σύμφωνα με το χρονικό περιθώριο,  να έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές στην περιοχή του Περιγιαλίου, προκειμένου να γίνει η τοποθέτηση του τελικού βανοστασίου που θα φέρνει το αέριο μέσα στην πόλη. Νομίζω ότι ο υπόλοιπος ο αγωγός -ο πλαστικός- που έχει τοποθετηθεί μέσα στην πόλη για το αέριο, ως ένα βαθμό στις κεντρικές οδούς έχει ολοκληρωθεί. Στην οδό Θάσου, στην οδό Κολοκοτρώνη, στην οδό Κουντουριώτου. Οπότε σε όλα αυτά τα τμήματα του αγωγού να πω ότι έχουν γίνει και τα δοκιμαστικά τεστ και έχει δοκιμαστεί η αντοχή τους. Έχει ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία και είναι έτοιμος αυτός ο αγωγός να δώσει φυσικό αέριο για οικιακή  χρήση. Μένει μόνο η τοποθέτηση του βανοστασίου, το οποίο  στο επόμενο διάστημα μέσα στο Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις πρώτες  συνδέσεις εδώ στην Καβάλα. Είμαστε ένα βήμα πριν τις πρώτες συνδέσεις.

Ερ: Έρχεται η ώρα, μάλλον θα ζεσταθούμε τον επόμενο χειμώνα με φυσικό αέριο.

Απ: Είμαστε ακριβώς ένα στάδιο πριν γίνει η παροχή του φυσικού αερίου στο ήδη κατασκευασμένο δίκτυο της πόλης. Είναι θετικό γιατί ξεκινήσαμε με αυτή την προοπτική. Ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι του αγωγού, μέσα στο 2022 και στη συνέχεια να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση όλου του δακτυλίου που θα καλύπτει όλη την πόλη, μέσα στο 2023.

Ερ: Υπάρχουν ήδη πελάτες στη ΔΕΔΑ; Πόσοι είναι αυτοί; Σας έχει πει η ΔΕΔΑ;

Απ: Κάποια στιγμή υπήρχαν γύρω στις 1000-1100 αιτήσεις. Υπολογίζω τώρα θα έχουν αυξηθεί. Αιτήσεις μπορεί να κάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος στην πόλη, για να έχει και μια εικόνα η ΔΕΔΑ σε ποιες περιοχές έχει υψηλότερη ζήτηση προκειμένου να δώσει προτεραιότητα στην κατασκευή του αγωγού σε εκείνη την περιοχή.

Διαβάστε επίσης