• 19 Απριλίου 2024,

Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία της Καβάλας από τον Γενάρη: Οι μαθητές γνωρίζουν τη γειτονιά τους!

 Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία της Καβάλας από τον Γενάρη: Οι μαθητές γνωρίζουν τη γειτονιά τους!

Η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση μαζί με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημωφέλεια θα υλοποιήσουν από τον Γενάρη (μετά τις διακοπές των εορτών) ένα πρωτοποριακό και πιλοτικό πρόγραμμα. Τίτλος του «Γνωρίζω τη γειτονιά μου, γνωρίζω την πόλη μου». Στα σχολεία του Δήμου στάλθηκε ήδη το πρώτο υλικό ενημέρωσης. Τα σχολεία δηλώνουν συμμετοχή ενώ σύντομα, για την προετοιμασία του προγράμματος, θα υπάρξουν σεμινάρια προς εκπαιδευτικούς.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε Καβάλας, η Δημωφέλεια Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», προτίθενται να υλοποιήσουν πιλοτικό πρόγραμμα, ενταγμένο στη θεματολογία των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Γνωρίζω τη γειτονιά μου, γνωρίζω την πόλη μου».

Το πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε μετά από μια σειρά προβληματισμών και συζητήσεων με τους εκπαιδευτικούς,  όπου τέθηκαν τα εξής ερωτήματα: Τι  γνωρίζουν τα παιδιά για τη γειτονιά και την πόλη που ζουν και κατά πόσο αυτές ανταποκρίνονται στα όνειρα και τις προσδοκίες τους; Πολύ περισσότερο, πόσο αυτά τα παιδιά μπορούν να νιώσουν συμμέτοχοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ίδια τους τη ζωή;

Ακόμη έγινε φανερό πως όταν η γνώση συνδυάζεται με δράσεις που επικεντρώνονται σε θέματα αστικής αειφορίας και αστικού περιβάλλοντος, μέσα από τις δυναμικές και τις βιωματικές παρεμβάσεις των σχολείων, είναι δυνατή η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών αλλά και των κατοίκων της πόλης, πράγμα που θα επηρεάσει τόσο την καθημερινότητα τους μέσα οικισμό, όσο και την ποιότητα του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια την ποιότητα της ζωής τους. Σε αυτό το πλαίσιο όλοι οι προαναφερθέντες φορείς προχωρούν στη δημιουργία πιλοτικού προγράμματος με τίτλο: «Γνωρίζω τη γειτονιά μου, γνωρίζω την πόλη μου» με σκοπό να γνωρίσουν και στη συνέχεια να ενδυναμωθούν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές αλλά και οι πολίτες στην προσπάθεια δημιουργικής ενασχόλησης με ζητήματα του άμεσου περιβάλλοντος και της καθημερινότητας στην τοπική τους κοινωνία.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις αρχές της διαθεματικότητας του αναλυτικού προγράμματος, θα έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή που ζουν. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα της βιωματικής συμμετοχής των παιδιών, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες εκπαιδευτικές διαδρομές στη γειτονιά/περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο τους. Οι διαδρομές αυτές θα υποστηρίζονται κατόπιν συνεννόησης με τα σχολεία, από τον κ. Απόστολο Τσομπανόπουλο (Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Υπολογιστών), ιδρυτή και διαχειριστή του προγράμματος «Βόλτα στην Καβάλα».

Μέσω της περιήγησης στους δρόμους και στα κτήρια της κάθε περιοχής, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία:

Να έρθουν σε επαφή με την ιστορία τους (προέλευση ονόματος, ιστορία κτηρίων/συνοικίας). Να φωτογραφίσουν ή να ζωγραφίσουν θέματα που τους κάνουν εντύπωση.  Να συζητήσουν, αν υπάρχει η δυνατότητα, με επαγγελματίες της περιοχής και να πάρουν πληροφορίες για το επάγγελμά τους.

Να προτείνουν αλλαγές και να επιχειρήσουν να τις υλοποιήσουν

Η κάθε περιήγηση θα μπορεί να προετοιμάζεται από κοινού με τους μαθητές για τον καθορισμό της διαδρομής και των σημείων ενδιαφέροντος και για την απόκτηση των απαιτούμενων αδειών, όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες. Επίσης, στις περιηγήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν και κάποιοι γονείς ως συνοδοί ή/και πάροχοι πληροφοριών. Το πρόγραμμα θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα και οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν σε αυτό αρχικά θα επιμορφωθούν με ειδικά σεμινάρια, στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους ένα σημαντικό αριθμό, ειδικών με το θέμα, συνεργατών για την επιστημονική στήριξη του προγράμματος και τέλος όλο το πρόγραμμα θα υποστηρίζεται από εκπαιδευτικό πακέτο με φύλλα δραστηριοτήτων για την υλοποίηση του. Τα κατά τόπους προγράμματα θα υλοποιηθούν με τη μορφή πιλοτικού δικτύου και κατόπιν της σύστασης αυτού θα πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών, τόσο στην έναρξη όσο και στη διάρκεια της υλοποίησης των προγραμμάτων.

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργηθεί: Σειρά επιμορφωτικών συναντήσεων για τη σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Εκπαιδευτικό πακέτο με υλικό υποστήριξης

Δημιουργία ηλεκτρονικού δικτύου ως πλατφόρμα επικοινωνίας, για τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών. Πρωτόκολλο συνεργασίας των συμμετεχόντων φορέων με τις σχολικές μονάδες.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, όταν ολοκληρωθεί, θα παρουσιαστεί από τα συμμετέχοντα σχολεία στο κοινό του Δήμου Καβάλας σε διήμερη εκδήλωση, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίες, ομιλίες από καβαλιώτες συγγραφείς, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, καθώς και σύγκληση μαθητικού συνεδρίου για να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να παρουσιάσουν άμεσα τα αποτελέσματα και τις προτάσεις τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης