Πιο αργά οι συμψηφισμοί της απλήρωτης επιδότησης εργασίας

 Πιο αργά οι συμψηφισμοί της απλήρωτης επιδότησης εργασίας

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου το πρωί πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη (φωτογραφία) για το διαδικαστικό θέμα των συμψηφισμών στην απλήρωτη επιδότηση εργασίας (12% και 4%) των επιχειρήσεων της ΑΜΘ. Οι πρόεδροι των πέντε Επιμελητηρίων συζήτησαν το θέμα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Του ζήτησαν το αναμενόμενο και φυσιολογικό, η διαδικασία των συμψηφισμών να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δυστυχώς η ταχύτητα στην εξέταση των φακέλων των επιχειρήσεων δεν εξασφαλίζεται αν και οι αιτήσεις για την πραγματοποίηση των συμψηφισμών αποδεικνύεται ότι είναι πολύ λιγότερες του αναμενομένου!

Κάποιες επιχειρήσεις εν τω μεταξύ έκλεισαν και δεν υπάρχουν. Κάποιες άλλες μάλλον δεν πιστεύουν στους συμψηφισμούς.

Κι ενώ αυτοί προετοιμάζονται να γίνουν για το καλό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όσοι τελικά επωφεληθούν δεν θα είναι αυτοί που δικαιούνταν την επιδότηση εργασίας. Μάλλον θα είναι πολύ λιγότεροι. Θα γίνει εν τω μεταξύ και μια προσπάθεια ώστε να κατατεθούν κι άλλες αιτήσεις αφού η προθεσμία δεν έληξε.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας είπε στην Πρωινή ότι συμψηφισμό για την απλήρωτη επιδότηση εργασίας ζητά σήμερα το 50% των εταιριών, επιχειρήσεων κτλ που την δικαιούνται. Οι υπόλοιπες αιτήσεις δεν κατατέθηκαν ή δεν κατατέθηκαν ακόμη.

Στο Ν. Καβάλας φέρονται να έχουν κατατεθεί 230, από αυτές οι 150 αφορούν επιχειρήσεις και εταιρίες στο Δήμο Καβάλας. «Χρόνος υπάρχει για περισσότερες αιτήσεις» είπε ο κ. Δέμπας. Δεν αποκλείεται μάλιστα το προσεχές διάστημα το Επιμελητήριο να παρέμβει ώστε να βρει και να πείσει τις επιχειρήσεις να μπουν με μια αρχική τους αίτηση στη διαδικασία.

Πότε όμως θα γίνουν αυτοί οι συμψηφισμοί;

Με τα έως πρόσφατα στοιχεία θα γίνονταν ως το Μάρτιο. Ο ΟΑΕΔ δια του διοικητή του παρουσίασε σειρά προβλημάτων που τους καθυστερούν. Κατά συνέπεια το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει συμψηφισμούς ως τον Ιούνιο. Ίσως και λίγο αργότερα. Ο κ. Πρωτοψάλτης επικαλέστηκε στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Πέμπτης το ζήτημα των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού.

Θύμισε ότι προσωπικό του ΟΑΕΔ εργάζεται από το σπίτι, όπου δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο φάκελο κάθε επιχείρησης κτλ. Υπολογίζεται και αναφέρθηκε στη τηλεδιάσκεψη ότι μέχρι να μπουν στην τελική ευθεία οι συμψηφισμοί θα μεσολαβήσει διάστημα 2-3 μηνών προκαταρκτικών ελέγχων. Αυτοί θα γίνουν στον ΟΑΕΔ. Στη συνέχεια ο ΟΑΕΔ θα υπολογίζει το ποσό και εγκρίνει τον κάθε συμψηφισμό. Θα τον στείλει στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κι εκεί δεν υπάρχουν ξεχωριστές διαδικασίες; Άρα θα αργήσουμε αρκετά. Παρόλα αυτά οι συμψηφισμοί στο τέλος θα γίνουν. Ας μείνουμε σε αυτό το ευχάριστο γεγονός που όπως τα πάντα στην Ελλάδα, θα καθυστερήσει.

Για την ίδια τηλεδιάσκεψη ο κ. Μάρκος Δέμπας έκανε την Παρασκευή την ακόλουθη ανάρτηση: «Σε μια εποικοδομητική τηλεδιάσκεψη με τον Διοικητή ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη τον ΓΔ κ. Μπουγιακλη, και την Περιφερειακή Διευθύντρια ΑΜΘ κ. Πέππα θέσαμε με τους συναδέλφους Προέδρους Επιμελητηρίων της Περιφέρειας ΑΜΘ ζητήματα που αφορούν το 4 & 12% και γενικότερα την συνεργασία μας με τον ΟΑΕΔ και τα τοπικά γραφεία του».

Σε κάθε ευκαιρία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας σημειώνει και τονίζει την καλή συνεργασία του φορέα που εκπροσωπεί με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στην Καβάλα. Τόσο το τοπικό τμήμα όσο και το περιφερειακό.

Διαβάστε επίσης