• 15 Μαΐου 2024,

Πιθανόν δύο ΔΕΥΑ στο Ν. Καβάλας, προς κατάργηση οι Πολεοδομίες!

 Πιθανόν δύο ΔΕΥΑ στο Ν. Καβάλας, προς κατάργηση οι Πολεοδομίες!

Ανεξάρτητα από τις άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες σχετικά με το νερό, πρωτοβουλίες που έφτασαν και στο κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζεται η αγωνία των Δημάρχων και των Προέδρων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) για το  μέλλον αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων.

Φαίνεται ότι το θέμα θα απασχολήσει τα δύο μέρη μετά τις Ευρωεκλογές χωρίς προς το παρόν να γνωρίζουμε και πολλές λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα συμβεί. Επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρχει μία δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ανά Νομό που στην περίπτωση του Νομού Καβάλας πιθανόν να είναι δύο. Καθώς όπου υπάρχουν νησιά οι δημοτικές επιχειρήσεις αυτού του είδους μάλλον διατηρούνται.

Αν λοιπόν προσπαθήσουμε να μαντέψουμε ποιο είναι το αύριο των ΔΕΥΑ του Νομού Καβάλας, θα φτάσουμε σε ένα πρώτο συμπέρασμα και εκτίμηση δύο ΔΕΥΑ. Αυτή που θα προέλθει από τη συνένωση των ΔΕΥΑ Καβάλας- Παγγαίου και Νέστου και της ΔΕΥΑ Θάσου. Το κράτος από τη μια προωθεί αυτές τις συγχωνεύσεις, από την άλλη υπόσχεται ότι το νερό θα παραμείνει δημοτική αρμοδιότητα.

Το Υπουργείο Ενέργειας που χειρίζεται το θέμα συχνά ανακοινώνει ότι οι ΔΕΥΑ σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις θεσμικές τους υποχρεώσεις. Κι έτσι επιλέγει να τις συγχωνεύσει, για να τις κάνει υποτίθεται πιο ισχυρές.

Η διαβούλευση που έχει υποσχεθεί, έχει προετοιμαστεί και ενδεχομένως έχει ξεκινήσει αλλά δεν έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της. Τελευταίο και πιο πρόσφατο νέο που προκύπτει στην Αθήνα και αφορά πάλι την αυτοδιοίκηση, σχετίζεται με τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ).

Υπάρχει μία πρωτοβουλία έμμεσης κατάργησης των Πολεοδομιών ώστε οι οικοδομικές άδειες να εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά κι από τη διαδικασία του ΤΕΕ. Στη συνέχεια ένα νέο σώμα πιστοποιημένων μηχανικών πιθανώς μόνο του ιδιωτικού τομέα, να αναλαμβάνει να ελέγχει τα οικοδομικά ιδιωτικά έργα που εν τω μεταξύ θα έχουν ξεκινήσει.

Διαβάστε επίσης