Κείμενο του Χρήστου Αρβανιτόπουλου
Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας είπε έχουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επειδή καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή, πράγμα εν μέρει σωστό, χωρίς βεβαίως να είναι η πραγματική αιτία. Η δήλωση μάλιστα αυτή ανατρέπεται από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ που το ποσοστό παραβατικότητας στους ελέγχους της έφτασε περίπου στο 30%, αυξημένο κατά 2,5 μονάδες σε σχέση με το 2024.
Όμως ο Πρωθυπουργός μας θα πρέπει να ξέρει ότι όταν ο πληθωρισμός καλπάζει, η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται και οι φορολογούμενοι αισθάνονται ότι το «καθαρό» τους εισόδημα δεν επαρκεί για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Κατά συνέπεια η φοροδιαφυγή γίνεται ένα μέσο επιβίωσης ή διατήρησης του βιοτικού επιπέδου τους.
Γι’ αυτό λοιπόν μέλημα κάθε Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ο έλεγχος των τιμών και η μείωση της φορολογίας να είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης του ελέγχου τους.
Δυστυχώς και η φοροδιαφυγή θα αυξηθεί και οι πολίτες, όσοι δε μπορούν να διαφύγουν, θα γίνονται φτωχότεροι, όσο ακολουθείται αυτή η οικονομική πολιτική!

