• 25 Απριλίου 2024,

Πως πήρε το όνομά του το ξενοδοχείο «Νεφέλη»

 Πως πήρε το όνομά του το ξενοδοχείο «Νεφέλη»

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης

 

Με αφορμή το πλούσιο και πολύτιμο αρχείο της Πρωινής, μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία έρχεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Είναι η ιστορία της ονοματοδοσίας του ξενοδοχείου της Καβάλας «Νεφέλη» επί της οδού Ερυθρού Σταυρού.

Το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Φεβρουαρίου του 1968, πριν δηλαδή ακριβώς πενήντα χρόνια, δημοσιεύεται στα αντίστοιχα φύλλα της Πρωινής μια αξιοπερίεργη και εντελώς ξένη για την σημερινή εποχή αγγελία. Η αγγελία αυτή που ήταν δημοσιευμένη μέσα σε τρίστηλο πλαίσιο έλεγε συγκεκριμένα τα εξής:

 

«Ζητείται νουνός. Έπαθλον δρχ. 5.000. Η ξενοδοχειακή επιχείρησις Θεοδώρου Β. Χρηστίδου, Καραολή – Δημητρίου 44 τηλ. 35-92 εν Καβάλα, προκηρύσσει διαγωνισμόν δια την ονομασίαν του ανεγειρομένου ξενοδοχείου της επί της παραλιακής Λεωφόρου έναντι Μουσείου. Συμμετοχή έγγραφος με πλήρη στοιχεία μέχρι 20ης Φεβρουαρίου 1968. Πενταμελής επιτροπή θα κρίνει τας προτάσεις. Εις περίπτωσιν καθ’ ήν το αυτό όνομα προταθή υπό πολλών θα γίνη κλήρωσις».

 

Η αγγελία αυτή μας κίνησε το ενδιαφέρον να μάθουμε τη συνέχεια της ιστορίας και αν είχε τελικά κάποια θετική έκβαση εκείνος ο διαγωνισμός.

Επικοινωνήσαμε λοιπόν με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Νεφέλη» κ. Ντίνο Χρηστίδη που ευγενικά μας έδωσε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που ζητήσαμε.

Πράγματι λοιπόν ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε όχι απλώς με μεγάλη επιτυχία αλλά και με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Η επιτροπή έλαβε γράμματα ακόμη και από το εξωτερικό, που πρότειναν διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων μερικά ήταν πολύ αστεία και εντελώς ακατάλληλα για την περίπτωση αλλά υπήρχαν και πολύ περισσότερα τα οποία παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ωστόσο η επιτροπή κατέληξε στο όνομα «Νεφέλη» το οποίο –όπως θυμάται ο κ. Χρηστίδης- πρότειναν τρεις εκ των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό μεταξύ των οποίων ήταν μια μαθήτρια από το γυμνάσιο Θηλέων της Καβάλας και μια δασκάλα από τα Νέα Μάλγαρα της Θεσσαλονίκης.

Όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα και επρόκειτο να γίνει η κλήρωση μεταξύ των τριών επιτυχόντων για την είσπραξη του επάθλου των 5.000 δραχμών, οι νικητές πρότειναν στην επιτροπή (και έγινε αποδεκτό) να μη γίνει κλήρωση αλλά να μοιραστεί το ποσό ισόποσα στους τρεις.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι 5.000 δραχμές το 1968 δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό ακόμη κι αν μοιραζόταν στα τρία.

Την επιτροπή που έκρινε το αποτέλεσμα αποτελούσαν οι ιδιοκτήτες Θεόδωρος και Κωνσταντίνος Χρηστίδης, ο εργολάβος μηχανικός Νίκος Κόρακας που κατασκεύασε το ξενοδοχείο, ο Στάθης Χαλκιόπουλος και ο τραπεζικός και οικονομικός σύμβουλος της επιχείρησης του Θεόδωρου Χρηστίδη Μιχάλης Παπαθανασίου.

Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι η ανέγερση του ξενοδοχείου ολοκληρώθηκε στις αρχές του 1969 και άρχισε να λειτουργεί την Μεγάλη Εβδομάδα εκείνης της χρονιάς. Ήταν το πρώτο από τα τρία ξενοδοχεία που λειτουργούν σήμερα στην οδό Ερυθρού Σταυρού της Καβάλας.

Τέλος πρέπει να σχολιάσουμε θετικά την απόφαση των ιδιοκτητών να δώσουν το όνομα στο ξενοδοχείο τους με έναν όχι απλώς πρωτότυπο αλλά –ας πούμε- και δημοκρατικό τρόπο, απευθυνόμενοι ευρύτερα στον κόσμο χωρίς να περιοριστούν στην αλαζονική -εν πολλοίς- λογική του «δικιά μου επιχείρηση είναι και την ονομάζω όπως γουστάρω». Αποτελεί μια πράξη ευγένειας, δημοκρατικής ευαισθησίας αλλά συγχρόνως και επιχειρηματικής ευστροφίας αφού με τον τρόπο αυτό γινόταν και μια ευρείας κλίμακας διαφήμιση και προβολή μιας ξενοδοχειακής μονάδας που επρόκειτο να λειτουργήσει λίγο αργότερα με μεγάλη μάλιστα επιτυχία όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια αφού πλέον συμπληρώνει σε ένα χρόνο μισό αιώνα ζωής και αδιάλειπτης λειτουργίας. Δεν είναι και λίγο, για να λέμε την αλήθεια!!!

Διαβάστε επίσης