• 26 Απριλίου 2024,

Ποτόλιας και Σιμιτσής συμφωνούν: Η ουσία για την υπόθεση της Καλαμίτσας δεν αλλάζει

 Ποτόλιας και Σιμιτσής συμφωνούν: Η ουσία για την υπόθεση της Καλαμίτσας δεν αλλάζει

Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παραλία της Καλαμίτσας σχολίασαν το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής, ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας.

Το συμπέρασμα των δηλώσεων και των δύο είναι το ίδιο. Τα νέα που έγιναν γνωστά μέσα και μετά από την προσφυγή της κ. Ιωσηφίδου δεν αλλάζουν -είπαν οι Σιμιτσής και Ποτόλιας- την ουσία της υπόθεσης. Για το Χρήστο Ποτόλια όλα τα δεδομένα παραμένουν ίδια.

Ο κ. Ποτόλιας είπε ειδικότερα στη συνέντευξή του: «Δεν αλλάζει κάτι στην ουσία. Αργά ή γρήγορα οι καβαλιώτες θα κληθούν να πληρώνουν για το μπάνιο τους στην Καλαμίτσα. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα το επιτρέψουμε. Αρκεί την ώρα της διεκδίκησης να έρθει κοντά μας και ο κόσμος. Χρειάζεται διεκδίκηση που θα κάνει ο Δήμος Καβάλας και οι δημότες του».

Ο Κωστής Σιμιτσής έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στην υπόθεση, τονίζοντας ότι ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε ότι η Καλαμίτσα είναι ιδιοκτησία του δημοσίου. Θυμήθηκε μάλιστα ότι ανέκαθεν ήταν ιδιοκτησία του δημοσίου. Από το 1946 και μετά.

Το 1960 -είπε ο Κωστής Σιμιτσής- μεταβιβάστηκε στον ΕΟΤ Και πρόσφατα στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Τη γνωστή μας ΕΤΑΔ. Ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε ότι η Καλαμίτσα ανήκει στο δημόσιο, είπε ο πρώην Δήμαρχος. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στην ίδια παραλία και σε ένα μικρό κομμάτι της υπάρχει ιδιοκτησία και των Δημόσιων Κτημάτων.

Υπηρεσία επίσης του ελληνικού δημοσίου. Για την παραχώρηση της Καλαμίτσας στο Δήμο Καβάλας το 1985 ο κ. Σημιτσής είπε ότι αυτό έγινε με νόμο. Με κοινή υπουργική απόφαση, για την οποία ο Δήμος Καβάλας δεν χρειάστηκε να υπογράψει πουθενά. Μόνο –είπε- υπέγραψαν οι υπάλληλοι του Δήμου που παρέλαβαν εκείνη την περίοδο την Καλαμίτσα.

Ο Κωστής Σιμιτσής θυμήθηκε και ανέφερε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας του 2016, με την οποία το τότε δημοτικό συμβούλιο ζήτησε από την ΕΤΑΔ να παραχωρήσει την Καλαμίτσα στο Δήμο Καβάλας.

Εννοώντας ότι και το 2016 η διοίκηση της κ. Τσανάκα δεν γνώριζε ή δεν ανέφερε ποτέ την εκκρεμότητα που υπήρχε (και συνεχίζει να υπάρχει στο Εθνικό Κτηματολόγιο). Σύμφωνα με τον κ. Σιμιτσή ο Δήμος Καβάλας δήλωσε την Καλαμίτσα ως δική του ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο το 2004, παρόλα αυτά -συνεχίζει ο Κωστής Σιμιτσής- δε γίνεται να διεκδικήσει κάτι από την περιοχή ο Δήμος Καβάλας αφού δεν διαθέτει τίτλο ιδιοκτησίας.

Στο σενάριο όπου ο Δήμος Καβάλας προλαβαίνει το δημόσιο και επωφεληθείτε του νόμου. Άρα είναι δική του η παραλία της Καλαμίτσας, ένα σενάριο που είναι πολύ δύσκολο να γίνει πράξη, ακόμη και τότε σημειώνει ο κ. Σιμιτσής ο Δήμος Καβάλας θα χρειαστεί να αποζημιώσει το δημόσιο για την έκταση που θα αναλάβει.

Διαβάστε επίσης