• 7 Μαΐου 2024,

Που και πως επηρεάζονται οι 9 υποψήφιοι Δήμαρχοι Καβάλας από τις αλλαγές στον «Κλεισθένη»

 Που και πως επηρεάζονται οι 9 υποψήφιοι Δήμαρχοι Καβάλας από τις αλλαγές στον «Κλεισθένη»

Κατατέθηκε την Πέμπτη 7 Μαρτίου στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο «Κλεισθένη». Αν και οι κυριότερες αλλαγές ήταν από καιρό γνωστές, οριστικοποιείται ένα διαφορετικό «περιβάλλον» στο οποίο οφείλουν να κινηθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Στην περίπτωση του Δήμου Καβάλας όπου σήμερα υπάρχουν 9 υποψήφιοι δήμαρχοι, οι αλλαγές αφορούν το όριο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Πλέον – εφόσον ψηφιστεί η πρόταση του Υπουργείου- ο μέγιστος αριθμός υποψήφιων δημοτικών συμβούλων Καβάλας είναι 62. Ελάχιστος 41. Οι υποψήφιοι των τοπικών συμβουλίων μπορούν συνολικά είναι περισσότεροι. Έτσι αν κάποιος συνδυασμός εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στα τοπικά μπορεί να φθάσει σε ένα ψηφοδέλτιο με 150-160 συνολικά υποψηφίους. Ωστόσο κανείς από τους 9 συνδυασμούς δεν θα κινηθεί με αυτόν τον τρόπο αφού άπαντες παραδέχονται τις συνεργασίες που θα έχουν αλλά και το ότι σε αρκετά χωριά θα υπάρξουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Στις αλλαγές του «Κλεισθένη» αναφέρεται ότι για κάθε τοπικό συμβούλιο δεν θα υπάρχει υποψήφιος πρόεδρος. Αυτός θα εκλέγεται μετά (στην προκειμένη περίπτωση τον Σεπτέμβρη του 2019). Με την προϋπόθεση να είναι πρώτος σε σταυρούς και να προέρχεται από τους δύο πρώτους συνδυασμούς. Σε χωριά με πληθυσμό άνω των 300 ατόμων δίδεται η δυνατότητα δύο σταυρών.

Στο άρθρο 50 του ίδιου νομοσχεδίου γίνεται λόγος για την θητεία όσων θα εκλεγούν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη 2019 έως 31 Δεκέμβρη 2023. 26 μήνες μετά την 1η Σεπτέμβρη του 2019 (στο μέσο της θητείας) ξαναγίνονται εκλογές για το προεδρείο των δημοτικών συμβουλίων και των δημοτικών επιτροπών.

Μέχρι σήμερα οι 9 υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας έχουν παρουσιάσει 387 υποψηφίους τους. Συνήθως δεν διευκρινίζουν ποιοι είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και ποιοι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι. Μέσω εκδηλώσεων ή δελτίων τύπου 7 υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν ανακοινώσει τους εξής υποψήφιους:

Δήμητρα Τσανάκα 77

Θόδωρος Μουριάδης 58

Μάκης Παπαδόπουλος 81

Βαγγέλης Παππάς 85

Άρης Βέρρος 32

Χρήστος Ποτόλιας 44

Κώστας Κουνάκος 10

Διαβάστε επίσης