Πραγματοποιήθηκαν στον Αμυγδαλεώνα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη γενοκτονία των Ποντίων (φωτογραφίες)

 Πραγματοποιήθηκαν στον Αμυγδαλεώνα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη γενοκτονία των Ποντίων (φωτογραφίες)

Κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασία άνω των 32 βαθμών και ζέστη ακόμη και στα σκιερά μέρη, έγιναν χθες το πρωί τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στον Αμυγδαλεώνα.

Το μνημείο που δείχνει την πόντια μάνα με το μωρό στην αγκαλιά, βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του χωριού. Σε ένα σημείο περιποιημένο που αναδεικνύει το έργο του καλλιτέχνη. Προηγήθηκε πολλών μηνών προσπάθεια κυρίως για τη συγκέντρωση του απαραίτητου χρηματικού ποσού. Αυτό «πέρασε» στο ταμείο του Δήμου όπου η γραφειοκρατία καθυστέρηση την πληρωμή του γλύπτη.

Κι όταν επιτέλους αυτό έγινε, τότε αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του.  Την ελληνική σημαία τράβηξαν (για να φανεί το μνημείο) ο Μητροπολίτης Στέφανος, ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης μαζί με τον 95χρονο κάτοικο της περιοχής Στέλιο Ζαμπίδη.

Συμβολικά στα αποκαλυπτήρια συμμετείχαν μικρά παιδιά, η νέα γενιά του χωριού.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της Κυριακάτικης θείας λειτουργίας. Εκτός των ήδη αναφερθέντων την παρακολούθησαν οι βουλευτές Λαζαρίδης- Πασχαλίδης- Ελευθεριάδου. Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων. Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες πολλοί εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων του Νομού Καβάλας, εκπρόσωποι αρχών, κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα κτλ.

Μετά τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη μίλησε και ο Δήμαρχος. Μεσολάβησε ο χαιρετισμός του προέδρου του τοπικού συμβουλίου κ. Δημήτρη Πουρσαϊτίδη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Έναν αιώνα μετά τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού η μνήμη παραμένει ζωντανή. Οι νεότουρκοι επιχείρησαν τότε να αφανίσουν από την περιοχή τον ποντιακό ελληνισμό. Μπορεί αριθμητικά να το κατάφεραν.

Απέτυχαν παταγωδώς να σβήσουν την ποντιακή ψυχή και την ιστορική μνήμη για τη γενοκτονία των ποντίων. Σκέψη και επιθυμία χρόνων ήταν να στηθεί ένα μνημείο ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους σφαγιάστηκαν και εκτοπίστηκαν από την περιοχή του πόντου. Για την πραγματοποίηση και επιτυχή υλοποίηση του μνημείου αυτού δούλεψαν, συνεργάστηκαν και συνέβαλαν πολλοί.  Όλοι αξίζουν ένα θερμό ευχαριστώ.

Θα ξεκινήσω ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη και τον ιερέα του ναού πατέρα Νεκτάριο. Ευχαριστούμε τη διοίκηση του Δήμου και το Δήμαρχο. Ακολούθησαν κι άλλοι που έγιναν αρωγοί της προσπάθειας.

Επιγραμματικά να αναφέρω την εταιρία Δερμιτζάκης στη Χρυσούπολη, την εταιρία Θερμοπλαστική και τον κ. Μπαλόγλου Βασίλειο, την κλινική Λυδία, την εταιρία του κ. Παπαδόπουλου Βαλέριου, την εταιρία του κ. Παπαδόπουλου (είδη υγιεινής) στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα, την εταιρία Χρήστου Πασχαλίδη στα Αμισιανά, τους αδελφούς Τασιάδη στον Αμυγδαλεώνα, την εταιρία του Λευθέρη Καρασαββίδη στο Πολύστυλο, την εταιρία φούνοι Φελλαχίδη, την εταιρία ΕΚΟ Αφοί Πούλου στην Καβάλα, το γραφείο τελετών Άγγελος στον Αμυγδαλεώνα, το ιδιωτικό ΚΤΕΟ στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα. Φυσικά κι όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια από το υστέρημα τους. Η βοήθεια αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθεια».

Διαβάστε επίσης