Πρόσφυγες & κάτοικοι στο βωμό της πολιτικής σπέκουλας;

 Πρόσφυγες & κάτοικοι στο βωμό της πολιτικής σπέκουλας;

Νέος γύρος συζητήσεως για το προσφυγικό θέμα αναμένεται σήμερα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας όπου η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα θα ανακοινώσει ενέργειες που εκδηλώθηκαν στο μεσοδιάστημα. Με δεδομένη την τεταμένη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί εντός της αιθούσης λόγω διαμαρτυριών των κατοίκων του Περιγιαλίου, η δήμαρχος ευελπιστεί ότι δε θα επαναληφθούν ανάλογες σκηνές.

Τα νεότερα που πρόκειται να ανακοινώσει η δήμαρχος δεν αφορούν και στις καλύτερες δυνατές εξελίξεις, έστω κι αν για την κ. Τσανάκα είναι οι αναμενόμενες. Οι συναντήσεις της δημάρχου θα εξελισσόταν και την Τετάρτη επομένως, οτιδήποτε νεότερο θα ανακοινωθεί το βράδυ της Πέμπτης στη συνεδρίαση του σώματος.

Η κ. Τσανάκα μέσω ραδιοφωνικών δηλώσεών της στην ΠΡΩΙΝΗ αναρωτήθηκε που άραγε κατευθύνθηκαν οι χιλιάδες των προσφύγων που είχαν καταλύσει στην Ειδομένη, στον Πειραιά και στο Ελληνικό. Είναι αδύνατο αυτές οι χιλιάδες των προσφύγων να εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας κι έτσι η κ. Τσανάκα εμφανίστηκε σίγουρη για την κατανομή τους σε όλη την Ελλάδα, με κάθε περιοχή να υποδέχεται το «μερίδιο» που της αναλογεί.

Η πολιτεία πάντως δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει το σχεδιασμό της για την ενσωμάτωση των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, επεσήμανε η δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι η γκετοποίησή τους θα είναι ότι το χειρότερο. Από τις 27.000 προσφύγων, νούμερο που υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά τίθεται εν αμφιβόλω, μόνο 1.000 άτομα έχουν αποχωρήσει. Οι υπόλοιποι επιθυμούν να ταξιδέψουν προς τη Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο ποιες βορειοευρωπαϊκές χώρες θα τους δεχθούν ύστερα από τα δραματικά πρόσφατα περιστατικά;

Αναφορικά με τους κατοίκους του Περιγιαλίου κι ενδεχόμενες κινητοποιήσεις εκ μέρους τους προκειμένου να αποτραπεί η μεταστέγαση των προσφύγων στο στρατόπεδο, η Δήμητρα Τσανάκα υπογράμμισε: «Οι κάτοικοι του Περιγιαλίου έχουν χωριστεί στα δύο και γίνονται αντικείμενο πολιτικής σπέκουλας, προφανώς διότι έρχονται εκλογές και μυρίζει μπαρούτι. Εγώ, που δεν ενδιαφέρομαι για τις ψήφους των βουλευτικών εκλογών, είμαι από τους ελάχιστους που προσπαθώ να δράσω ενωτικά βρίσκοντας ρεαλιστικές και πρακτικές λύσεις».

 

Διαβάστε επίσης