Πρόστιμο 70.000 ευρώ στην Avin λόγω ρύπανσης κοντά στη Ν. Καρβάλη

 Πρόστιμο 70.000 ευρώ στην Avin λόγω ρύπανσης κοντά στη Ν. Καρβάλη

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου αναρτήθηκε στη Διαύγεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απόφαση που υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης.

Έχει αποδεχθεί πλήρως την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, επιβάλλει πρόστιμο 70.000 ευρώ στην εταιρεία AVIN Oil (πρώην Revoil). Οι εγκαταστάσεις της οποίας –εγκαταστάσεις (δεξαμενές) αποθήκευσης υγρών καυσίμων- βρίσκονται στην περιοχή μετά τη Νέα Καρβάλη, πλησίον της Εγνατίας οδού.

Η υπόθεση που ερεύνησε για μήνες η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 με υπόμνημα του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης Περιβάλλοντος και Ακτών Νέας Καρβάλης.

Το υπόμνημα που είχε τη μορφή καταγγελίας, κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καβάλας. Είχε αποδέκτες όλους σχεδόν τους τοπικούς παράγοντες και φορείς. Αναφέρονταν σε περιστατικό ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής και είχε σχέση με την διαδικασία καθαρισμού αγωγού της εταιρείας, ο οποίος χρησιμοποιείται στην φορτοεκφόρτωση καυσίμων. Αυτή η διαδικασία γίνεται με πλοία που χρησιμοποιούν αγκυροβόλιο στην ίδια θαλάσσια περιοχή (μετά τη Νέα Καρβάλη).

Επακολούθησε έγγραφο του Δήμου Καβάλας (9-10-2019) που ουσιαστικά επιβεβαίωσε την καταγγελία και την ρύπανση. Την προσδιόρισε δε στην περιοχή Πικρονέρι της Νέας Καρβάλης.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα της απόφασης του Κώστα Αντωνιάδη έγιναν κι άλλες ενέργειες από διάφορες υπηρεσίες. Στο τέλος του προηγούμενου έτους πραγματοποιήθηκε αυτοψία στις εγκαταστάσεις της Avin και στην ευρύτερη περιοχή από τα μέλη του κλιμακίου ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος  (ΚΕΠΠΕ) της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Στο τελικό πόρισμα διαπιστώνεται διοχέτευση υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στο περιβάλλον και μη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων με βάση τους οποίους λειτουργεί η εγκατάσταση. Επιβεβαιώνεται όπως διαβάζουμε στη σχετική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, η χρήση θαλασσινού νερού αντί αέρα στον καθαρισμό του αγωγού.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης Περιβάλλοντος και Ακτών της Νέας Καρβάλης με τον οποίο επικοινωνήσαμε, διατυπώνει ακόμη και σήμερα την απορία για το που κατέληξαν τα βρώμικα νερά που τότε χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό του αγωγού. Ισχυρίζεται ότι αυτά βρέθηκαν ανατολικά των κτιριακών εγκαταστάσεων, σε έναν χείμαρρο μέσω του οποίου δεν αποκλείει να κατέληξαν στη θάλασσα. Ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Ιωσηφίδης επιφυλάσσεται να μιλήσει για την υπόθεση περαιτέρω καθώς όπως αφήνει να εννοηθεί αυτή εκκρεμεί και στη δικαιοσύνη.

Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντωνιάδη για το πρακτικό μέρος της επιβολής του προστίμου είναι συγκεκριμένη και αναφέρει: «Από το ποσό αυτό ποσοστό 50% θα εισπραχθεί υπέρ ΕΤΕΡΠΣ (Πράσινο Ταμείο) και 50% υπέρ της Π.Ε. Καβάλας.

Κατά της απόφασης χωρεί δικαίωμα άσκησης προσφυγής ενώπιων του Γ. Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τη δημοσιοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση.

Κατά της Απόφασης Επιβολής Προστίμου επιτρέπεται προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο εντός 60 ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της παρούσας στον παραβάτη, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ.1 του Ν.3900/10. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης προβεί σε εξόφληση του προστίμου με βάση την παραπάνω απόφαση και κατόπιν σχετικής δήλωσης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (οίκοθεν είσπραξη), υποχρεούται να αποστείλει στην υπηρεσία αντίγραφο του διπλοτύπου είσπραξης, προκειμένου να μας γνωστοποιήσει την εξόφλησή του.

Επισημαίνεται ότι η κατάθεση προσφυγής δεν αναστέλλει τη διαδικασία είσπραξης του προστίμου παρά μόνο αν αυτή συνοδεύεται και από την απόφαση αναστολής εκτέλεσης της παρούσης. Τόσο η προσφυγή όσο και η Απόφαση Αναστολής του προστίμου θα πρέπει υποχρεωτικά να κοινοποιούνται με ευθύνη του παραβάτη στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε Καβάλας.

Σε περίπτωση απράκτου της προθεσμίας του ανωτέρου 60ημέρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας εντέλλεται να προβεί στη διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης οφειλής δημοσίου εσόδου με ενημέρωση της ΔΟΥ Καβάλας, για περαιτέρω ενέργειες».

 

 

Διαβάστε επίσης