• 19 Απριλίου 2024,

Πρώτα σχόλια και αντιδράσεις από τον Τάσο Μπίλια: «Κι αυτή είναι Κυβέρνηση Αθηνών»

 Πρώτα σχόλια και αντιδράσεις από τον Τάσο Μπίλια: «Κι αυτή είναι Κυβέρνηση Αθηνών»

Ο Τάσος Μπίλιας είναι επαγγελματίας του τουρισμού στη Θάσο. Μετέχει ταυτόχρονα και στο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου. Την Τετάρτη το απόγευμα, με πρόσφατο νέο το κλείσιμο των συνόρων στη Νυμφαία, μιλήσαμε μαζί του. Διαπιστώσαμε απογοήτευση, θυμό. Άγνοια για το λόγο που έκλεισε χωρίς προειδοποίηση η συγκεκριμένη δίοδος τουριστικής επικοινωνίας με Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι γίνεται από τουριστικής πλευράς στη Θάσο από την 1η Ιουλίου και μετά; Τα σύνορα άνοιξαν από τις 15 Ιουνίου.

Απ: Η κατάσταση παραμένει να είναι ήσυχη. Δεν φάνηκε κάποια κίνηση περισσότερο.  Λένε ότι άνοιξε η τουριστική περίοδο και επίσημα την 1η Ιουλίου όμως αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μας απογοητεύσει περισσότερο με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν τα σύνορα στην περιοχή  της Νυμφαίας στην  Ροδόπη. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό που ακούγεται. Με τις ακυρώσεις που είναι πάρα πολύ μεγάλες από το τέλος Ιουνίου για το νησί μας. Από Ρουμανία, Βουλγαρία πιο πολύ.

Ερ: Δεν γνωρίζατε κάτι για τη Νυμφαία, η οποία λειτουργούσε εδώ και 15 μέρες.

Απ: Λειτουργούσε κανονικά. Δεχόμασταν τους πελάτες, ήταν ήδη ενημερωμένοι οι περισσότεροι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Μολδαβοί που έρχονται στη Θάσο, ότι είναι ανοιχτά αυτά τα σύνορα.  Είναι μια πολύ καλή πρόσβαση, γλυτώνουν αρκετά χιλιόμετρα, πολύ καλός ο δρόμος.

Ερ: Που πάει το μυαλό σας;

Απ: Πολλά τα σενάρια, πολλές οι υποθέσεις ας περιμένουμε λίγο την αντίδραση της κυβέρνησης. Μας έριξε το μπαλάκι άλλη μια φορά όπως και με το πρόβλημα που είχαμε τότε με την 3η ζώνη που θα ήταν το νησί της Θάσου. Μας αδίκησε αρκετά, ας περιμένουμε την επίσημη απάντηση, δεν την έχουμε πάρει ακόμη. Έχει διαμαρτυρηθεί και η Περιφέρεια και το Επιμελητήριο, όλοι οι φορείς, όλες οι ομοσπονδίες που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό. Περιμένουμε να μας απαντήσουν.  Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν μπορεί να έχουμε τους Βόρειος και τους Νότιους. Εμείς να αρχίζουμε τα τύμπανα του πολέμου και στην Κρήτη να τους υποδέχονται με λύρες όπου είχε 150 αεροπορικές πτήσεις.  Έχει μεγάλη διαφορά.

Ερ: Η Νυμφαία είναι καθοριστικός παράγοντας για τη Θάσο.

Απ: Όταν έχεις να κάνεις με χιλιόμετρα, με ευχάριστα χιλιόμετρα και όχι τόσο μεγάλη ουρά όσο είναι ο Προμαχώνας, είναι λογικό αυτό. Είναι η κάθετη Εγνατία για μας, που έρχεται από τα Βαλκάνια. Είναι σημαντικό. Σημαντικός στόχος.

Δεν έχει προσωπικό ο ΕΟΔΥ για να κάνει αυτούς τους ελέγχους και στη Νυμφαία; Δεν έχουνε κάποια ασφαλιστική δικλίδα; Θέλουνε να περάσουν οι πρώτες 15 μέρες για να δούνε τι θα γίνει με τα  εναέρια σύνορα, να δούνε τα αποτελέσματα στα αεροδρόμια; Δεν μπορώ να το εξηγήσω.

Ερ: Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τι εκτίμηση έχετε; Τι ακούτε; Εντός των ημερών θα αρχίσουν να έρχονται Πολωνοί στη Θάσο.

Απ: Θα δούμε. Ποτέ δεν ξέρεις, τι γίνεται. Εγώ αυτό έχω να πω.  Περιμέναμε τους Άγγλους. Άνοιξα να δω στο σάιτ της TUI που άρχισε  το καινούριο πρόγραμμα  για την Ελλάδα, η Θάσος δεν ήταν ακόμη μέσα. Είναι πολύ σημαντικό αρχικά να λέμε ότι θα έρθουνε και μέσα σε 15 μέρες να αλλάζουν όλα.

Ερ: Όλη αυτή  προς το κάτω η κίνηση για τον τουρισμός  της Θάσου, έριξε και τις τιμές;

Απ: Απ’ ότι ακούμε όσον αφορά  τη διαμονή έχουν πέσει κατά πολύ. Πάρα πολύ μεγάλες εκπτώσεις, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν κατεβάσει αρκετά τις τιμές, γιατί έχουν παρά  πολύ  προσωπικό, τα  λειτουργικά έξοδα είναι  πάρα πολύ μεγάλα. Έχουν κάνει πολύ καλές προσφορές. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και αυτά  αρχίζουνε υποχρεωτικά  και κατεβάζουν τις τιμές. Από ότι  γνωρίζω κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν δάνεια και υποχρεώσεις αφήνουνε τις τιμές όπως έχει και λένε δεν πειράζει όποιος είναι να έρθει, ας έρθει. Κάποιοι οι οποίοι πιέζονται με τα δάνεια ρίχνουν  παρά πολύ νερό στο κρασί τους. Αυτό μπορεί να είναι ευκαιρία να έρθει ο Έλληνας σε πολύ πιο οικονομική τιμή στη Θάσο και να έχει τις παροχές που πρέπει να έχει.

Ερ: Μέχρι τώρα ήρθαν οι Έλληνες;

Απ: Όχι δεν έχουμε πολύ μεγάλη ζωή για την ώρα.  Μάλιστα βλέπω ότι με τα κουπόνια του κοινωνικού τουρισμού δεν προωθείται πολύ η Θάσος. Αν δείτε αναλυτικά  που μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί κάποια ξενοδοχεία, για Θάσο δεν είναι τόσο ανεβασμένη η προτίμηση όσον αφορά το κοινωνικό τουρισμό, ο τουρισμός για όλους που λέει το υπουργείο.

 Ερ: Ενώ υπήρξε κάποια αισιοδοξία τον Ιούνιο, τελικά υπάρχει μια ανώμαλη προσγείωση τις τελευταίες ημέρες.

Απ: Πάρα πολύ.  Σιγά- σιγά απ` ότι βλέπω αντί να έχουμε το lockdown από τον κορωνοϊό, θα έχουμε το lockdown από τον τουρισμό. Αντιστρέφονται οι όροι.  Βλέπουμε τι γίνεται στην Κέρκυρα, απ΄όπου έχουμε μηνύματα. Γίνεται πανικός.  Πολλές περιοχές  έχουν κλείσει εντελώς λόγω της μη προσέλευσης Άγγλων.  Βλέπω να γίνεται το ίδιο και εδώ πέρα. Το μοναδικό που μπορώ να πω είναι ότι ως τις 15 Ιουλίου μήπως φανεί κάτι, έχοντας φυσικά και τα πρώτα αποτελέσματα μετά και το επίσημο restart του τουρισμού. Όπως αναφέρει η κυβέρνηση των Αθηνών, γιατί είναι κυβέρνηση των Αθηνών και αυτή. 

Διαβάστε επίσης