Πρώτα συγχαρητήρια, μετά κριτική στη Δ. Τσανάκα

 Πρώτα συγχαρητήρια, μετά κριτική στη Δ. Τσανάκα

Συνέντευξη τύπου εφ΄ όλης της ύλης αλλά με συγκεκριμένα θέματα που ανέπτυξε ειδικότερα, δόθηκε χθες από τον Κωστή Σιμιτσή, που είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη». Ο πρώην Δήμαρχος είχε κοντά του τους δημοτικούς συμβούλους  Θόδωρο Μουριάδη, Λεωνίδα Παππά, Χρήστο Τσοχαταρίδη. Απουσίαζε δικαιολογημένα ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης.

Τίτλος της συνέντευξης τύπου «όταν το έργο είναι παρέργο». Παρά ταύτα η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με συγχαρητήρια προς τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, για τη διοργάνωση του φεστιβάλ cosmopolis. «Μας ευχαρίστησε. Μακάρι να συνεχιστεί και κάθε φορά να είναι και καλύτερο», είπε ο κ. Σιμιτσής κι αμέσως μετά πρόσθεσε: «Παραφωνία των ημερών οι ανακοινώσεις του Δήμου Καβάλας ότι πρώτη φορά γίνεται το ένα και το άλλο. Αυτό συμβαίνει, ειδικά για τα «Δαβιτζόγλεια», επειδή κάποιοι δεν είχαν πατήσει το πόδι τους στο γήπεδο, πριν το 2014. Λέω λοιπόν ότι τα «Δαβιτζόγλεια» έγιναν τέσσερεις φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν και 4 φορές ήταν διεθνείς αγώνες γκραν πρι».

Πρώτο μεγάλο θέμα που έθιξε ο Κωστής Σιμιτσής ήταν αυτό του σχεδίου πόλης Περιγιαλίου. Θύμισε ότι για το σχέδιο πόλης Περιγιαλίου, που οριστικοποιήθηκε στην αρχή της δεκαετίας, πάλεψαν τρεις προηγούμενοι Δήμαρχοι, εννοώντας το Λευτέρη Αθανασιάδη, το Στάθη Εριφυλλίδη και τον εαυτό του. Ο κ. Σιμιτσής χαρακτήρισε το έργο του σχεδίου Περιγιαλίου μεγάλο κι αντίστοιχα μεγάλο και το όφελός του. Κατηγόρησε την κα Τσανάκα ότι χαρατσώνει τους συμπολίτες και πρότεινε:

«-Να παγώσει η διαδικασία εισφοράς σε χρήμα.

-Να υπολογιστεί ποια θα είναι αυτή, αλλά να μην υπάρξει καμιά βεβαίωση στην εφορία.

-Μαζί με τους βουλευτές να επιδιωχθεί η αλλαγή του νόμου, καθώς υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι πανάκριβη η εισφορά σε χρήμα.

-Ζητούμε να γίνουν έργα, ειδικά δρόμοι.

-Να ενθαρρυνθεί η αλλαγή από εισφορά σε χρήμα, σε εισφορά σε γη. Μ΄ αυτόν τον τρόπο θα μεγαλώσει η τράπεζα γης που θα δημιουργηθεί υπέρ του Δήμου Καβάλας».

Ο κ. Σιμιτσής είπε ότι το έργο κατασκευής κόμβου μπροστά από το σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλου, δεν προβλέπεται από το σχέδιο πόλης Περιγιαλίου. Ζήτησε λοιπόν αντί να γίνει μεγάλο έργο, να γίνει ένας απλός ισόπεδος κόμβος και ζήτησε ακόμη τα χρήματα που ήδη υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου, από εισφορά σε χρήμα για το Περιγιάλι, ν΄ απορροφηθούν σε έργα, όχι όπως αυτό του κόμβου, που θα έχουνε ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Για το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» ο κ. Σιμιτσής μίλησε για απραξία της Διοίκησης. Ζήτησε να κατατεθεί σχέδιο οικονομικής εκμετάλλευσης, να μην καθυστερεί όπως είπε άλλο η διοίκηση του Δήμου.

Δεν διαφωνεί με συνεκμετάλλευση μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά μέσα από παραδείγματα που ανέφερε συγκεκριμένα. Το παράδειγμα δηλαδή του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης. Συνεκμετάλλευση εξήγησε, υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

Πολλά πράγματα είπε ο Κωστής Σιμιτσής για την αξιοποίηση των δύο ορόφων που ανήκουν στο Δήμο Καβάλας, στο κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού. Όπως είπε, αυτοί οι όροφοι πρέπει ν΄ ανακαινισθούν για να φιλοξενήσουν δημοτικές υπηρεσίες, όχι με δημοτικά σχήματα, αλλά με χρήματα έργου του ΕΣΠΑ.

Διαφώνησε ακόμη μία φορά για το έργο ανακαίνισης κατά το ήμισυ του πρώτου ορόφου, επειδή αυτό το έργο γίνεται με χρήματα του Δήμου. Το χαρακτήρισε λειψό και πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση ώστε όλη η ανακαίνιση του κτηρίου θα γίνει ταυτόχρονα, θυμίζοντας ότι δύο ακόμη όροφοι, ο 3ος και ο 4ος ανήκουν στην αρμοδιότητα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Το έργο των 400.000 ευρώ, είπε ο Κ. Σιμιτσής είναι άχρηστο. Είναι πεταμένα λεφτά συνέχισε. Πρότεινε δε ο Δήμος Καβάλας να συμφωνήσει με την Περιφέρεια ν΄ αναλάβει την ευθύνη και των δύο ακόμη ορόφων, που θα μπορέσουν να στεγάσουν, πρότεινε συλλόγους που δεν χωρούν στον «Πυθαγόρα».

Σχετικά με τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου ο Κωστής Σιμιτσής είπε: «Δυστυχώς ενώ τρόφιμα μοιράστηκαν, δεν έγινε επικαιροποίηση των δικαιούχων, κάτι που προβλέπονταν από τον κανονισμό του. Χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη διανομή τροφίμων, η λίστα της Πνοής, του προγράμματος «στηρίζω», που είναι παλιά. Ταυτόχρονα ο Δήμος Καβάλας κάνει κοινωνική πολιτική μόνο με δικά του χρήματα, ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπως έχουν κάνει πολλοί άλλοι. Υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν χρήματα για την αγορά τροφίμων, που στη συνέχεια θα μοιραστούν στους οικονομικά αδύναμους καβαλιώτες από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, πρόκειται για τρομερή παράλειψη του Δήμου Καβάλας».

Στη συνέντευξη τύπου μίλησε κι ο Χρήστος Τσοχαταρίδης επαναλαμβάνοντας ότι, ενώ ήταν έτοιμο το έργο αλλαγής του δικτύου ύδρευσης στην Κηπούπολη, αυτό απεντάχθηκε, αν και όπως είπε μπορεί να ενταχθεί εκ νέου με μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Ο Κ. Σιμιτσής συμπλήρωσε το δημοτικό σύμβουλο Χρ. Τσοχαταρίδη λέγοντας: «Τους το δώσαμε το έργο της αλλαγής ύδρευσης στην Κηπούπολη, στο πιάτο κι αυτοί το έχασαν».

 

Διαβάστε επίσης