• 19 Απριλίου 2024,

Πρόταση δημιουργίας της κρύπτης του Αποστόλου Παύλου στο βαπτιστήριο της Λυδίας

 Πρόταση δημιουργίας της κρύπτης του Αποστόλου Παύλου στο βαπτιστήριο της Λυδίας

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αλέξη Πολίτη μία ακόμη ενημερωτική συνάντηση για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου project.

Συνδέει τους τοπικούς φορείς, τη Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και το χώρο του βαπτιστηρίου της Λυδίας με τη ζωή και το έργο του Αποστόλου Παύλου. Όπως προέκυψε η ιδέα προέρχεται από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας.

Γνωστό και ως ίδρυμα Βαρλάμη.  Είναι μία πρόταση γνωστή από καιρό στους τοπικούς φορείς και παράγοντες, η οποία έχει την υποστήριξη του Μητροπολίτη Στεφάνου. Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής έπρεπε να παρουσιαστεί στο νέο αντιπεριφερειάρχη Αλέξη Πολίτη.

Ουσιαστικά προτείνεται η δημιουργία της κρύπτης του Αποστόλου Παύλου σε χώρο κοντά στο βαπτιστήριο της Λυδίας ώστε από το συγκεκριμένο σημείο και για την περιοχή της Μακεδονίας να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο συνολικό έργο που θα ακολουθεί τα βήματα του Αποστόλου Παύλου.

Από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συζήτηση προκύπτει και μία δεύτερη πρόταση για την κατασκευή στην ίδια περιοχή ενός καινούργιου κτιρίου όπου θα παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Αποστόλου Παύλου μέσω έργων του Βαρλάμη.

Δύο εκπρόσωποι του Ιδρύματος Βαρλάμη υπεύθυνοι του πειραματικού εργαστηρίου, παρουσίασαν την πρόταση σε μία συνάντηση όπου παρευρέθηκαν ο Αλέξης Πολίτης, ο Μητροπολίτης Στέφανος, ο Αρχέλαος Γρανάς, ο Θόδωρος Μουριάδης, δύο εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Καβάλας. Ο πρόεδρος Μάρκος Δέμπας και ο κύριος Λευτέρης Κουκουτίνης.

Ο Μητροπολίτης Στέφανος είπε καταρχήν ότι όλη αυτή η ιδέα προτάθηκε να υλοποιηθεί στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας που έχει το όνομα του Αποστόλου Παύλου. Για διάφορους λόγους αυτό δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Το γεγονός αναφέρθηκε ως κάτι οριστικό.

Μεταφέρθηκε λοιπόν για να γίνει στην περιοχή του βαπτιστήριο της Λυδίας όπου όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης υπάρχει ο απαραίτητος χώρος. Για τη σύσκεψη της Παρασκευής ο Μητροπολίτης Στέφανος είπε ότι μπήκαν οι βάσεις ώστε μέσω των έργων και των ιδεών να ξανάρθει ο Απόστολος Παύλος στον τόπο μας.

Να δώσει σε αυτόν παγκόσμια προβολή. Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος Βαρλάμη είπαν ότι η συνάντηση της Παρασκευής στόχο είχε την ενημέρωση του νέου αντιπεριφερειάρχη. Ζήτησαν εφόσον άπαντες οι φορείς είναι θετικοι οι επόμενες ενέργειες να γίνουν γρήγορα. «Είναι ένα εκπληκτικό project που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή. Αγκαλιάζουμε αυτή την προσπάθεια και μπορούμε σύντομα να την υλοποιήσουμε» είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας. Για τον Αλέξη Πολίτη η ιδέα είναι σημαντική που θα την αγκαλιάσει και ο κόσμος.

Πρέπει να τρέξουμε όλοι μαζί, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης. Ο Θόδωρος Μουριάδης δήλωσε ότι η ιδέα συζητιέται καιρό μεταξύ των τοπικών φορέων και όπως άφησε να εννοηθεί την υποστηρίζει και ο Δήμος Καβάλας.

Από οικονομικής πλευράς αναφέρθηκε ένας ενδεικτικός, αρχικός προϋπολογισμός του έργου στο ποσό των 4 εκ ευρώ! Τονίστηκε ωστόσο ότι το έργο μπορεί να γίνει και με λιγότερα χρήματα. Θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης όπως π.χ. το νέο ΕΣΠΑ.


Στην ιστοσελίδα του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας (ίδρυμα Βαρλάμη) τα περί της κρύπτης του Αποστόλου Παύλου περιγράφονται ως εξής:

«Πρόκειται για  ένα πολύμορφο βιωματικό ιερό μνημείο το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του αποστόλου Παύλου στη Βέροια όπως περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων από τον ευαγγελιστή Λουκά.

Το 50 μ.Χ. ο απόστολος Παύλος συνοδευόμενος από τον Σίλα, τον Τιμόθεο και τον Λουκά επισκέφθηκε τη Βέροια μετά από τα άγρια γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και εδώ συνάντησε και τον Βεροιαίο Σώπατρο που τον συνόδευσε στην συνέχεια της αποστολής του. Η εσωτερική αρχιτεκτονική του μνημείου της Κρύπτης ορίζεται όχι μόνο από την διαφοροποίηση των χώρων αλλά και από την σκηνοθεσία της φωτοσκίασης δηλ. οι χώροι μέσα από τις φωτοσκιάσεις να μεταφέρουν και τη δύναμη του φωτός, του πνευματικού φωτός.

Μετά υπάρχει μια έκφραση και μια ατμόσφαιρα κατακόμβης μια κι είναι ο χώρος υπόγειος συνοδευόμενος από ένα διάκοσμο, έναν μικρόκοσμο από μαρμάρινα και γύψινα γλυπτά και ανάγλυφα από τους πρώτους χριστιανούς της Βέροιας και αντίγραφα από λείψανα Πρωτοχριστιανικών εκκλησιών που θα είναι εντοιχισμένα στους διαδρόμους και στους άλλους χώρους της Κρύπτης και θα μπορούν να τα αγγίζουν οι επισκέπτες και να τα χαϊδεύουν».

Διαβάστε επίσης