• 18 Απριλίου 2024,

Οδηγός φορτηγού καταδικάστηκε για παράσυρση και ελαφρύ τραυματισμό δύο ποδηλατών 

 Οδηγός φορτηγού καταδικάστηκε για παράσυρση και ελαφρύ τραυματισμό δύο ποδηλατών 

Την Παρασκευή το πρωί στο Μονομελές Καβάλας δικάστηκε υπόθεση τροχαίου δυστυχήματος με θύματα δύο ποδηλάτες, κάτοικοι και οι δύο Δράμας.

Κατηγορούμενος ήταν οδηγός επαγγελματικού μικρού φορτηγού (βαν) που δεν τους είδε, τους παρέσυρε και τους τραυμάτισε ευτυχώς ελαφρά. Το περιστατικό έγινε τον Ιούνιο του 2018 στον εθνικό δρόμο Καβάλας- Δράμας και στο ύψος των Κρηνίδων.

Οι παθόντες επέστρεφαν στη Δράμα μετά από ποδηλασία περίπου ως τον Αμυγδαλεώνα. Περιέγραψαν τις συνθήκες του περιστατικού τονίζοντας ότι αυτοί είδαν σταματημένο το βαν αλλά συνέχισαν την πορεία τους κανονικά πιστεύοντας ότι τους δίνει προτεραιότητα.

Στην πράξη συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Από την σύγκρουση χτύπησαν λίγο αν και μετά το Νοσοκομείο Καβάλας όπου μεταφέρθηκαν είχαν μια μικρή περιπέτεια με την υγεία τους. Ο πρώτος ενός μήνα, ο δεύτερος τριών. Δήλωσαν καταθέτοντας ότι ο οδηγός του οχήματος αμέσως τους πρόσφερε βοήθεια ενώ αμέσως κάλεσε στο σημείο ασθενοφόρο.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι βρίσκονταν σε ώρα εργασίας και δεν είδε τους ποδηλάτες επειδή «τυφλώθηκε» από τον ήλιο που είχε απέναντι του. «Ήταν κάτι που δεν περίμενα, μου συνέβη πρώτη φορά» είπε προς το δικαστήριο.

Στην αγόρευση της η κ. Εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν στους δύο ποδηλάτες δεν ήταν ελαφρές όπως τις παρουσίασε εξ αρχής η υπεράσπιση. Πρότεινε την καταδίκη του κατηγορούμενου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε σε μια χαρακτηριστική περίπτωση της κακιάς στιγμής. Για τον πελάτη του τόνισε ότι έχει μερίδιο ευθύνης. Από την αγόρευση του συνηγόρου προέκυψε ότι οι δύο ποδηλάτες έχουν καταθέσει σε βάρος του οδηγού του βαν και αγωγή αποζημίωσης. Η οποία είναι σε εκκρεμότητα. Το δικαστήριο καταδίκασε τον οδηγό του οχήματος σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή ενώ του αναγνώρισε ελαφρυντικό.

Σε άλλη υπόθεση του Μονομελούς κατηγορούμενη ήταν ναυτιλιακή εταιρία επειδή πλοίο της ενεπλάκη σε περιστατικό κοντά στο λιμάνι. Αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι απρόοπτο, το πλοίο μπλέχθηκε σε παλιά δίχτυα και προσωρινά έχασε τον προσανατολισμό του.

Εγκαίρως ο καπετάνιος έκανε όσα προβλέπονταν κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Την ώρα του περιστατικού το φέρι μποτ ήταν κενό, δηλαδή προσέρχονταν στο λιμάνι για να εκτελέσει στη συνέχεια δρομολόγια. Τα οποία έως να λυθεί το τεχνικό πρόβλημα δεν έγιναν. Το δικαστήριο θεώρησε ότι από όλα όσα συνέβησαν και άκουσε (και από εκπρόσωπο του Λιμεναρχείου) δεν προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους κτλ κι αθώωσε τον κατηγορούμενο.

Διαβάστε επίσης