Προτεινόμενο διατηρητέο το σπίτι που κάηκε

 Προτεινόμενο διατηρητέο το σπίτι που κάηκε

Η πρώτη έρευνα του Δήμου Καβάλας για το ακατοίκητο σπίτι που κάηκε την Κυριακή του Πάσχα στην περιοχή του Φαλήρου, δείχνει ότι πρόκειται για προτεινόμενο ως διατηρητέο. Το 2007 είχε συνταχθεί έκθεση επικινδύνου αλλά οι συνιδιοκτήτες έλυσαν το πρόβλημα με ετοιμόρροπο ντουβάρι στην πίσω πλευρά του. Το σπίτι κατασκευάστηκε το 1920. Ευτυχώς από την πλευρά της 7ης Μεραρχίας υπάρχει αυλή. Η κ. Δρακονάκη ως αρμόδια αντιδήμαρχος, υποσχέθηκε να γίνουν γρήγορα οι προβλεπόμενες ενέργειες. Πλην όμως η μεγάλη ευθύνη για μελλοντικές ενέργειες ανήκει στους ιδιοκτήτες του ακινήτου.

Σύνταξη έκθεσης επικίνδυνου από το δήμο

Η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Δρακονάκη μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ για την περαιτέρω εξέλιξη του θέματος της καταστροφικής πυρκαγιάς σε εγκαταλειμμένη παραδοσιακή κατοικία στην περιοχή του Φαλήρου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Η προανάκριση διενεργείται ήδη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά οι περίοικοι ανησυχούν για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τριώροφο κτίσμα με αυλή, από την πλευρά της οδού 7ης Μεραρχίας, αν και η είσοδος του κτηρίου βρίσκεται από την επάνω πλευρά στην οδό Αγίας Λαύρας.

Η Ευαγγελία Δρακονάκη μίλησε στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ για τα ακατοίκητα και το συγκεκριμένο εγκαταλειμμένο σπίτι: «Σε αυτές τις περιπτώσεις η ευθύνη ανήκει στον ιδιοκτήτη ή στους ιδιοκτήτες. Στην εξέλιξη του περιστατικού της πυρκαγιάς ο δήμος Καβάλας συνεργάστηκε με την Π.Υ. Σήμερα κιόλας θα ενημερωθεί η υπηρεσία δόμησης προκειμένου να συνταχθεί έκθεση επικινδύνου. Επ’ αυτής θα ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες για όλα τα απαραίτητα έργα που πρέπει να κάνουν στον τομέα πρόληψης και αποκατάστασης.

Σε ανάλογες περιπτώσεις ισχύει πλήρης νόμος – προεδρικό διάταγμα του 1929. Δυστυχώς υπάρχει και η οικονομική κρίση. Καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να εντοπισθούν και να ενημερωθούν οι κληρονόμοι του ακινήτου. Εύχομαι κι ελπίζω πως θα πράξουν όσα πρέπει. Διαφορετικά το ακίνητο, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, θα απομονωθεί με μέτρα προστασίας των περιοίκων που θα λάβει ο δήμος Καβάλας».

Διαβάστε επίσης