• 9 Μαΐου 2024,

Πρώτες κλήσεις για καμινάδες τζακιών στην Π.Υ. Καβάλας

 Πρώτες κλήσεις για καμινάδες τζακιών στην Π.Υ. Καβάλας

Οι βροχές των προηγούμενων ημερών βοήθησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλον το Νομό να πάρει ανάσες, να δει ως κάτι κοντινό το ουσιαστικό τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Τυπικά αυτή λήγει στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Όσο συχνότερα βρέχει τόσο το καλύτερο για τις δυνάμεις της Π.Υ. Καβάλας. Τα δε αεροπλάνα τύπου Πετζετέλ παραμένουν στη Χρυσούπολη μέχρι νεωτέρας. Λογικά θα αποχωρίσουν προς τα μέσα Οκτώβρη. Εκτός απροόπτου φυσικά.

Εν τω μεταξύ την Κυριακή η Π.Υ. Καβάλας έλαβε την πρώτη κλήση προκειμένου να αντιμετωπίσει πυρκαγιά σε καμινάδα κατοικίας εξ αιτίας της λειτουργίας τζακιού. Η παρέμβαση σε σπίτι στο Παληό ουσιαστικά δεν έγινε αφού το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από τον ιδιοκτήτη. Την Κυριακή δύο οχήματα της Π.Υ. Καβάλας κλήθηκαν σε περιστατικό σε παράγκα αθίγγανων στο Περιγιάλι. Κι αυτό το περιστατικό αποδείχθηκε χωρίς περιεχόμενο.

Με την ευκαιρία η Π.Υ. Καβάλας υπενθυμίζει στους κατοίκους του Νομού τις απαραίτητες εργασίες για τη συντήρηση και καλή λειτουργία των τζακιών: Τακτικός καθαρισμός της καπνοδόχου προκειμένου να απομακρύνεται η καπνιά που συγκεντρώνεται στα τοιχώματα. Έλεγχος της καπνοδόχου για τυχών ρωγμές ή άλλες φθορές και να ελέγχεται για τυχόν φωλιές πουλιών, οι οποίες τη φράσσουν και εμποδίζουν τελείως την έξοδο του καπνού. Το στερεό καύσιμο να μην έχει υγρασία. Nα μη χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υγρά για το άναμμα του τζακιού, αλλά να προτιμάτε το στερεό πετρέλαιο. Την αποφυγή τοποθέτησης εύφλεκτης διακόσμησης πάνω από το τζάκι καθώς και μικροαντικείμενα, στο περβάζι. Να μην αφήνετε το αναμμένο τζάκι χωρίς επίβλεψη, καθώς και να μην τοποθετείτε πολλά ξύλα στην εστία. Καλό επίσης είναι, να αποφεύγονται οι μεγάλες – ψηλές φλόγες, η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων καθώς και το ψήσιμο φαγητών εντός της εστίας του τζακιού.
6)Συστήνεται η τοποθέτηση πόρτας ή άλλου κατάλληλου μηχανισμού μπροστά από το άνοιγμα του τζακιού, καθώς οι αναμμένες σπίθες αποτελούν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς. Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων να  χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.

Διαβάστε επίσης