• 4 Μαΐου 2024,

Πρώτη σύσκεψη χωρίς αποφάσεις για τα νιτρικά στο νερό της ύδρευσης του Ζυγού

 Πρώτη σύσκεψη χωρίς αποφάσεις για τα νιτρικά στο νερό της ύδρευσης του Ζυγού

Θετικό είναι κατ’ αρχήν το αποτέλεσμα της πρώτης ευρείας σύσκεψης φορέων που έγινε χθες στο Δημαρχείο κι είχε θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος των νιτρικών στο νερό του Ζυγού. Η συζήτηση στην οποία δεν πάρθηκαν αποφάσεις, επεκτάθηκε στα θέματα ύδρευσης όλου του πρώην Δήμου Φιλίππων όπως επίσης στο μείζον ζήτημα γενικότερης έλλειψης νερού. Η Δήμαρχος ζήτησε συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις από τους συμμετέχοντες και εμπλεκόμενους στο θέμα ώστε η συνάντηση να ξαναγίνει στο τέλος Σεπτέμβρη.

Δυστυχώς ενώ μακροπρόθεσμα μπορούν να γίνουν πολλά (κάποια από τα οποία γίνονται), άμεσα μέτρα δεν είναι εύκολο να παρθούν. Ο χρόνος με λίγα λόγια δεν είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης αφού αυτή ναι μεν διαφαίνεται αλλά αργεί. Είναι μάλιστα ακριβή.

Όλοι συμφώνησαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με υδροδότηση του πρώην Δήμου Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου. Οι οριστικές μελέτες του έργου θα είναι έτοιμες τον Οκτώβρη. Ωστόσο το σενάριο είναι πάνω κάτω γνωστό από το 2014. Από τον υφιστάμενο αγωγό 17 περίπου χιλιομέτρων δημιουργούνται τρεις διακλαδώσεις σε τρία συγκεκριμένα σημεία. Είναι σημεία στα οποία σήμερα στον αγωγό μπορούν να γίνουν εκκενώσεις. Πρόκειται για σημείο κοντά στη Λυδία, τις Κρηνίδες και τον βιολογικό του Δάτου. Από αυτά τα σημεία θα ξεκινούν νέοι αγωγοί που θα εξυπηρετούν όλα τα χωριά του πρώην Δήμου Φιλίππων.

Η ΔΕΥΑΚ θα επιδιώξει να δημιουργήσει ζώνη 500 μέτρων από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις, στις οποίες δεν θα επιτρέπεται αγροτική δραστηριότητα. Θα συνεχίσει να ψάχνει σημεία για νέες γεωτρήσεις. Σε αυτό θα τη βοηθήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ με πρόγραμμα που υλοποιεί και το οποίο κατ’ αρχήν αφορά νερό της άρδευσης. Θα επιδιωχθεί να αλλάξει ο στόχος του προγράμματος με ζητούμενο νερό ύδρευσης. Ο κ. Μαρκόπουλος είπε χθες ότι το πρόγραμμα απονιτροποίησης του Υπουργείου θα ξεκινήσει στα Τενάγη (όπως γίνεται ήδη σε όμορο νομό) αλλά αποτέλεσμα θα υπάρξει σε 3 έως 5 χρόνια.

Η κ. Δήμαρχος τόνισε ότι το μεγάλο έργο ύδρευσης από τις πηγές Κεφαλαρίου θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθεί είτε από την Περιφέρεια ΑΜΘ, είτε από το κράτος. Στην σύσκεψη η Διεύθυνση Υγείας έδειξε να ενδιαφέρεται για άμεσες ενέργειες και λύσεις κι έτσι ζήτησε να επισπευστεί η διαδικασία εκτέλεσης νέων γεωτρήσεων.

Έντονος ο προβληματισμός για το νερό

Γέμισε από κόσμο χθες το μεσημέρι η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου. Η Δήμαρχος οργάνωσε και παρακολούθησε αυτή σύσκεψη, με αφορμή το γνωστό πρόβλημα, νιτροποίησης του νερού, κυρίως αυτού που εξυπηρετεί το χωριό Ζυγός. Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι Πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων του πρώην Δήμου Φιλίππων, όπως επίσης οι εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΚ, ο Πρόεδρος Ν. Ξανθόπουλος και ο Γενικός Δ/ντής της Κώστας Τσακίρης, μαζί με το Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Άγγελο Προβίσταλη.

Στη συζήτηση η οποία επεκτάθηκε και σε ζητήματα λειψυδρίας έλαβε μέρος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Διαμαντής, ο οποίος και στο παρελθόν έχει βοηθήσει το νομό Καβάλας σε παρόμοια προβλήματα.

Η Δήμαρχος Δ. Τσανάκα είπε στους δημοσιογράφους ότι το πρόβλημα με το νιτρικό στο νερό ύδρευσης του Ζυγού, είναι πολύ σοβαρό. Εξήγησε ότι η χθεσινή συζήτηση ήταν μια πρώτη κουβέντα προκειμένου αυτή να επαναληφθεί, όπου κάθε φορέας προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις.

Για την ύδρευση του πρώην Δήμου Φιλίππων από τις πηγές του Κεφαλαρίου, η Δήμαρχος είπε, ότι η μελέτη του μεγάλου αυτού έργου που θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο, γίνεται με ευθύνη της ΔΕΥΑΚ, αλλά για την επικαιροποίηση του έργου θα χρειαστούν χρήματα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πριν τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος, είπε στους δημοσιογράφους ότι η επιχείρηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να λυθεί το πρόβλημα των νιτρικών στο νερό του Ζυγού. Συμφώνησε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να βοηθήσει τη ΔΕΥΑΚ και το Δήμο Καβάλας. «Θ΄ απευθυνθούμε στο κράτος όταν έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε» είπε η Δήμαρχος Δ. Τσανάκα.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος έκανε και προτάσεις.

Πριν από τον κ. Μαρκόπουλο διαβάστηκε κείμενο του συλλόγου των αγροτών του Δήμου Καβάλας. Έπρεπε να είχε προβλεφθεί η προστασία των γεωτρήσεων όταν στις περιοχές αυτές, Ζυγού – Κρυονερίου, έγινε αναδασμός, σημειώνει το ίδιο κείμενο.

Ο Θ. Μαρκόπουλος είπε στη δική του τοποθέτηση: «Το θέμα είναι δύσκολο και πολύπλοκο. Με την ανοχή όλου του κοινωνικού συνόλου, το πρόβλημα αναπτύχθηκε. Βέβαια τα λιπάσματα δεν χρησιμοποιούνται όπως στο παρελθόν λόγω της ακριβής τους τιμής.

Το 2015 σε επίσκεψή μου στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ζήτησα να εντάξουμε τα τενάγη στο πρόγραμμα απονιτροποίησης. Εκεί έμαθα ότι υπήρχε ήδη προεδρικό διάταγμα, αλλά το πρόγραμμα για τα τενάγη των Φιλίππων δεν είχε ενεργοποιηθεί. Όπως μαθαίνω θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα σύντομα, αλλά δεν θα υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα, αφού ότι γίνει θα έχει αποτέλεσμα από τρία έως πέντε χρόνια μετά. Μπορούμε ωστόσο το ερευνητικό πρόγραμμα της περιφέρειας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, να το προσαρμόσουμε. Μέσω αυτού του προγράμματος βρίσκουμε νερό για άρδευση. Μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα και να βρούμε νερό ύδρευσης, αρκεί η δαπάνη που θα γίνει για την αναζήτηση του νερού ύδρευσης να εγκριθεί από την αποκεντρωμένη. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει σ΄ έναν με δύο μήνες και πιστεύω ότι αμέσως μετά μπορούμε να ψάξουμε για νερό ύδρευσης χωρίς νιτρικά σε ημιορεινές περιοχές, κοντά στο Ζυγός και στο Κρυονέρι».

 

 

Διαβάστε επίσης