• 20 Απριλίου 2024,

Προβληματικές μελέτες καθυστερούν συχνά τα δημοτικά έργα

 Προβληματικές μελέτες καθυστερούν συχνά τα δημοτικά έργα

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας συζητείται και δίδεται πρώτη παράταση στον ανάδοχο του έργου συντήρησης των εγκαταστάσεων του δάσους των Πεντακοσίων. Η εισήγηση του θέματος αναφέρει ότι λόγος της παράτασης είναι το ότι δεν μπορεί να γίνει η προβλεπόμενη στρώση υλικού στο υφιστάμενο γήπεδο μπάσκετ αφού σε αυτό δεν μπορούν να φθάσουν λόγω των πεύκων τα ειδικά μηχανήματα που χρειάζονται. Προκειμένου να αλλάξει το συγκεκριμένο μέρος της μελέτης (που δεν υπολόγισε τα πεύκα!), το έργο θα καθυστερήσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που η μελέτη προκαλεί τέτοιου είδους προβλήματα.

Δύο χρόνια περιμένουν συμπληρωματικό έργο έτοιμα δημοτικά γραφεία στο κτίριο του π. ΕΟΚ. Η αρχική μελέτη του έργου είχε κουσούρια, τα γραφεία αν και έτοιμα (φωτογραφία) δεν μπορούν αν χρησιμοποιηθούν. Η απαραίτητη συμπληρωματική παρέμβαση τώρα ολοκληρώνεται. Ο Δήμος Καβάλας τώρα (δύο χρόνια μετά) ετοιμάζει την μετακόμιση και χρήση των γραφείων. Ήδη ανακοινώνεται ότι «…το Τμήμα Εσόδων και Αδειοδοτήσεων, το Γραφείο του ανταποκριτή του ΟΓΑ και το Τμήμα Εισπράξεων του Δήμου Καβαλας που στεγάζονται στο κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας, επί της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 4, δεν θα λειτουργήσουν από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου, λόγω μετακόμισης». Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο ίδιων αλλαγών οι σχολικές επιτροπές μετακομίζουν πάνω από το ΚΑΠΗ των Ποταμουδίων, πρώην ΠΕΚ.

Το τρίτο αλλά ίσως όχι τελευταίο παράδειγμα προβληματικής μελέτης αφορά την παρέμβαση στην κεντρική πλατεία. Το ξήλωμα της πρώτης κερκίδας (προς την πλευρά της οδού Δοϊράνης) απέδειξε ότι αυτές δεν είχαν κατασκευαστεί όπως η μελέτη ανέφερε. Το έργο σταμάτησε αφού κατά τον ανάδοχο χρειάζονται κι άλλα χρήματα για να γίνουν όσα προβλέπονται.

Αν και πολλές φορές οι ανάδοχοι έχουν την ευθύνη των παρατάσεων και καθυστερήσεων των δημοτικών έργων, αποδεικνύεται ότι κι οι μελέτες (επί των οποίων τα έργα δημοπρατούνται και εκτελούνται) έχουν πολύ συχνά προβλήματα. Που κι αυτά επηρεάζουν και καθυστερούν την πρόοδο των εργασιών.

 

Διαβάστε επίσης