Dark Mode Light Mode

“Μη κουνάτε τα καΐκια”, γράφει ο Γιάννης Τζανίδης

Τι βλέπουν οι επισκέπτες της Καβάλας; Τι θαυμάζουν σ’ αυτή τη πόλη;Με τι φόντο φωτογραφίζονται;

Το πρώτο τοπίο που θα φωτογραφίσουν είναι η Παναγία και το Λιμάνι μας. Υπάρχουν εκατομμύρια φωτογραφίες με τα ψαροκάικα σε πρώτο πλάνο, τη παραλία και τα σπιτάκια της Παναγίας.

Αυτό το φόντο έχουν οι τουρίστες όταν φωτογραφίζονται. Και αυτό είναι το brand name της πόλης μας. Η παραλία, το λιμάνι, τα ψαροκάικα και οι βάρκες, με φόντο την Παναγία και τις Καμάρες ως επόμενο προορισμό τους.

Αυτά έχει να θυμάται ο επισκέπτης από τη πόλη αυτή.

Δεν έρχεται να δει ούτε τα κότερα, ούτε τις σύγχρονες κατασκευές. Έχει και στο τόπο του. Έρχεται να δει τη γραφικότητα.

Και τώρα, για να χωρέσουν περισσότερα κότερα και περισσότερες εξέδρες, θέλουν να διώξουν τα ψαροκάικα στην Ιχθυόσκαλα. Μακριά από το κέντρο της πόλης. Θέλουν να τα εξαφανίσουν. Στο όνομα του εκσυγχρονισμού, διώχνουμε ότι ομορφότερο ως εικόνα παρουσιάζει αυτή η πόλη.

Έχουμε μια θεαματική παραλιακή ζώνη. Μόνο μελανό σημείο, στην ομορφότερη θέση της, εκείνο το τραγικό πάρκινγκ όπου έδεναν παλιά τα φέρι. Ένα γκαράζ. Ένας άθλιος χώρος που πρέπει να αποδοθεί αυτούσιος στους κατοίκους της πόλης όταν κάνουν τη βόλτα τους παραλιακά.

Αυτή η ομορφιά της παραλιακής ζώνης οφείλεται στα ψαροκάικα και τις βαρκούλες που δένουν εκεί.

Στον πλακόστρωτο δρόμο και τα σπιτάκια της Παναγίας.

Κύριοι.

Μην κουνάτε τα καΐκια και τις βάρκες. Αφήστε τη γραφική αυτή εικόνα, που είναι η ιστορία της πόλης, να τη θαυμάζουν οι επισκέπτες μας. Γι’ αυτή έρχονται. Να δουν τον εργάτη που ξεψαρίζει, που μπαλώνει τα δίχτυα, που πλένει το κατάστρωμα, που κάθεται στο παγκάκι και περιμένει τον καπετάνιο να δώσει το σήμα για την επόμενη ψαριά.

Καλημέρα σας

Προηγούμενο άρθρο

Αθώοι πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και ναυτιλιακή εταιρεία

Επόμενο άρθρο

Με τη μονάδα στην Καβάλα ο Γαβριήλ απλώνεται στα Βαλκάνια