• 19 Μαΐου 2024,

Ρώτησαν για τα προβλήματα της Π.Υ. Χρυσούπολης, δεν έλαβαν απάντηση….

 Ρώτησαν για τα προβλήματα της Π.Υ. Χρυσούπολης, δεν έλαβαν απάντηση….

Στις 28 Μαρτίου του 2023 οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Δελής, Νίκος Παπαναστάσης και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Χρυσούπολης.

Η ερώτηση απευθύνονταν στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αφορούσε: Άμεση αντικατάσταση της υδροφόρας με νέο και μεγαλύτερο όχημα 10 τόνων νερού. Πρόσληψη απαραίτητου μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των κατηγοριών εποχικών πυροσβεστών. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η ερώτηση προκλήθηκε από επίσκεψη αντιπροσωπείας του ίδιου κόμματος στην Π.Υ. Χρυσούπολης. Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς. Αρχικά αναφέρθηκε σε ανακατανομή του προσωπικού που έγινε ήδη. Από τις αρχές του έτους σε όλη την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στη συνέχεια επέμενε να απαντά εντελώς αόριστα στα ερωτήματα των βουλευτών:

«Δυνάμει του άρθρου 151 του ν. 4662/ 2020 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 27), ρυθμίζεται η κατανομή της υπηρετούσας δύναμης στο Πυροσβεστικό Σώμα, με κριτήριο τις ιδιαίτερες επιχειρησιακές του ανάγκες. Τούτου δοθέντος, δυνάμει της υπ’ αριθ. 9070 Φ.102.2/ 15.02.2023 Απόφασης, το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος προέβη στην ανακατανομή συνολικής υπηρετούσας δύναμης του πυροσβεστικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος στις λειτουργούσες Υπηρεσίες αυτού για το έτος 2023.

Ως προς το υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων προσωπικό, σας γνωρίζουμε ότι, δυνάμει του άρθρου 38 παρ. 4 του ν. 4892/ 2022 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 28), προβλέπεται ότι «Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου επί θητεία διάρκειας επτά (7) ετών…», ενώ, δυνάμει της παρ. 7, προβλέπεται ότι «Μετά τη συμπλήρωση της επταετούς θητείας, οι Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων δύνανται, με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται τρεις (3) τουλάχιστον μήνες πριν από τη συμπλήρωση της επταετίας, εφόσον έχουν αξιολογηθεί σε όλες τις εκθέσεις ικανότητας με γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «αποδεκτή» – (Βαθμολογία στα επιμέρους βασικά προσόντα: τρία [3]) και κριθούν ικανοί από το Κατώτερο Συμβούλιο Πυροσβεστικού Σώματος, να μονιμοποιηθούν, καταλαμβάνοντας μόνιμες οργανικές θέσεις της κατηγορίας και ειδικότητας για την οποία προσλήφθηκαν, οι μεν ειδικότητας πυροσβεστικού τεχνικού προσωπικού, θέσεις «Πυρονόμων Αρχιπυροσβεστών Υπαρχιπυροσβεστών Πυροσβεστών», οι δε ειδικότητας πυροσβεστικού επιστημονικού προσωπικού, εισάγονται στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και κατόπιν ευδόκιμης αποφοίτησής τους, τους απονέμεται ο βαθμός του Ανθυποπυραγού Γενικών Καθηκόντων».

Τέλος, τίθεται υπόψη σας ότι, δυνάμει της παρ. 8 του άρθρου 15 του ν. 3938/ 2011 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 61), «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους, να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με το βαθμό του Πυροσβέστη, εφόσον κριθούν ικανοί από το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Πυροσβεστών».

Διαβάστε επίσης